Košarka
SPORTOVI
Košarka
s razlogom su ovdje

'Papirnati' autsajderi koji računaju na podcjenjivanje

Dva najslabija suparnika Hrvatske u skupini C Eurobasketa, ali samo na papiru, su Makedonija i Nizozemska...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prije samo četiri godine na Eurobasketu u Litvi Makedonija je bila prava senzacija! Izborila je polufinale i imala kasnije europske prvake Španjolce u matnoj poziciji. Juan Carlos Navarro je tada izvukao 'furiju' protiv reprezentacije koju je predvodio fantastični Bo McCalebb, a potpomagali su Pero Antić, Todor Gečevski i Đorđi Čekovski. Njih više nema što znači da je Makedonija jako, jako oslabljena.

Tu su Vlado Ilievski, Predrag Samardžiski, braća Vojdan i Damjan Stojanovski, te naturalizirani Makedonac Richard Hendrix. Upravo bi potonji igrač trebao biti nositelj makedonske igre, jer je riječ o jednom od ponajboljih centara u europskim natjecanjima. Hendrix je član Unicaje, a prije samo dvije godine bio je najkorisniji igrač finala Eurocupa koji je osvojio s Lokomotiv Kubanjom. Iako je draftiran 2008. godine u NBA ligi nikada nije zaigrao u istoj.

Eurobasket 2015

Podsjetimo da je Makedonija ne tako davno ostala i bez izbornika, nakon što je Aleksandar Džikić podnio ostavku. Uskočio je Marjan Srbinovski, koji je pripremne utakmice odradio s omjerom pobjeda i poraza 3-5. Makedonci su krenuli s tri pobjede na startu, protiv Izraela, Ukrajine i još jednom Izraela, a potom su zaredali s porazima, od kojih su dva protiv Španjolaca (63:94, 54:88) bili najteži. Gubili su i od Litve, Turske i Latvije, sve na gostujućim parketima.

Realno gledajući Makedonija ne bi trebala vidjeti drugi krug natjecanja, odnosno osminu finala. Riječ je o prosječnoj reprezentaciji koja će svoju igru graditi na velikom makedonskom ponosu i momčadskoj igri. No, protiv suparnika kao što su Grčka, Slovenija, Gruzija i Hrvatska to neće biti dosta. Možda najviše šansi imaju u ogledu protiv Slovenije u borbi za to četvrto mjesto, s obzirom da i Slovencima nedostaju ključni igrači.

Nizozemska je definitivno najslabija reprezentacija skupine koja je na Eurobasket stigla snažnom obranom i tako što je u kvalifikacijama šokirala Crnu Goru kroz dvije utakmice i kaznila ju što nije nastupila u najjačem sastavu. Nizozemci se vraćaju na Eurobasket nakon dugih 26 godina čekanja, a malo tko zna da su u 40-im i 50-im godinama prošlog stoljeća bili redoviti sudionici i da su najbolji rezultat ostvarili prije 32 godine kada su bili četvrti u Torinu.

Njihov najbolji igrač svih vremena je Rik Smits koji je 12 godina igrao u NBA ligi za Indiana Pacerse, ali je rijetko kad nastupao za reprezentaciju. Spomenimo i da je Nizozemska imala najboljeg strijelaca Eurobasketa 1997. godine, a to je bio Kees Akerboom, otac čiji sin istog imena danas nosi reprezentativni dres.

Kao što smo rekli igra Nizozemske zasniva se prije svega na snažnoj obrani i visokim igračima pod obručima. Centarski dvojac Henk Norel i Roeland Schaftenaar nose ovu reprezentaciju i o njihovom će učinku najviše ovisiti rezultat 'oranja' na ovom Eurobasketu. Norel je bio velika nizozemska nada, međutim nikada nije dosegao puni potencijal zbog kojeg je 2009. godine draftiran u NBA ligi od strane Minnesote. Trenutno igra u najjačoj europskoj ligi svijeta, španjolskoj Endesi, i nosi dres Zaragoze s kojom je igrao polufinale domaćeg prvenstva prije samo dvije godine.

Schaftenaar igra u Grčkoj (Rethymno), te je bio ključni igrač kvalifikacija za ovaj Eurobasket. U prosjeku je bilježio više od 11 poena, pet skokova i jedne asistencije, te je Nizozemska na njegovim krilima iznenadila Crnu Goru i vratila se na europsku košarkašku kartu.

Nizozemci su odigrali čak 15 pripremnih utakmica i slavili su u svega pet. No treba obratiti pozornost na dvije od posljednje tri utakmice i logično zaključiti da Nizozemsku ne treba olako shvatiti. Protiv Grčke su izgubili 80:92, dok su od Turske poraženi tek u produžetku s 95:94.

Spomenimo i izbornika, legendu nizozemske košarke Toona van Helfterena, koji je upisao najviše nastupa za 'oranje' (207).
 

Eurobasket 2015

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider