Košarka
SPORTOVI
Košarka
Koliko mogu?

Hrvatska je ovo čekala godinama: Ostvario im se san, mogu li ostaviti traga?

Hrvatska košarka nije imala predstavnika u NBA ligi od 2010. godine i Roka Ukića, a ove će ih sezone imati čak dvojicu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bojan Bogdanović i Damjan Rudež bit će dvojica hrvatskih košarkaša u NBA ligi ove sezona, koja počinje u noći s utorka na srijedu. Bogdanović će nositi dres Brooklyn Netsa, a Rudež Indiana Pacersa. Hrvatska nije imala dva predstavnika u NBA ligi od 2004. godine, kada su čak četvorica Hrvata igrala na američkom tlu. Bili su to Zoran Planinić (New Jersey Nets), Mario Kasun (Orlando Magic), Gordan Giriček (Utah Jazz) i Bruno Šundov (New York Knicks).

Od Petrovića i Kukoča do Ukića

Dražen Petrović bio je prvi Hrvat u NBA ligi. On je 1989. godine stigao u Portland Trail Blazerse, u kojima je proveo iduće dvije sezone. Nakon toga je još tri odradio u New Jerseyju, a posljednja sezona 1992/1993 bila mu je najbolja. Igrao je u prosjeku 38 minuta po susretu, a bilježio je 22.3 poena, 2.7 skokova i 3.5 asistencija. 

Trebao je biti još bolji u idućoj sezoni, ali ga je sudbina u tome spriječila...

Najdublji trag u NBA ligi ostvario je Toni Kukoč. On je u tri navrata bio prvak sa Chicago Bullsima, te je 1996. godine proglašen za najboljeg 'Šestog igrača' lige. U NBA karijeri, koja je trajala 13 godina, Kukoč je bio na prosjeku od 11.6 poena, 4.2 skoka i 3.7 asistencija.

Posljednji koji je ostavio malo dublji trag u NBA ligi bio je Gordan Giriček, koji je od 2002. do 2008. godine igrao za Memphis, Orlando, Utahu, Philadelphiju i Phoenix. Najbolja mu je sezona bila u Orlando Magicu, kada je na parketu dobivao čak 35.6 minuta po susretu, te je bilježio 14.3 koša, 4.8 skokova i 2.5 asistencija. Daleko najviše je odigrao u Utahi u sezoni 2004/2005 kada je nastupio u 81 utakmici regularne sezone, ali je bio na slabom prosjeku od 8.8 poena, 2.2 skoka i 1.7 asistencija po susretu. Na parketu je provodio 20-ak minuta.

Ukić je posljednji Hrvat u NBA ligi, koji se zadržao svega sezonu i pol. Cijelu je 2008/2009 odradio u Torontu, u kojem je zaigrao u 72 utakmice, uz prosječnu minutažu od 12.4 minute po susretu. Bio je na prosjeku od 4.2 koša, jednog skoka i 2.1 asistencije. Iduće je sezone poslan u Milwaukee, za koji je nastupio u svega 13 utakmice prije negoli je napustio NBA ligu.

Slab ulazak u predsezoni

Što očekivati od Hrvata nakon što ih pet godina nije bilo na sceni? Krenimo od onog od kojeg se više očekuje – Bojana Bogdanovića.

Bivši igrač Real Madrida, Cibone i Fenerbahcea trebao bi krenuti u prvoj petorci kod trenera Lionela Hollinsa. U pripremnom je periodu zaigrao u svih šest utakmica, a samo u jednoj, posljednjoj, nije bio član prve petorke.

U prosjeku je dobivao 28 minuta na parketu, ali nije bio naročito opasan po koš suparnika. Najbolji učinak imao je u pobjedi protiv Sacramento Kingsa 129-117 nakon produžetka kada je ubacio 11 poena, a upisao je i dvije asistencije. Samo je u toj utakmici imao šut na 50 posto (4-8), dok je u svima ostalima bio slabiji. Najslabiju utakmicu zabilježio je protiv Boston Celticsa kada je imao 1-5 šut iz igre, 3 skoka i svega četiri poena na kraju dvoboja za 28 minuta na parketu.

Bogdanoviću je namijenjeno mjesto šutera. To jednostavno mora biti njegova pozicija, jer će se teško nositi na poziciji krila, koje u drugim momčadima okupiraju LeBron James, Kevin Durant, Paul George... Međutim, za poziciju SG-a (shooting guarda), odnosno poziciju startera i veću minutažu, Bogdanović će se morati boriti s Joe Johnsonom, Alanom Andersonom i Sergejem Karasevom. Johnson još može igrati trojku u momčadi, ali druga dvojica teško. 

U pripremnim utakmicama lopta nije išla previše u ruke našeg reprezentativca. Po utakmici je znao ispaliti maksimalno osam lopti, dok primjerice Mirza Teletović s klupe uputi 10+ lopti prema suparničkom obruču. Neminovno je da Bojan ima sjajan šut, ali se za isti u NBA ligi mora teže izboriti. Osim toga treba očvrsnuti u igri u obrani, jer se u prve četiri utakmice nije naročito iskazao. Tek je u posljednje dvije upisivao brojke u skokovima i blokadama.

Sve je to proces prilagodbe kroz koji će Bogdanović proći i nakon kojeg bi trebao bilježiti sasvim solidne brojke.

Rudeža očekuje daleko veća borba za minutažu od Bogdanovića. Bivši igrač Cedevite, Cibone i CAI Zaragoze nijednu pripremnu utakmicu nije započeo u startnoj petorci, no zato je dobivao solidne minute na parketu. U prosjeku je to bilo 20-ak minuta kroz šest utakmica, ali mimo prve utakmice protiv Minnesote Timberwolves kada je ubacio osam poena nije ostavio dublji trag za vrijeme tih utakmica. Najslabiju utakmicu odradio je protiv Cleveland Cavaliersa kada je imao šut iz igre 0-6, te je upisao po jedan skok i asistenciju za 20 minuta.

Rudež će teško do prve petorke pored Chrisa Copelanda koji bilježi jako dobre brojke, no 'srećom' Paul George bi trebao izbivati jako dugo, možda i cijelu sezonu, pa bi naš reprezentativac mogao dobivati solidnu minutažu s kojom bi brže prošao proces prilagodbe i bacio Franka Vogela u 'probleme' onog dana kada se George vrati. Ne da bi se borio za njegovo mjesto u petorki, već da bi bio njegova prva zamjena. Za njegovu će se poziciju, odnosno minute, najviše boriti Solomon Hill, međutim požrtvovnost i naporan rad jak su adut još jednog odličnog hrvatskog šutera.

Koliko će treneri cijeniti Hrvate?

Za očekivati je da će Bogdanović imati minutažu oko 24, 25 minuta na početku sezone, a da li će istu zadržati to će ovisiti samo o njegovim izvedbama. Rudež će dobiti manje minuta nego na pripremnim utakmicama. Ukoliko bude na prosjeku od 15 minuta, to će biti vrlo dobro.

Šut za tri poena, koji je najjače oružje obojice naših reprezentativaca, nije bio naročito dobar u pripremnim utakmicama. No sjetimo se da je bosansko-hercegovački košarkaš Brooklyn Netsa Mirza Teletović bio jedno vrijeme predmet sprdnje u NBA ligi, nakon što je u dva napada na istoj utakmici promašio cijeli obruč pri šutu za tri poena. Nakon toga je izjavio da ga ništa neće pokolebati u nastojanju za ostvari svoje snove i danas je velika opasnost izvana za svaku obranu...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider