Košarka
SPORTOVI
Košarka
Za neke dobra, za neke loša

Košarkaška 2018.: Potop reprezentacije, raspucani Babo, briljantni Dončić i novi Jamesov poredak

Hrvatska košarkaška reprezentacija nerado će se sjećati 2018., ali to ne znači da nije bilo uzbuđenja i da u proteklih 12 mjeseci nismo imali zanimljivih podviga i događaja.

Košarkaška 2018. (GOL.hr)

U godini iza nas hrvatski sport ispisao je najljepše stranice povijesti. No te stranice nisu imale mjesta za košarkaše. Doduše, u godini bez velikog natjecanja nisu ni imali priliku poput nogometaša ili tenisača, ali ono malo što su odigrali uspjeli su samo pogoršati dojam. Srozati se na niske grane i ubilježiti povijesne poraze poput onog od Rumunjske u Zadru ili s četiri NBA igrača od limitirane Poljske.

Potop hrvatske reprezentacije

Najgore od svega je da je sukus 2018. godine jedno veliko – ništa. I svakim danom sve je manje onih koji vjeruju u napredak. Bilo na klupskom ili reprezentativnom planu. A to je ogledalo ukupnog stanja. Naravno, koje nije ovdje od jučer, no koje se godinama mudro prikrivalo iza plasmana na velika natjecanja i sad je sve počelo dolaziti na naplatu.

Loši rezultati reprezentacije ogolili su hrvatski košarkaški ''sustav''. I svima dali do znanja da se već dulje vrijeme ne radi ništa. Čast iznimkama, ali činjenica da Hrvatska ima jednu veliku rupu u proizvodnji igrača ne može se drukčije nazvati nego neradom i dugogodišnjim zapostavljanjem. Pritom je većina hrvatskih klubova došlo na rub egzistencije. Dobro, tu su već neko vrijeme i kao da ne shvaćaju da rade iste pogreške.

Jedino dobro što se dogodilo kad je u pitanju reprezentativna košarka su rezultati u mlađim kategorijama. Hrvatska U-20 reprezentacija osvojila je europsko srebro, dok su kadeti predvođeni Rokom Prkačinom postali prvaci Europe. I još jednom smo se uvjerili kako talenta ima, ali recimo iz U-20 reprezentacije ni jedan igrač nije promoviran u kvalifikacijskom ciklusu za Svjetsko prvenstvo.

Debakl Slovenije, ali ne i Dončića

2018. po dobrom neće pamtiti ni Slovenija, koja je u tim istim kvalifikacijama doživjela debakl. Ali, teško da se naši susjedi mogu staviti u isti koš. Osim što su se na zadnjem Eurobasketu okitili povijesnim zlatom, koje Hrvatska samo može sanjati, u Ameriku su poslali čudo od igrača u vidu Luke Dončića. Bivši igrač Reala prije toga je pokorio Europu na svim poljima i sumnjamo da će negativno utjecati na popularnost slovenske košarke.

Unatoč neuspjehu reprezentacije, Slovenci imaju puno više razloga za optimizam. Uostalom, dovoljan je Dončić, koji je na dobrom putu da postane ''rookie'' godine nakon što je poput vihora zahvatio Dallas i NBA. Po onom što smo vidjeli u prvom dijelu sezone, pred njim je još puno uspjeha i velikih utakmica. I već sad mu mnogi prognoziraju karijeru koja bi mogla nadmašiti većinu njegovih prethodnika.

Nova Cedevita

A jedno od pitanja mogu li nadmašiti svoje prethodnike aktualna je tema vezana za hrvatskog prvaka Cedevitu. Nakon deset godina, otišli su ljudi koji su vodili sportsku politiku, zajedno s promašenim izborom trenera, a umjesto njih svoju šansu dobili su Slaven Rimac i Veljko Mršić. I prvi rezultati su više nego dobri. Cedevita definitivno manje luta, ali još je daleko od rezultatskog iskoraka.

Rimac i Mršić napravili su rekonstrukciju momčadi usred sezone i počela se igrati bolja košarka. Posebno je bio dobar izbor vraćanje Jacoba Pullena, koji kao da svoje najbolje partije čuva za Cedevitu. Nije loše ni što se potpisalo slovenskog reprezentativca Murića, no ono glavno dolazi na red tek na ljeto, kada će se moći ocjenjivati Mršićev rad. Dotad je cilj izboriti Euroligu kao prvak ABA lige, nešto što hrvatski prvak još nije iskusio. Doduše, jest njezin novi trener.

Trade Šarića i sezona karijere Bogdanovića

Što se tiče hrvatskih igrača u NBA-u, u ovom godišnjem pregledu dotaknut ćemo se ponajviše Darija Šarića i njegovog tradea u Minnesotu. Upravo je taj događaj razlog zašto se našao ovdje, kao nešto što bi moglo odrediti daljnji tijek njegove karijere. Šarićevi snovi iz Philadelphije morali su brzo nestati kako bi se posvetio svojoj novoj ulozi i momčadi, a trenutno ulazi s klupe kao rezerva ''četvorka''.

Brojke nisu najbolje, iako se šut popravio u odnosu na početak sezone. No uloga više nije ista, kao ni situacija u kojoj se nalazi Minnesota. I zato godina na izmaku teško da može biti previše sretna za Darija. Osim što nije uspio pomoći reprezentaciji u rujnu, našao se u sredini gdje nema suigrače poput Simmonsa i Embiida uz koje mu je bilo kudikamo lakše igrati.

Onaj kojemu će 2018. više ostati u pamćenju definitivno je Bojan Bogdanović. Iako bi najradije zaboravio reprezentaciju, ove godine je iskočio na pojedinačnom planu. Momentalno igra najbolju košarku karijere te se u šutu za tri poena nalazi u samom vrhu NBA-a. Izrazito je važan za svoju Indianu, koja ima aspiracije otići korak dalje u doigravanju.

LeBron James i Warriorsi

U prilog Indianinim ambicijama ide činjenica da je LeBron James po prvi put u svojoj karijeri preselio na Zapad. Ovaj put uz puno manje mržnje i kao čovjek koji više ništa nije dužan Clevelandu. Iako odluka nije bila isključivo sportske prirode, LeBron u 34. godini života i dalje isporučuje na dnevnoj bazi.

I ne samo to, htio bi što konkurentniju momčad za playoff, unatoč tome što je Lakersima puno važnije ljeto 2019. Naravno, neće odustati od borbe, ali cilj je Jamesu dovesti barem još jednog All-Star igrača. Glavni kandidat je Anthony Davis

Centar New Orleans Pelicansa nije jedini koji bi mogao obilježiti 2019. Posebno će se pratiti što će biti s Warriorsima, koji su po drugi put uzastopno i treći put u zadnje četiri godine postali NBA prvaci. Isto tako su i ove sezone glavni favoriti za naslov. Pogotovo kad im se priključi DeMarcus Cousins, peti All-Star igrač kojeg imaju na rosteru i koji je ljetos iznenadio košarkaški svijet prihvaćanjem ponude Golden Statea. Pa makar ona bila na godinu dana, kao što se i očekuje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider