Košarka
SPORTOVI
Košarka
Predstavljanje grupe D

Grčka i Turska svijet za sebe: Spanoulis još nije rekao zadnju riječ

Posljednja, odnosno skupina D Eurobasketa u Sloveniji bit će pod posebnim povećalom u Hrvatskoj, jer se s tom grupom križamo u drugoj fazi...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Skupina D: Grčka, Turska, Italija, Rusija, Švedska i Finska.

Favoriti

Grčka

Po rosteru najveći favorit ovogodišnjeg Eurobasketa. Strašna reprezentacija predvođena najboljim igračem Eurolige Vassilisom Spanoulisom. Njemu je ove godine pošlo za rukom nešto što je dosad napravio samo naš Toni Kukoč – treći put je izabran za MVP-a Final Foura Eurolige. On je alfa i omega grčke reprezentacije.

Grci silno žele ponoviti uspjeh iz Beograda 2005., kada su se popeli na krov Europe. Okupili su najbolje što imaju, a izostao je jedino ozlijeđeni Sofoklis Schortsanitis. Jedna od najviših reprezentacija Eura, samo četiri igrača su niža od 2,03 centimetara.

Olympiacos je dvostruki europski prvak, a najviše igrača izbornika Trinchierija dolazi upravo iz tog kluba. Računajući Papanikolaoua, koji je ovo ljeto potpisao za Barcelonu, čak pet. Kada jedan Vasileiadis, koji je prošle sezone bio ponajbolji igrač Bilbaa, nije našao svoje mjesto među 12 odabranih, onda je jasno kakvom širinom raspolažu.

''Osjećam kako sve više djelujemo kao momčad. Nedostaje nam jedan cent ili euro da postanemo milijunaši'', metaforički se izrazio grčki izbornik te nadodao:

''A to dolazi od malih stvari, od detalja, još uvijek smo u potrazi za tim novcem koji će nam donijeti milijun u banci. Moramo raditi male stvari bolje od svih ostalih.'' I u pravu je. Svjestan je kvalitete svoje momčadi i sa zdravim 'generalom' Spanoulisom i 'malim stvarima' samo će im nebo biti granica.

Turska

Jedina skupina na Europskom prvenstvu gdje su čak dvije reprezentacije veliki favoriti. Iako su na pripremama igrali toplo-hladno, uostalom kao i Grčka, ne možete ne svrstati momčad koja u svojim redovima ima Türkoglua, Asika, Ilyasovu i na klupi iskusnog Tanjevića u uži krug favorita.

Proigraju li kao protiv Hrvatske u Istanbulu, tko god bude stajao sa suprotne strane naći će se u problemima. Izrazito su fizički dominantni. Asik u reketu izgleda kao stijena odvaljena od kamena, a s Türkogluom, Preldžićem i Ilyasovom zajedno na parketu ne moguće je braniti sve pozicije. Naravno, ukoliko postignu željenu harmoniju.

Susretnemo li se s njima u drugom krugu, bit će to možda i naša najteža utakmica. Nikako nam ne odgovaraju, kao i većini reprezentacija, zbog visokih igrača koji su svi u stanju pogoditi šut izvana. Nemaju veličinu na playmakeru i to bi im mogao biti problem u borbi za medalju.

Kandidati za drugi krug

Rusija

Bronačni s posljednjeg Eurobasketa. Da su okupili najjaču moguću reprezentaciju, ovo bi automatski postala 'skupina smrti'. Pogotovo uz kompletnu Italiju, koja je također desetkovana. Kiriljenko se oprostio od reprezentacije, Hrjapa je odlučio uzeti pauzu, Mozgov se posvetio pripremama za novu NBA sezonu, a Voroncevič zbog ozljede otpao u predvečerje prvenstva. Previše za velike domete.

''Nadam se da će se momčad u ovoj teškoj situaciji zajedno izdići iznad svega i neće odustati'', poručio je ruski izbornik VasilijKarašev, koji je uoči priprema uskočio kao 'vatrogasac' umjesto 'odbjeglog' Katsikarisa.

Veći dio terena past će na razigravača Minnesote Timberwolves Alekseja Šveda, jedine prave zvijezde. Monja, Ponkrašov i Savrašenko bit će ispomoć Švedu i okosnica nekoć velike reprezentacije, kojoj će cilj biti donekle zadržavanje ugleda i pokušaj plasmana u drugi krug, a prolaz u četvrtfinale definitivno bi bio podvig.

Italija

Puno reprezentacija je ovo ljeto doživjelo otkaze, što zbog ozljeda, a što zbog priprema igrača za novu NBA sezonu. Nažalost po Italiju, ona je gotovo sve pretrpjela zbog ozljeda. Taman kada im se vratio ozlijeđeni Datome (novi član Detroit Pistonsa), izgubili su Mancinellija. A već prije Piangiani je izgubio Bargnanija, Gallinarija, Polonaru i Hacketta.

''Ovo je još jedan udarac za nas tijekom ukletog ljeta'', rekao je razočarani talijanski izbornik koji bi u najmanju ruku imao momčad za drugi krug.

Ovako Azzurrima kao najbolji čovjek ostaje Marco Belinelli, a šanse za prolaz u drugi krug svele su se na minimum. U korist im ide jedino to što izravni konkurent za treće mjesto, Rusija, također dolazi desetkovana. No, Italija će se više trebati paziti Finske.

Potencijalno iznenađenje

Finska

Prije dvije godine smo mislili kako će Finska biti sretna ukoliko dođe do jedne pobjede u skupini, a oni su s nama i Makedoncima odigrali u egalu te senzacionalno pobijedili BiH i Crnu Goru za drugi krug. A u Sloveniju dolaze sa samo dvije promjene u odnosu na 2011. godinu.

Dobro su posložena momčad bez velikih zvijezda i jasnim sustavom igre. Imaju neugodne šutere i 'njemački' mentalitet. Prva zvijezda reprezentacije je upravo šuter Petteri Koponen, a mnogo očekuju od 22-godišnje senzacije Sasua Salina iz Olimpije. Tu je i 37-godišnji veteran Hanno Möttölä.

Na Eurobasketu u Litvi ostvarili su najveći uspjeh (deveto mjesto) nakon 45 godina. Ponovno će biti 'crna mačka' svoje skupine, ali ovaj puta su protivnici svjesni njihovih mogućnosti. Nemojte se iznenaditi ukoliko ih vidite u drugoj fazi.

Autsajderi

Švedska

Još jedna skandinavska momčad koja može doći do senzacije. Reprezentaciju koja u svojim redovima ima dva NBA igrača, Jonasa Jerebka i Jefferyja Taylora, nikako ne možemo otpisati. Autsajderi su zbog svoje povijesti i činjenice da nemaju dovoljno kvalitetnu širinu, ali s Italijom, Rusijom i pogotovo Finskom mogu igrati.

''Želim da svi zajedno igramo za momčad i budemo agresivni u obrani. Trebamo igrati pametno i protočno u napadu te koristiti otvorene šuteve'', rekao je švedski izbornik Bradley Dean.

U sličnoj su situaciji kao i Finska, nemaju pritisak rezultata i čekat će svoju priliku. Teško da će se kući vratiti bez pobjede. Za to će 'poginuti' na terenu, a nekoga možda i koštati drugog kruga.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX