Košarka
SPORTOVI
Košarka
Svaka im čast!

Košarkaška priča godine: Senzacija bez NBA igrača i putokaz svima

Prvenstvo Amerika najjače je kontinentalno natjecanje u košarci nakon Eurobasketa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ove godine Prvenstvo Amerika održano je u Meksiku, gdje se u akciju krenulo 31. kolovoza i završilo u ranim jutarnji satima ove nedjelje, na iznenađujući način.

Senzacionalni prvak postala je reprezentacija Venezuele čiji je uspjeh upravo nevjerojatan, premda na turniru nisu sudjelovali reprezentativci SAD-a. Amerikanci su osvajanjem Svjetskog prvenstva u Španjolskoj prošle godine osigurali nastup na Olimpijskim igrama i imali su mogućnost odabira hoće li nastupiti na ovom natjecanju. Logično, izabrali su odmor kako ne bi nepotrebno opterećivali svoje zvijezde.

Neodaziv SAD-a ne umanjuje uspjeh Venezuele - njihov trijumf nije očekivao baš nitko, ali sada kad je stigao definitivno je potvrdio kako košarka doživljava novi trenutak ekspanzije na svjetskoj razini. Sve češća su iznenađenja na velikim natjecanjima. Uostalom, ne treba ići dalje od ovogodišnjeg Eurobasketa, ali to je već neka druga tema.

Najbolji kad je najpotrebnije: Uzeli zlato sa četiri poraza

Što se tiče glavnih aktera ove priče, argentinskog izbornika Nestora Garcije i njegovih igrača, oni su na Prvenstvu Amerika bili smješteni u skupinu B, zajedno s Argentinom, Kanadom, Portorikom i Kubom i to nadmetanje odradili u skladu s očekivanjima, pobijedivši Kubu i Portoriko te izgubivši od Argentine i Kanade. U drugi krug su iz svake skupine išle po četiri reprezentacije (samo je petoplasirani otpao), a poslije neobičnog razvoja događaja Venezuela je pobjedama nad Dominikanskom Republikom i Panamom (uz poraz od domaćina Meksika) izborila četvrtu poziciju i mjesto u polufinalu, a već je to bio veliki uspjeh za njih. Međutim, nisu se na tome zaustavili...

Kanada, koja je na turnir došla s devetoricom NBA igrača Venezuelu je u skupini riješila s 20 razlike, ali kada je najviše trebalo, u dramatičnom raspletu polufinala Venezuela je slavila s tijesnih 79:78 i osim ulaska u finale automatski izborila i nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Potpuno rasterećeni u finalu su odigrali fenomenalno te su uzeli skalp i velikoj Argentini predvođenoj Luisom Scolom koja ih je također pobijedila u skupini.

Tako se dogodilo da je Venezuela postala prvak Amerika s omjerom pobjeda i poraza 6:4 dok su srebrna Argentina i brončana Kanada imale 8:2, a čak je i četvrtoplasirani Meksiko imao jednu pobjedu više od šampiona.

Bez NBA igrača, ali s velikim srcem

U čemu je tajna uspjeha Venezuele? Prije svega, u nevjerojatnom timskom duhu i energiji koje imaju napretek. Takozvane kemije u momčadi imaju u izobilju, za njih ne postoji izgubljena loptu, jednostavno su fanatično borbeni čime nadoknađuju nedostatak ekstra kvalitete u ekipi. Venezuela je, naime, reprezentacija bez ijednog NBA igrača, samo dvojica igrača u ovom rosteru igraju u Europi (playmaker Gregory Vargas u Maccabiju iz Haife i bek šuter John Cox u Le Havreu) dok su svi ostali u domaćim klubovima.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i kome na Olimpijskim igrama pomrsiti račune. Snove im nitko ne može ukrasti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider