Košarka
SPORTOVI
breaking news !: UŽIVO Grbin: "Šeparović misli da vlast pripada njemu"
Košarka
Možemo puno bolje od ovoga

Evo zašto Hrvatska može do iznenađenja na Eurobasketu

Iza nas su dva kola prvoga kruga Europskog prvenstva u košarci koja su ponudila više iznenađenja nego bilo koje prvenstvo dosad...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Znali smo da će ovo prvenstvo biti prepuno iznenađenja, ali da će nakon dva kola biti toliko rezultata koji na prvi pogled izgledaju senzacionalno, teško da smo mogli prognozirati.

Turci (s tri NBA igrača), Rusi i Poljaci su potpuno 'potopljeni', imaju dva poraza i samo ih sve pobjede do kraja ostavljaju u igri za drugi krug. Njemačka je na otvaranju priredila veliko iznenađenje pobijedivši favoriziranu Francusku s Parkerom i Batumom, Slovenija je srušila europske prvake i pokazala kako nisu preveliki bauk.

Finska i Latvija, pak, pišu povijest. Dvije utakmice, dvije veličanstvene pobjede. Posebno one Latvijaca u balkanskoj 'skupini smrti', a stigli su kao autsajderi. Srbija je s devet debitanata očitala lekciju i Litavcima i Bosancima. 'Duda' zna posao.

Možda su ovi rezultati nekima nevjerojatni, ali tko pomnije prati europsku košarku mogao je očekivati da će reprezentacije koje imaju viziju igre i kemiju unutar momčadi bolje prolaziti. Italija (s također dvije pobjede) primjerice izgleda puno bolje nego prije dvije godine u Litvi, kada su imali duplo jači sastav na papiru s Gallinarijem i Bargnanijem.

I tu dolazimo do Hrvatske. Svi mi, pa i ovaj novinar, bili smo poprilično razočarani nakon prve utakmice. Ljuti. Štoviše, mučno je bilo gledati kako se naši povlače po parketu i izgledaju kao razbijena vojska. Mnogi su sigurno opsovali i rekli kako nikad više... Nikad više neće pružiti podršku našim košarkašima. I imali su razloga za to.

Međutim, glave su bile još vruće i jasno kako je ionako slabo podržavana reprezentacija izgubila i ono malo kredita kod navijača. Mi Hrvati smo takvi, brzo poletimo, ali isto tako brzo okrenemo palac dolje. U hrvatskoj košarci puno toga ne štima, savez kao da ne postoji, mnogi nisu zadovoljni izbornikom niti izborom igrača, njihovim pristupom i gubitničkim mentalitetom u nacionalnom dresu. Ali oni u Sloveniji predstavljaju našu državu. Za viđeno na parketu nakon prve utakmice nagrađeni su zvižducima, grubim riječima i ismijavanjem cijele zemlje.

Zaboravimo na trenutak na loše stvari. Okrenimo se pozitivnim aspektima sve dok prvenstvo traje i naši se bore, ali stvarno bore (iako bi se to trebalo podrazumijevati) i djeluju kao momčad. Nismo mi došli do prve pobjede na Eurobasketu nekom briljantnom igrom nego inatom, htijenjem i konačno borbenošću. Iz toga je isplivalo ono dobro iz igrača, odvažni Markota, sjajni Draper, srčani Šarić, 'napaljeni' Bogdanović i probuđeni Tomić u završnici. Pokazali smo da možemo.

Zašto Hrvatska može do iznenađenja na ovom prvenstvu? Iz jednostavnog razloga što mnogi osciliraju, a naša reprezentacija ima jednu od najširih klupa na turniru. I trebali bi biti gladni uspjeha. Vjerujući u sebe, u svoje sposobnosti i boreći se kao lavovi ti dečki mogu pobijediti svakoga. Dobro ste pročitali. Nije to nekakva floskula i nije Španjolska realno bolja od nas 30 razlike (pokazala je Slovenija). Uostalom, zato i oni zvižduci te pogrdne riječi.

Ako su mogli Nijemci, Latvijci, Finci, pa i Slovenci, zašto ne bi mogli i mi? Imamo talentiranije igrače od njih. Ukrajina je vodeća u skupini A, a teško da bi netko iz prve mogao nabrojiti njihovu petorku. Jasno da se dosta stvari u igri treba popraviti, pogotovo trenerski potpis. Poslije toga je malo potrebno da momčad uđe u euforiju i napuni se samopouzdanjem.

Prvi preduvjet bit će pobjeda protiv renomiranog protivnika poput Slovenije. Treba nam jedna takva utakmica. Pobijediti domaćina pred prepunom dvoranom, kao što su nas francuski rukometaši na SP-u u Zagrebu, bio bi korak naprijed. I zato vjerujte u njih dokle god smatrate da daju sve od sebe. Znamo da nema puno pozitivnih stvari u košarci, ali dajte im podršku kada to zasluže.

Igrači nisu ni blizu odgovorni za rasulo u hrvatskoj košarci. Te 'otrovne strelice' treba uputiti na pravo mjesto, prema onima koji možda nisu ni u dvorani. Svi znamo o kome se radi. Košarkaši, vi ostavite srce na parketu i ljudi će to znati prepoznati. Kvragu, nosite taj dres s ponosom!

Europsko prvenstvo
Skupina A
Njemačka Belgija 73:77 pr.
Ukrajina Izrael 74:67
Velika Britanija Francuska 65:88
  Utk. Pob Izg Koš-R.
1. Ukrajina 2 2 0 +8
2. Francuska 2 1 1 +17
3. Belgija 2 1 1 +3
4. Njemačka 2 1 1 +2
5. Velika Britanija 2 1 1 -19
6. Izrael 2 0 2 -11
Sljedeće utakmice
6.9. Njemačka Ukrajina
6.9. Belgija Velika Britanija
6.9. Francuska Izrael
Skupina B
Crna Gora Latvija 72:73
Bosna i Hercegovina Srbija 67:77
Litva Makedonija 75:67
  Utk. Pob Izg Koš-R.
1. Srbija 2 2 0 +17
2. Latvija 2 2 0 +12
3. Litva 2 1 1 +1
4. Crna Gora 2 1 1 0
5. Makedonija 2 0 2 -9
6. Bosna i Hercegovina 2 0 2 -21
Sljedeće utakmice
6.9. Crna Gora Bosna i Hercegovina
6.9. Latvija Litva
6.9. Makedonija Srbija
Skupina C
Hrvatska Gruzija 77:76
Poljska Češka 68:69
Slovenija Španjolska 78:69
  Utk. Pob Izg Koš-R.
1. Slovenija 2 2 0 +11
2. Španjolska 2 1 1 +19
3. Gruzija 2 1 1 +16
4. Češka 2 1 1 -1
5. Hrvatska 2 1 1 -27
6. Poljska 2 0 2 -18
Sljedeće utakmice
7.9. Španjolska Češka
7.9. Hrvatska Poljska
7.9. Slovenija Gruzija
Skupina D
Finska Švedska 81:60
Italija Turska 90:75
Grčka Rusija 80:71
  Utk. Pob Izg Koš-R.
1. Grčka 2 2 0 +37
2. Finska 2 2 0 +27
3. Italija 2 2 0 +22
4. Rusija 2 0 2 -16
5. Turska 2 0 2 -21
6. Švedska 2 0 2 -49
Sljedeće utakmice
7.9. Rusija Švedska
7.9. Italija Finska
7.9. Turska Grčka

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider