Košarka
SPORTOVI
Košarka
Ponos Izraela slavi

Iznenađenje u finalu: Real na koljenima, Maccabi prvak Europe!

Košarkaši Maccabija senzacionalni su prvaci Europe! U finalu završnog turnira Eurolige u Milanu nakon produžetka su bili bolji od favoriziranog Real Madrida s 98:86.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Šesti je to naslov europskog prvaka za Ponos Izraela i prvi nakon 2005. godine. Za 54-godišnjeg trenera Maccabija Davida Blatta to je prva europska kruna, a do nje je stigao iznimno trnovitim putem. Izbacio je u četvrtfinalu Armani Milano koji je imao prednost domaćeg terena, u polufinalu je u petak pobijedio bogati CSKA, a na koncu u finalu i Real Madrid koji je dva dana ranije deklasirao Barcelonu sa 100:62. Nije taj rezultat, međutim, uplašio Maccabi, a nije ga obeshrabrio ni zaostatak u prvom poluvremenu.

Dvaput je Real u drugoj četvrtini imao po 11 koševa prednosti, ali u samoj završnici je veteran David Blu sa sedam uzastopnih koševa otopio zaostatak Maccabija na samo minus dva (35-33). U trećoj je četvrtini klub iz Tel Aviva i poveo, ali nijedna se momčad nije ozbiljnije odlijepila. U istom je ritmu nastavljeno i u završnoj četvrtini, momčadi su se izmjenjivale u vodstvu, a Real je četiri minute prije kraja poveo sa 67:63. Uslijedila je, međutim, serija Maccabija 10:2 i Izraelci su 58 sekundi prije kraja poveli sa 73:69. Sada to oni nisu uspjeli sačuvati, pa su Madriđani slobodnim bacanjima Sergija Rodrigueza i Ioannisa Bourousisa došli do izjednačenja.

Tyrese Rice u zadnjem napadu nije pogodio tricu za naslov, ali onda se u produžetku pretvorio u apsolutnog junaka. U dodatnih je pet minuta američki playmaker ubacio čak 14 koševa i bio potpuno nezaustavljiv za Realovu obranu. Madriđani su u tom razdoblju bili nemoćni i u napadu i njihov san o devetom naslovu europskog prvaka se ponovno rasplinuo. Podsjetimo, u lanjskom su finalu izgubili od Olympiacosa.

Rice je zaključio utakmicu s 26 koševa, Ricky Hickman je dodao 18, Devin Smith 15, a David Blu 14 za Maccabi. Naš Andrija Žižić nije igrao, ali ostat će zapisano da je s 34 godine osvojio svoj prvi europski naslov. U dresu Reala je Sergio Rodriguez ubacio 21, a Rudy Fernandez 15 koševa. Hrvatski reprezentativac Dontaye Draper nije bio u sastavu zbog ozljede.

Za kraj spomenimo i da je naslov kao sportski direktor Maccabija uzeo i naš Nikola Vujčić. Prije devet godina, kada je klub iz Tel Aviva zadnji put bio prvak Europe, Vujčić je bio jedan od ključnih igrača.

 

Euroliga, finale:

Maccabi - Real Madrid 98:86

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider