Košarka
SPORTOVI
Košarka
Rukavica je bačena...

Samo nebo je granica: Kad kultura momčadi počne donositi rezultate

Indiana Pacersi uživaju status trenutno najbolje momčadi NBA lige, a kako igraju čini se da će tamo ostati sve do završetka regularnog dijela sezone…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U najkošarkaškijem gradu SAD-a, Indianapollisu, ponovno se sanjaju velike stvari. Indiana nije bila ovakav hit još od ere Reggieja Millera, a nova zvijezda u gradu i cijeloj NBA ligi je Paul George. 23-godišnjak koji je prošle sezone eksplodirao, da bi ove potvrdio kako je riječ o superstaru koji je spreman na epske obračune s LeBronom Jamesom. I na još nešto – voditi svoju momčad dalje nego što je to pošlo za rukom Milleru.

Međutim, nije Indiana preko noći postala najveći konkurent aktualnim prvacima. Višegodišnja strpljivost, predanost radu i vizija konačno su došle na naplatu ove sezone. Početak priče počeo je u ljeto 2010. godine, kada su Pacersi kao deseti pick drafta izabrali Georgea, a u drugoj rundi Lancea Stephensona. Posebno intrigira učinak ovog potonjeg, koji se u zadnjih godinu dana transformirao od upitnog startera do All Star potencijala.

Godinu poslije (u ljeto 2011.) mjesto prvog trenera preuzeo je mladi i neiskusni Frank Vogel koji je danas potpisnik najbolje obrane u ligi (90,2 poena po utakmici) i prvog pretendenta na rušenje dinastije s Floride. I dok njegova družina skuplja epitete diljem zemlje, a i šire, 40-godišnji stručnjak stoji s dvije noge na zemlji.

''Imao sam veliku vjeru posljednjih godina u ovu momčad. Mislim da možemo napraviti velike stvari, ali nitko nije očekivao da već sada budemo ovako dobri'', izjavio je Vogel te nadodao:

''Ima još milijun područja gdje možemo biti bolji. Nikada nije bilo savršene košarkaške momčadi. Jako smo dobri u obrani, ali još postoji područja u kojima možemo popraviti našu igru.''

Svoj obol ponajvećoj ovogodišnjoj NBA-a priči dao je i legendarni Larry Bird, koji se nakon godinu dana vratio u grad kao predsjednik košarkaških operacija i odmah povukao nekoliko kvalitetnih poteza.

Nakon što su lani izgubili u finalu Istoka od Miamija, Pacersi su brzo uočili gdje leži ključni problem. S jednom od najgorih klupa u ligi teško se može do naslova, pa su dovedena pojačanje dostojna jakih playoff utakmica (C.J. Watson, Scola i Copeland). Doduše, ostali su tanki na playmakerskoj poziciji (Hill nije prirodna 'jedinica') gdje im i dalje nedostaje jedan pravi asistent, ali nema sumnje kako su spremni ostvariti zacrtani cilj – osvojiti prednost domaćeg terena uoči doigravanja i plasirati se u NBA finale.

U tome će im u mnogome pomoći višegodišnji kult stvaranja momčadi i izgrađivanje mentaliteta pobjednika. Kultura pobjeđivanja nešto je što se najteže postiže u NBA ligi, a najbolji pokazatelj za to su 'prastari' Spursi koji u poznim godinama i dalje nižu pobjede kao na traci.

''Kroz cijelu svlačionicu smo izgradili kulturu da ćemo biti dominantna momčad kod kuće, a radimo na tome da takvi postanemo i u gostima. U našoj dvorani je nešto posebno što želimo štititi. Drugačija je priča kada netko dođe ovdje. Nije bitno što si napravio prije te utakmice, kada momčad dođe vruća mi se još više potrudimo da joj otežamo posao'', objasnio je impresivni domaći učinak (21-1) Pacersa Paul George.

Od početka sezone se trude svima zagorčati život i nekako se čini da su najviše od svih spremni završiti regularni dio na prvom mjestu. U Indiani se ipak košarka živi 24 sata na dan, a George i društvo nesumnjivo dišu kao jedan, što je još jedan razlog za uzbunu u Miamiju. Rukavica je bačena... A finale Istoka mogla bi ujedno biti i odluka o novom prvaku.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider