Košarka
SPORTOVI
Košarka
Rudež i dukan 'zapete puške'

NBA: Hezonja se mora pokazati, a Bogdanović dokazati

Nakon što su prošle sezone Bojan Bogdanović i Damjan Rudež vratili Hrvatsku na mapu zemalja koje imaju svoje predstavnike u NBA ligi, šesti izbor ovogodišnjeg drafta Mario Hezonja i američki sveučilišni doprvak s Wisconsinom Duje Dukan udvostručili su broj hrvatskih igrača u novoj NBA sezoni...

Hezonja je već privukao najviše pozornosti medija i nema nikakve sumnje da će se taj trend nastaviti tijekom njegove "rookie" sezone u Orlandu. Trener Scott Skiles dao je mladom hrvatskom reprezentativcu priliku za dokazivanje u pripremnim utakmicama, a ovaj mu je vratio s nekoliko dojmljivih partija. Zbog svojih sposobnosti i sklonosti atraktivnim potezima, Hezonja je često našao svoje mjesto u isječcima s Orlandovih utakmica, a sad mu predstoji borba za što više minuta kad NBA karavana krene u novu sezonu.

Već i prije nego što je stupio na NBA parkete Hezonja je hvaljen zbog svog atleticizma i šuterskih sposobnosti. U pripremnim utakmicama je pokazao da se može prometnuti i u sjajnog asistenta. Trener Scott Skiles iznimno je zadovoljan Hezonjinim napretkom, reakcijama na kritike i kad mu se ukazuje na pogreške. Nema sumnje da će "Super Mario" imati dovoljno prilike za dokazivanje među najboljim košarkašima svijeta.

Za razliku od Hezonje, Bojan Bogdanović će u svojoj drugoj NBA sezoni s Brooklyn Netsima prolaziti proces novog dokazivanja, nakon što je prošle sezone zaradio mjesto u drugoj najboljoj momčadi novaka. Od šest predsezonskih utakmica igrao je u četiri, a najbolji je bio u posljednjoj, porazu od Bostona (105-111), u kojoj je s 18 poena bio najbolji strijelac Netsa i opravdao mjesto u udarnoj petorci Netsa. Nema sumnje da će i trener Lionel Hollins i navijači Netsa od Bojana očekivati još veći doprinos rezultatima Brooklyna, kad će Netsi, u prvoj godini bez Derona Williamsa, pokušati ponovno uhvatiti mjesto u doigravanju.

Manje eksponirani od Hezonje i Bogdanovića bit će Damjan Rudež i Duje Dukan. Tek što je prošao proces prilagodbe na NBA ligu u dresu Indiane, Damjan Rudež je osjetio još jednu krutu realnost najjače lige svijeta, kad su ga Pacersi uključili u igračku razmjenu i poslali u Minnesotu. U Timberwolvesima će 29-godišnji Zagrepčanin ponovno prolaziti borbu za minute u žestokoj konkurenciji na svojoj poziciji. Nastupio je u svih sedam pripremnih utakmica, dobio i solidnu minutažu, što je ohrabrujuće za Rudeža, svjesnog da će sa svakim pogođenim šutom 'kupovati' dodatne minute na parketu.

Najmanje prilike u pripremnoj fazi dobio je Duje Dukan, koji u Sacramento Kingsima na poziciji visokog krila ima redom prekaljene NBA veterane pa će se morati žestoko boriti za svaku minutu na parketu. No, Duje je pokazao da je za to spreman , a svojim je osobnim uspjehom već doživio činjenicu da se kroz ljetnu ligu izborio za profesionalni ugovor te se pridružio suigračima s Wisconsina biranima na draftu, Franku Kaminskom (Charlotte) i Samu Dekkeru (Houston), među najboljim košarkašima svijeta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider