Košarka
SPORTOVI
Košarka
Kreće NBA sezona

Na Zapadu rastu 'zazubice': Spursi i Oklahoma vode glavnu riječ

Večeras počinje 66. sezone NBA lige, a GOL.hr nakon istočne konferencije predstavlja i zapadnu.

Već nekoliko godina Zapadna konferencija u NBA ligi nudi strašnu konkurenciju, a ni ove sezone neće biti drukčiji slučaj. Mnogima su narasle 'zazubice' i htjet će pokazati kako je došlo njihovo vrijeme da se vinu u visine.

>> Nikad jača konkurencija: Počinje lov na LeBrona i društvo

Prošlosezonski finalisti San Antonio Spursi teško da su se oporavili od šokantnog poraza i propuštene prilike protiv Miamija. U glavama im se još vrti situacija iz šeste utakmice, kada su imali pobjedu u rukama i onda primili sada već povijesnu tricu Raya Allena u smiraj utakmice za produžetke. Međutim, Popovich će znati odmoriti glavne snage (Duncana, Parkera i Ginobilija) tijekom sezone, ugrabiti 50-ak pobjeda i ponovno ući u playoff s velikim ambicijama.

Njima uz bok, a vjerojatno i u borbi za vrh Zapada bit će Oklahoma City i nezaustavljivi 'Durantula'. Doduše, momčad je u posljednje dvije sezone izgubila Jamesa Hardena i Kevina Martina koji su bili od velike pomoći i važni kotačići pri ulasku s klupe. Sad je sve palo na leđa Duranta i Westbrooka koji će propustiti prvih četiri do šest tjedana sezone. Ibaka će sigurno napraviti korak naprijed, no pitanje je hoće li to biti dovoljno za tešku konkurenciju koja nestrpljivo čeka svoju priliku.

U tom društvu pozornost treba obratiti na Golden State Warriorse. Već protiv Spursa u playoffu pokazali su da se stvorila sjajna generacija kojoj su ove godine pridodali all-round igrača Andrea Iguodalu. Imaju ubojiti pucački repertoar, lani ponajboljeg playmakera lige u Curryju i mlade potentne igrače željne dokazivanja. A to je samo početak...

Jedan od glavnih favorita uoči nove sezone, ne samo na Zapadu nego u cijeloj ligi su Los Angeles Clippersi. Onog trenutka kad su potpisali Doca Riversa, pridobili su i čudesnog Chrisa Paula. Majstor uz parket i 'general' na njemu. Dva najbitnija preduvjeta su ispunjena, a na ostalima je da isprate Riversove zamisli i Paulova kretanja na terenu. Obrana će dobiti dimenziju ili dvije više, a Griffin i Jordan bi trebali napraviti potreban iskorak u oba smjera.

Na sve to nešto bi imali reći i Rocketsi, nimalo lošije posložena momčad od gore navedenih. Možda manje iskusnija i tek zahuktala tijekom ljeta, ali podjednako opasna i talentirana. Dwight Howard ponovno se čini sretnim, po prvi puta nakon velikog finala s Orlandom. Otišao je od svijetla LA-a kako bi pronašao mir u Houstonu, ali i zadovoljštinu. A ona može doći samo u vidu naslova. S najboljim centrom lige i najpoznatijom bradom košarkaških parketa (Hardenom) Rocketsi će biti ozbiljan playoff protivnik.

Tu priča ne završava. Zapad ima još nekoliko momčadi koje se mogu ravnopravno hrvati s najvećim favoritima. Od obrambenih do napadačkih. Memphis Grizzliese ponovno rijetko tko spominje, a prošle sezone su igrali finale Zapada. I ove godine bit će tvrd orah. Obrambeno su u vrhu lige, a u svojim redovima i dalje imaju ponajbolji centarski tandem lige Gasol – Randolph. Crna mačka Zapadne konferencije.

S druge strane, napadačkim potencijalom pršte New Orleans Pelicansi. Promjenom imena završili su jednu eru te okupili najbolju momčadi od odlaska Paula iz grada. Anthony Davis najbolji je igrač predsezone. Nakon što su ga ozljede lani zaustavile na putu do rookieja godine, sada je spreman za veliku pozornicu. Izgleda vrlo impresivno, a njemu su pridodani All-Star razigravač Jrue Holiday i nekadašnji rookie godine Tyreke Evans. Igrat će vrlo atraktivnu košarku.

Ni Minnesota nije od onih koje možemo izostaviti. Prošle sezone su ih uništile ozljede, a povratkom zdravih Lovea i Rubija, najbolje četvorke lige i sjajnog asistenta, stvari postaju zanimljivije. Teško će na jakom Zapadu napraviti više od prvog ili drugog kruga playoffa, ali sa zdravim Wolvesima neće biti dosadno.

Teško je prognozirati tko će otići do naslova konferencije, barem je četiri-pet kandidata. Puno stvari će biti jasnije nakon prvih par mjeseci sezone. Tko bude bolje koristio svoje prednosti i igrao obranu, dalje će dogurati. Ali jednu momčad ne smijemo nikako otpisati – San Antonio Spurse. Stari su, naosvajali su se naslova i mnogi sumnjaju da ponovno mogu ponoviti prošlu sezonu. I tako je već godinama...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider