Košarka
SPORTOVI
Košarka
Kvaliteta došla do izražaja

Dva lica Hrvatske, ali pobjedi se ne gleda u zube

Hrvatska je protiv Makedonije odigrala dva dijametralno različita poluvremena, ali na kraju ipak uvjerljivo slavila...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nije to bila najbolja partija Hrvatske. Na početku je bilo dosta nerviranja, kako na terenu tako i na tribinama. Griješilo se na obje strane parketa pa su Makedonci neočekivano rano stvorili probleme. Podsjetilo je to na neke loše periode iz prošlosti. Crne rupe koje su kidale živce. Ni angažman u obrani nije bio u skladu s potencijalom pa je izgledalo kao bi se sve moglo pretvoriti u mučenje.

Bogdanović: 'Peras' nam je očitao bukvicu, ozljeda je iza mene...

Perasović: Sve se promijenilo u drugom dijelu

U tom periodu Makedonci su bili precizniji u šutu za tri poena i prilično lako probijali hrvatsku obranu. Prolazio im je ‘pick’, gdje su naši visokim iskakanjem upadali u poteškoće. Nije se pogodilo nekoliko šuteva i upalo se u nervozu. Slično kao u završnici protiv Grka, kad se nije našlo rješenje za Spanoulisa. Ali to su stvari koje se događaju kad je ovako zahtjevan ritam utakmica. Nije lako iz večeri u večer ponavljati dobru igru. Tome svi teže. Isto tako normalne su oscilacije u igri, ali što će prvenstvo više odmicati, one momčadi koje će to svesti na minimum i biti konstantnije u svojoj igri, one će i otići daleko.

Povećanjem energije u trećoj četvrtini došlo je i do preokreta. Zaigralo se onako kako se zna i umije. Trebalo je vremena da se Perasova momčad trgne iz letargije u koju je upala u prvom poluvremenu, no onda je sve počelo sjedati na svoje mjesto, odnosno igračka kvaliteta Hrvatske došla je do izražaja. Iskočilo je nekoliko pojedinaca, među kojima najviše Šarić i Bogdanović. Svakako je dobra vijest povratak Bogdanovića koji je krenuo od prve minute. Nije još onaj pravi, ali najvažnije je da se oporavio i počeo doprinositi reprezentaciji.

Eurobasket 2015

Dobro je što se koristilo visoke igrače, jer Makedonija je tu obrambeno deficitarna. Nema čovjeka kojim bi mogla konkretno zaustaviti Tomića ili Šarića u igri leđima prema košu. Naš startni centar to je nekoliko puta znao iskoristiti, dok je Šarić pomogao svojim pozitivnim pristupom te dizanjem atmosfere na tribinama. I svim onim ostalim ‘sitnim’ poslovima koje je obavljao na parketu. Tada se i kompletna momčad psihološki podignula. Pokazao se duh reprezentacije i ostvarena je uvjerljiva pobjeda.

Bio je to vrlo težak dvoboj koji je trebalo dobiti. Što je za pohvalu, ali ne i kompletna igra u kojoj su se pokazale mane u obrani. Što individualne, što momčadske. Ozbiljniji protivnik znat će to pretvoriti u svoju prednost. Svjesni su toga i izbornik i igrači. Međutim, u ovom momentu jedino je važno da se pobijedilo. Da je nakon pauze izašla druga, ozbiljnija i kohezivnija momčad. No, prostora za napredak ima i nadamo se da će momci težiti ka tome.

Hrvatska će morati brzo rekuperirati snage, jer već slijedi novo iskušenje. Utakmica koji bi mogla biti jednako zahtjevna. Pokazalo se da nema lakih protivnika. Svatko ima svoje kvalitete i nedostatke. Naše kvalitete treba pretvoriti u svoju prednost na terenu, a nedostatke što je moguće više sakriti. I pritom ostati zdrav. Drugo poluvrijeme protiv Makedonije vratilo je staru iskru. Igrači su pokazali kako vjeruju u sebe i da mogu odigrati odlično.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider