Košarka
SPORTOVI
Košarka
'Prgav je. To je dobro'

Hezonja na naslovnici NBA-a: Stručnjaci biranim riječima o Mariju

David Wingate, Willie Anderson i Jerry Stackhouse. Sve su to igrači koji su odigrali 9 i više sezona u NBA ligi, iako su bili katastrofalni šuteri za tri poena...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Wingate je bio pick druge runde NBA Drafta, Anderson 10. prve runde, a Stackhouse (kojeg su uspoređivali čak i s Michaelom Jordanom) čak 3., no tek je posljednje spomenuti imao postotak ubačaja za tri poena preko 30 posto (30.9). Wingate je u 14 sezona imao šut od 27.2 posto za tri poena, a Anderson 26.6 posto.

Danas je jednostavno nezamislivo da visoki pick na NBA Draftu bude slab šuter za tri poena. Trica je postala neizostavan dio svake NBA utakmice, a tome svjedoče i fenomenalni šuteri za tri poena kao što su James Harden, Stephen Curry, Kyle Korver, Kyrie Irving, Klay Thompson, Bradley Beal, J.J. Redick, Danny Green... Na ovogodišnjem NBA draftu hrvatskim ljubiteljima košarke posebno će za oko zapeti jedno ime - Mario Hezonja.

Košarkaški analitičar TNT-a David Aldridge napravio je presjek najboljih dvojki, odnosno bek-šutera, koji će predvoditi ovogodišnji NBA Draft, a prvo ime na tom popisu je Mario Hezonja.

"Pri odabiru imena koja bi mogla kotirati visoko na NBA Draftu pomogli su mi brojni NBA i sveučilišni treneri, skauti i sportski direktori momčadi", objasnio je Aldridge.

'Rookie' Minnesote Timberwolvesa Zach LaVine oduševio je košarkaški svijet svojim letačkim sposobnostima na ovogodišnjem natjecanju u zakucavanju na NBA All-Star vikendu.

"Idućeg jutra Hezonja je na treningu ponovio sva zakucavanja koje je izveo LaVine. Možda nije letio na istoj visini, ali ih je sve izveo i zakucao", rekao je Aldridgeu izvor iz Barcelone.

"Kada je imao 16 godina Hezonja je bio najbolji mladi košarkaš svijeta u svom godištu", rekao je jedan košarkaški analitičar.

Hezonja (20) je skrenuo pažnju na sebe zbog načina na koji igra košarku, zbog veličine za svoje godine, nevjerojatnih atletskih sposobnosti koje pokazuje svaki put kada je na parketu, ali i zbog iznimno velike doze samopouzdanja koje ima.

"Da igram na nekom od sveučilišta u SAD-u, bio bih prvi pick NBA Drafta", rekao je ranije ove godine Hezonja, koji je imao ponudu Kentuckyja da zaigra na ovogodišnjem NCAA turniru.

Hezonja je odlučio ostati još jednu godinu u Europi (Barceloni), no za očekivati je da će već predstojećeg ljeta postati dio elite.

"Vide se svi 'alati' s kojima raspolaže. Ima dobru veličinu, odličan je atleta, ima dobru tehniku šuta. U utakmici koju sam ja gledao nije uputio mnogo šuteva, ali ima nešto u njemu vrlo privlačno", rekao je jedan od izvršnih osoba Istočne konferencije NBA lige.

Problem koji je i više nego očit za NBA skaute jer njegova minutaža (manje od 15 minuta po utakmici). S obzirom da je najmlađi igrač u Barcelone trener Xavi Pascual mu daje mrvice od minutaže, pogotovo kada su svi stariji igrači koji igraju na njegovoj poziciji zdravi.

Naš košarkaš ne slovi kao dobar obrambeni igrač, ali se trudi. Ukoliko se nađe u klubu s trenerom koji će zahtjevati više od njega i biti nemilosrdan kada je u pitanju obrana, Hezonja bi bez problema pohvatao i taj segment igre.

"Ima rad nogu s kojim može ostati ispred protivnika. Samopouzdanje nije problem. Klinci iz Europe jednostavno moraju biti malo i bahati kada dolaze u NBA ligu. Činjenica je da je nevjerojatno nadaren. Popunjava puno kućica u anketi kada tražite dobrog bek-šutera", smatra pak izvršna osoba divizije Southeast.

"Jako je agilan za svoju visinu. Ima prgavost u sebi koja će mu jako dobro doći na parketu, pogotovo u defanzivnom dijelu igre. Savršeno će se uklopiti u NBA ligu, jer sam za sebe smatra da je jako dobar. Njegova tranzicija u NBA ligu bit će lagana. Samo moramo pronaći način kako da se nosimo s njegovim stavom", veli izvršna osoba divizije Southwest.

NBA Draft 2015. godine održat će se 25. lipnja u New Yorku.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider