Košarka
SPORTOVI
Košarka
Kukoč sedmi!

Košarkaši na Eurobasketu izabrali: Dražen Petrović najveći u povijesti!

Košarkaški portal HoopsHype.com napravio je anketu u kojoj je Dražen Petrović izabran za najboljeg Europljanina u povijesti košarke.

Legendarni hrvatski kapetan i naš najbolji košarkaš u povijesti, Dražen Petrović još je jednom dobio veliku počast koji su mu ovaj put iskazali košarkaši na Europskom prvenstvu koje se održava u Sloveniji.

Košarkaški portal HoopsHype.com napravio je anketu među košarkašima koji su trebali izabrati petoricu najboljih europskih igrača u povijesti košarke. Pokojni Dražen Petrović pokorio je konkurenciju u izboru kojeg je kreiralo 38 košarkaša na EP-u.

Iza njega je Tony Parker, treći je legendarni Litvanac Arvidas Sabonis, Dejan Bodiroga je četvrti, a Dirk Nowitzki tek peti. Šesti je Pau Gasol, a sedmi Toni Kukoč.

Kako su glasovali

Dražen Petrović dobio je 9 glasova za prvo mjesto, 10 za drugo, 5 za treće, 5 za četvrto i 1 glas za peto mjesto. Francuz Tony Parker, koji brani boje svoje reprezentacije na europskoj smotri u Sloveniji, dobio je jedan glas više od Dražena za prvo mjesto, ali je prikupio samo jedan glas za drugo mjesto, po tri glasa za treće i četvrto mjesto, te četiri za peto, što znači da je u zbroju bodova ipak dosta lošiji od ''košarkaškog Mozarta''.

HoopsHype.com zaključuje da su sudionici ankete očito vodili puno računa o nastupima igrača na FIBA-inim natjecanjima, a manje u NBA ligi.

To je argumentirano tezom da su Petrović, Sabonis i Bodiroga, koji su među četvoricom najboljih, odigrali kombinirano 11 sezona u NBA ligi, dok su All-Stars igrači Detlef Schrempf, Predrag Stojaković i Zydrunas Ilgauskas potpuno ignorirani i uopće ih nema na popisu, dok je Dirk Nowitzki, jedini Europljanin koji je odabran za MVP-a i u regularnoj sezoni i u finalu doigravanja NBA lige, iznenađujuće tek na petom mjestu.

Najbolji Europljani u izboru košarkaša na Eurobasketu:

1. Dražen Petrović (Hrvatska)
2. Tony Parker (Francuska)
3. Arvydas Sabonis (Litva)
4. Dejan Bodiroga (Srbija)
5. Dirk Nowitzki (Njemačka)
6. Pau Gasol (Španjolska)
7. Toni Kukoč (Hrvatska)
8. Predrag Danilović (Srbija)
9. Juan Carlos Navarro (Španjolska)
10. Andrei Kirilenko (Rusija)
11. Dimitrios Diamantidis (Grčka)
12. Marc Gasol (Španjolska)
13. Aleksandr Đorđević (Srbija)
14. Aleksandr Volkov (Ukrajina)
15. Nando Gentile (Italija)
16. Dino Rađa (Hrvatska)
17. Radivoj Korać (Srbija)
17. Vincenzo Esposito (Italija)
17. Žarko Paspalj (Srbija)
20. Rudy Fernandez (Španjolska)
21. Linas Kleiza (Litva)
22. Vlade Divac (Srbija)
23. Dino Meneghin (Italija)
23. Andrea Bargnani (Italija)
23. Jorge Garbajosa (Španjolska)
23. Zoran Savić (Srbija)
27. Marco Belinelli (Italija)
28. Vassilis Spanoulis (Grčka)
29. Jim Bilba (Francuska)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider