Košarka
SPORTOVI
Košarka
NBA doigravanje

Memphis nakon produžetka do meč-lopte, Washington dokrajčio Chicago

Košarkaši Washingtona izborili su prvi konferencijski polufinale NBA lige nakon 2008. godine, te su po tek treći put od 1970. prošli prvi krug doigravanja...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

John Wall s 24 poena i Nene s 20 predvodili su Wizardse do gostujuće 75-69 pobjede kod Chicaga Bullsa, odnosno sveukupne pobjede u seriji rezultatom 4-1. Zanimljivo, iako je igrao tri utakmice pred svojim navijačima Chicago nije uspio upisati nijednu pobjedu.

Washington je kontrolirao rezultat tijekom većeg dijela susreta, a Chicago je bio najkonkurentniji krajem prvog poluvremena kada je i sustigao prednost gostujućih košarkaša. No Washington je u trećoj dionici napravio razliku od devet poena, da bi se Chicagu početkom posljednje četvrtine ozlijedio ponajbolji igrač serije Taj Gibson.

Wizardsi su do kraja susreta rutinski održavali prednost, te su nakon pet utakmica sasvim zasluženo izborili polufinale konferencije u kojem čekaju pobjednika serije između Atlante i Indiane. Iznenađujuće, osmoplasirana momčad regularnog dijela sezone, Atlanta, ima prednost u toj seriji 3-2.

Pomalo nevjerojatno, ali i četvrta uzastopna utakmica serije između Oklahome City Thundera i Memphis Grizzliesa otišla je u produžetak! Memphis je u Oklahomi slavio 100-99 čime si je prvi priskrbio meč-loptu.

Memphis je ponovno dominirao većim dijelom utakmice, imao prednost od 20 poena u trećoj četvrtini, no Oklahoma je tada krenula dostizati rezultat. Do kraja treće dionice domaćin je srezao prednost na svega šest poena, a potom je u četvrtoj četvrtini Oklahoma tricom Kevin Duranta i povela. Memphis je svoj prvi koš iz igre u posljednjoj dionici postigao nakon tek sedam minuta igre!

Grizzliesi su ušli u završnicu s dva poena prednost 90-88, Mike Conley je imao loptu u rukama manje od 10 sekundi prije kraja, ali mu je istu iz ruku izbio Russell Westbrook i bez problema zakucao na drugoj strani. Do kraja regularnog dijela utakmice ostale su još dvije sekunde, Zach Randolph je ubacio loptu u obruč, ali nakon ponovljene snimke je ustanovljeno da je to napravio nakon isteka vremena.

Memphis je bolje otvorio produžetak, imao je konstantu prednost od poen ili dva, no Oklahoma City je imao napad u posljednjoj minuti i priliku da poravna ili povede. Kevin Durant je završio na liniji slobodnog bacanja, pogodio je prvo, no promašio drugo nakon što ga je glavni sudac prekinuo između dva bacanja, kako bi sa zapisničkim stolom riješio neke neregularnosti.

Memphis je nakon toga držao loptu do isteka vremena, tako da je Oklahomi za posljednji napad na utakmici preostalo manje od tri sekunde. Durant je ponovno uzeo šut, dignuo se na tricu, promašio, ali je loptu iz odbijanca i u padu u koš pospremio Serge Ibaka. Svi su mu igrači Thundera pritrčali u zagrljaj, dvorana je eruptirala od veselja, no nakon pregledavanja snimke ponovno je utvrđeno da lopta nije napustila ruku igrača u trenutku kada je isticalo vrijeme.

Memphis je tako poveo s 3-2, te će u četvrtak imat priliku plasirati se u polufinale konferencije, odnosno pripremiti najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela prvog kruga doigravanja.

Russell Westbrook je okončao susret s 30 poena, 13 asistencija i 10 skokova, dok je Durant pridodao 26 koševa i osam skokova. Njih su dvojica kombinirano ispalili nevjerojatnih 55 lopti, dok je ostatak momčadi uzeo svega 37 šuteva. Kod Memphisa je najefikasniji bio Mike Miller koji je ubacio 21 poen (5-8 trice), te upisao šest skokova i tri asistencije. Zach Randolph je pridodao 20 poena i 10 skokova, a Marc Gasol 11 koševa i 15 skokova.

Nakon rasističkog skandala predsjednika Los Angeles Clippersa Donalda Sterlinga momčad koja je u četvrtoj utakmici izgledala izgubljeno vratila je potrebno samopouzdanje i povela je u seriji protiv Golden State Warriorsa s 3-2. Clippersi su pred svojim navijačima slavili pobjedu 113-103, svega nekoliko sati nakon što je šef NBA lige Adam Silver zabranio Sterlingu sudjelovanje u ligi do kraja života. Osim toga kaznio ga je i s 2.5 milijuna dolara kazne, te mu naredio da proda klub. Sterling je, podsjetimo, svojoj djevojci poručio da mu na njegove utakmice više ne dovodi crnce.

Clipperse je do pobjede u "napaljenom" Staples Centeru predvodio DeAndre Jordan, koji je ubacio 25 poena i upisao 18 skokova! Chris Paul pridodao je 20 koševa uz sedam asistencija, Jamal Crawford je ubacio 19, Blake Griffin 18 i Darren Collison 15 koševa.

Clippersi su jednu pobjedu udaljeni od tek trećeg prolaska u seriji, kada je doigravanje u pitanju, od 1981. godine kada je Sterling kupio klub. Utakmica broj šest igra se u četvrtak u Oaklandu. (TS) 

NBA liga, doigravanje, 5. utakmice:

Istočna konferencija

Chicago – Washington 69-75 (Noah 6k, 18s, 7a / Wall 24k, 7s, 4a / Nene 20k, 7s)

Washington dobio seriju 4-1 

Zapadna konferencija

Oklahoma City – Memphis 99-100 produžetak (Westbrook 30k, 10s, 13a / Miller 21k, 6s, Randolph 20k, 10s)

Memphis vodi u seriji 3-2 

LA Clippers – Golden State 113-103 (Jordan 25k, 18s, Paul 20k, 7a / Thompson 21k, 5s, 4a)

LA Clippersi vode u seriji 3-2

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider