Košarka
SPORTOVI
Košarka
Svi kreću od nule

Samo je jedno pitanje: Može li itko zaustaviti 'Ratnike'?

NBA liga stigla je do onog najzanimljivijeg dijela – playoffa. Po osam momčadi u svakoj konferenciji od subote će krenuti u lov na titulu…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U subotu počinje najzanimljiviji i najiščekivaniji dio NBA sezone. Svih 16 momčadi kreće od nule, svaka s nadom da može osvojiti prsten. Bez obzira na šanse, jer dok se igra svi imaju pravo vjerovati. Na stranu što će neki otići kući vrlo brzo, a neki možda i ranije od očekivanog. GOL.hr vam prvo donosi pregled Zapadne konferencije i prognozu prvoga kruga u kojemu su, za razliku od prijašnjih godina, favoriti poprilično u prednosti.

Golden State Warriors (1) – Houston Rockets (8)

Novi vlasnici rekorda s najboljim omjerom regularne sezone i aktualni prvaci prvu prepreku imat će u prevrtljivim Rocketsima. Houston iza sebe ima jako lošu sezonu u kojoj je malo svijetlih točaka poput zadnjih predstava Jamesa Hardena (doduše, čovjek igra samo u jednom smjeru), a koje su ih i dovele do osme pozicije za doigravanje.

Međutim, prošlosezonskim finalistima Zapada loše se piše. Gotovo sve je na strani Warriorsa. U biti, bila bi senzacija nad senzacijama da Houston prođe dalje protiv momčadi koja je završila sezonu s čak 32 pobjede više. To je ujedno druga najveća razlika pobjeda u povijesti. Jedina serija koja je imala veći disparitet datira još od 1986. i Birdovih Celticsa i Jordanovih Bullsa. Bit će to i susret dvojice najboljih strijelaca lige, Curryja i Hardena. Ipak s jednom bitnom razlikom – kvalitetom momčadi.

Warriorsi su u velikom naletu, dok Rocketse ne krasi neki entuzijazam i voljni moment u obrani (izuzev Beverlyja). Harden bi vjerojatno svaku utakmicu trebao ići preko 40, a Howard bi preko noći trebao postati igrač još iz vremena dok je boravio u Orlandu. Ako pitate Draymonda Greena, nemoguća misija. I slažemo se.

Prognoza: 4-1 za Golden State

San Antonio Spurs (2) – Memphis Grizzlies (7)

Za Popovicheve vremešne Spurse najvažnije će biti ostati svjež za dug i iscrpljujući playoff. A desetkovani Memphis, koji će biti bez Gasola, Conleyja i vjerojatno jedno vrijeme Allena, im je prilika za brzi i bezbolni prolaz u drugi krug. Pogotovo kad se uzme u obzir povijesni omjer Spursa u njihovom AT&T Centru (40-1) i činjenica da imaju najbolju obranu lige.

Nitko nema veće iskustvo i veći broj utakmica od San Antonija. Oni su u lovu na svoju šestu titulu i jako dobro znaju što je sve potrebno za otići do kraja. Za njih će biti izazov zaustaviti poletnu Oklahomu, ukoliko opravda očekivanja, te pronaći rješenje za dosad nedodirljive Warriorse. Kod njih su standardi uvijek bili visoki, a rekordi samo sporedna stvar.

U 'matchupu' s Grizzliesima imaju veliku prednost na svim pozicijama. Imaju i jaču klupu, a Kawhi Leonard i LaMarcus Aldridge trebali bi biti nepremostiva prepreka za Joergerovu obranu, koji je inače ponovno napravio i više nego dobar posao u regularnoj sezoni. Međutim, ovaj put nećemo gledati scenarij kao od prije nekoliko sezona kada je Memphis upravo u prvoj rundi iznenadio Spurse.

Prognoza: 4-1 za San Antonio

Oklahoma City Thunder (3) – Dallas Mavericks (6)

Također serija u kojoj ne bi trebalo biti iznenađenja. Brža, agresivnija i napadački potentnija Oklahoma mora iskoristiti sve svoje prednosti te pokazati tko je gazda u ovoj seriji. Naravno, ukoliko Durant, leteći Westbrook i društvo žele napraviti velike stvari, a vremena za popravni možda više nema. Durant je na ljeto slobodan igrač i razočaravajući nastup u playoffu mogao bi samo zakomplicirati priču oko njegovog potencijalnog odlaska.

Dallas poput Memphisa ima problema sa zdravljem igrača. Nowitzki unatoč impresivnoj sezoni nije više mlad i teško može vući sam. Doduše, Rick Carlisle je stari lisac koji će raznim rotacijama pokušati zagorčati život debitantu na klupi Thundera Billyju Donovanu, koji tek mora okusiti sve čari postsezone. U regularnom dijelu je djelomično položio ispit, ali bez prave nadogradnje to neće značiti ništa.

Prognoza: 4-2 za Oklahomu

Los Angeles Clippers (4) – Portland Trail Blazers (5)

Najzanimljivija i najneizvjesnija serija na Zapadu. S jedne strane Riversovi Clippersi koji mogu igrati sa svakime, osim Warriorsima, a s druge najveće iznenađenje sezone Portland. Da je Blazersima ovo netko ponudio na početku sezone, objeručke bi prihvatili. Momčadi koju su prošle godine napustila čak četiri startera prognozirali su začelje Zapadne konferencije, no Terry Stotts je napravio malo čudo. Od prosječne ekipe, bez pravih pojačanja i jednom istinskom zvijezdom pokazao je da se može.

Clippersi su u blagoj prednosti, ali Paul i JJ Reddick će imati ozbiljnu konkurenciju u bekovskom okršaju s Lillardom i sjajnim C.J. McCollumom (igračem koji je ove sezone najviše napredovao). Riversova momčad bi trebala imati prednost u Jordanu i povratniku Griffinu, no obrambeno orijentirani Plumlee i Aminu će se dobro pohrvati.

Problem po momčad iz LA-a mogla bi predstavljati kemija unutar momčadi. Mišljenje mnogih je kako izgledaju puno bolje bez Griffina što su uostalom već i pokazali. Prema tome, ovo bi mogao biti playoff istine za Clipperse. I s kime dalje, Paulom ili Griffinom. Za nas nema dvojbe. S obzirom da Portland nema što za izgubiti, mogao bi biti šou i drama do samog kraja.

Prognoza: 4-3 za Clipperse

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider