Košarka
SPORTOVI
Košarka
konačno

U NBA-u na snagu stupa promjena koja će uvelike utjecati na ishode utakmica

Spremaju se velike promjene u NBA ligi...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Vodstvo američke profesionalne košarkaške NBA lige pokrenulo je inicijativu prema kojoj bi se izbacila mogućnost taktike prekršaja na igračima koji slabije izvode slobodna bacanja kada oni nisu u kontaktu s loptom.

Potpredsjednik košarkaških operacija Kiki Vandeweghe i izvršni potpredsjednik sudačkih operacija Mike Bantom u svom su proglasu upućenom sucima apelirali da podrobnije pogledaju sporne prekršaje i okarakteriziraju ih kao namjerne.

"Ovo je potencijalno opasno za igrače u ranjivoj poziciji. Savjetujemo vas da takve prekršaje ocijenite prema pravilima, uključujući i ona o namjernim prekršajima. Igračima ostaje mogućnost pravljenja takvih prekršaja, ali oni bi se trebali okarakterizirati kao namjerni", stoji u proglasu.

Namjerni prekršaji na igračima koji slabije izvode slobodna bacanja, a koji se okarakteriziraju kao obični prekršaji postali su veliki problem za NBA ligu, jer se trajanje utakmica uvelike povećava što odvlači gledatelje.

Prema sadašnjem pravilu, ako je igrač zaustavljen prekršajem nakon što je suparnička momčad iskoristila bonus, on izvodi dva slobodna bacanja nakon kojih suparnička momčad dobija loptu. Kada bi se takvi prekršaji okarakterizirali kao namjerni, tada bi nakon što igrač izvede dva slobodna bacanja njegova momčad zadržala loptu.

Najčešće žrtve namjernih prekršaja su centri Los Angeles Clippersa DeAndre Jordan (42.3 posto šuta s linije slobodnih bacanja), Houston Rocketsa Dwight Howard (53.2 posto) i Detroit Pistonsa Andre Drummond (35.1 posto).

Spomenimo samo slučaj s kraja studenog, kada je DeAndre Jordan izašao na liniju slobodnog bacanja čak 34 puta i svega 12 puta pogodio. Tjedan dana ranije protiv Denvera bio je na liniji 25 puta i također 12 puta pogodio. Većina tih bacanja dosuđena su nakon osobne pogreške suparničkih igrača, iako Jordan nije imao loptu u svom posjedu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider