Košarka
SPORTOVI
Košarka
Trn u oku FIBA-e

Kraj ABA lige ne znači kraj regionalnog natjecanja

Prije nekoliko tjedana pojavila se informacija kako će FIBA na svojoj skorašnjoj sjednici ukinuti priznanje ABA ligi, odnosno ugasiti je. Navodno su čelnici FIBE na sastanku s predstavnicima saveza zemalja iz regije zatražili da nacionalni savezi uskrate podršku ovakvom tipu regionalnog natjecanja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

To bi značilo da savezi ubuduće neće registrirati igrače za klubove koji igraju ABA ligu, a ni suci više ne bi imali dozvole za suđenje u ovom natjecanju. Nakon sastanka održanog u Beogradu prije dva dana sve je izglednije kako će aktualna sezona regionalne košarkaške ABA lige, u kojoj sudjeluju i hrvatski klubovi, ujedno biti i posljednja.

No, kako sada stvari stoje to ne znači i kraj regionalnog nadmetanja. Priča oko gašenja ABA lige nije nova, spominje se već nekoliko sezona, no ove je čini se i najaktualnija. Nije tajna kako je FIBI trn u oku liga koju vode privatne tvrtke. Vlasnicima ABA lige to se naravno nije svidjelo, pa su u Beogradu sjeli za stol sa predstavnicima klubova koji se natječu u toj ligi i dogovorili pokretanje postupka za promjenu vlasničke i upravljačke strukture regionalne lige.

Klubovi i vodstvo do 5. će svibnja izraditi prijedlog normativnih akata kojom bi se omogućila reorganizacija kojom bi se došlo do najkvalitetnijeg regionalnog košarkaškog natjecanja.

Iz tvrtke Sidro koja je do sada upravljala ligom, poslali su priopćenje, koje su potpisali i predstavnicima 11 od 14 klubova koji se natječu u ABA ligi:

"Dogovorene promjene će za posljedicu imati daljnje unapređenje i modernizaciju ABA lige u pravcu jačanja pozicije klubova kao osnovnih nosilaca aktivnosti u ABA ligi. Nova struktura bit će napravljena po ugledu na Euroligu, odnosno vlasnička i upravljačka struktura bit će u rukama klubova.''

Među potpisnicima nema bosansko- hercegovačkog predstavnika Igokee, bugarskog Levskog i mađarskog Szolnokija. Točan plan transformacije lige biti će predstavljen na sljedećem sastanku koji bi se morao održati najkasnije do 15. svibnja. Sve promjene moraju biti završene i početi se primjenjivati do početka sezone 2015/16., odnosno najkasnije 15. srpnja za kada je predviđen ždrijeb i formiranje kalendara natjecanja za sljedeću sezonu.

Predstavnici klubova na kraju su poručili kako je ABA liga dala veliki doprinos afirmaciji i podizanju kvalitete košarke u regiji, te da regionalna liga predstavlja opći interes svih klubova koji su kroz sudjelovanje u njoj ostvarivali pravo sudjelovanja u najznačajnijim europskim natjecanjima, a upravo je to postavljeno kao prioritet i u sljedećem razdoblju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider