Košarka
SPORTOVI
Košarka
ovo je cirkus

Totalni raspad sistema: HKS će suspendirati Cedevitu i Zadar!

Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza danas je pred odlukom koja bi mogla ostaviti vrlo dubok ožiljak u našoj klupskoj košarci.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ne promijene li svoj stav o podršci Euroliginu Eurokupu, po Fibinu nalogu Cedevita i Zadar bit će izbačeni iz Prvenstva Hrvatske. I to će biti presedan za kojim će se još dugo vući repovi.

Poznavajući njene čelne ljude, a posebice tvrdokornog predsjednika Mladena Vebera, Cedevita neće ustuknuti ni milimetar. Jer on se kao uspješan biznismen (drugi čovjek glavnog sponzora kluba Atlantica) ne želi pokoriti Fibi i njenoj očajničkoj borbi za izgubljeno klupsko tržište.

""U prostorijama Hrvatskog košarkaškog saveza održana je sjednica Upravnog odbora HKS-a na kojoj je nakon opširne diskusije članova UO i predstavnika klubova o zahtjevima FIBA-e, donesen prijedlog prema kojem će se tijekom sutrašnjeg dana, do kada je FIBA postavila rok za izjašnjavanje nacionalnim savezima po pitanju klupskih natjecanja za sezonu 2016/17, napisati i obrazložiti odgovor koji će sadržavati ispunjenje interesa kako saveza tako i klubova. O svemu ćete biti pravovremeno obaviješteni", poručili su iz HKS-a.

Nesklon donošenju drakonske odluke, predsjednik HKS-a Ivan Šuker zatražio je od svojeg ureda da se Fibi pošalje upit o objašnjenju nejasnoća.

''Svi u regiji oko toga imamo nejasnoće pa želimo znati bi li se kazna odnosila na ovo prvenstvo ili ono sljedeće.''

Član UO HKS-a Aco Petrović, koji je ujedno i glavni čovjek Cibone, uvjeren je da se kazna neće odnositi na tekuće Prvenstvo Hrvatske.

''Ne vjerujem da će Fiba tražiti da Cedevita i Zadar budu suspendirani za tekuće prvenstvo jer ono je svugdje, osim u Srbiji, već krenulo. Ne dogodi li se nešto revolucionarno na relacijama između Fibe i Eurolige, oni bi bili suspendirani s prvim danom sljedeće sezone.''

Bude li tako, može se očekivati i blažu reakciju neumoljivog Cedevitina vodstva koje je spremno pravdu istjerivati po domaćim i europskim sudovima.

''Ne znam hoće li Cedevita smekšati svoj stav, no oni imaju svoje, a mi od svojih stavova odstupiti nećemo. Tim više što u aktima ABA lige stoji da će ona djelovati u skladu s Fibinim generalnim statutom i internim propisima. To je potpisalo 12 klubova, a sada idu protiv toga. Previše je tu tvrdoglavosti. Držim da bismo u bitku najprije trebali ići zajedno, a odvajati se možemo kako vrijeme odmiče. Ako oni misle da mogu bez domaće lige, široko im polje, no ne znam kako će to javnosti objasniti'', ističe Šuker svjestan da svega ne toga ne bi bilo kada bi vođe Fibe i Eurolige više bili džentlmeni, a manje ovnovi na brvnu.

''Tako vam je to kada se susretnu dva nepomirljiva ega. Ratuju veliki, a mi smo tu gdje jesmo. Možemo se samo nadati da će granate preletjeti preko nas.''

Još slikovitije od Šukera situaciju u kojoj se našao HKS opisao je izbornik Petrović. Upitan što on misli o globalnom košarkaškom ratu, Aco je ispalio:

''Ako sam ja Albanac, a ratuju Rusija i Amerika, ja samo gledam da me ta paljba što manje zakači.''

A ta Fibina paljba vrlo bi brzo prestala kada bi se udružili svi nacionalni savezi koji su sada uvjetno kažnjeni (njih 14). Uostalom, već se pojavila ideja, a plasirali su je Španjolci, o tome kako bi zemlje (Španjolska, Turska, Rusija, Srbija, Litva, Italija...) kažnjene izgonom sa sljedećeg Eurobasketa mogle organizirati svoje Europsko prvenstvo. A u tom slučaju na Fibinu bi kontinentalnom prvenstvu najjača bila – Finska.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider