Košarka
SPORTOVI
Košarka
Bijeg iz Blazersa pa...

Dražen u NBA ligi: Briljirao i među najboljima pa doživio veliku nepravdu

Dražen Petrović bio je i ostao ime koje se s poštovanjem i danas izgovara u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što je poharao Europu, kako na klupskom tako i na reprezentativnom planu (najbolji igrač Europskog prvenstva 1989. u Zagrebu gdje je Jugoslavija uništavala konkurenciju), Dražen se otisnuo preko Bare, u sasvim novu dimenziju košarke.

>> 20 godina bez Dražena

>> Prije dvije godine otkrivena šokantna ispovijest Draženove suputnice

Još 1986. bio je izabran na draftu od Portland Trail Blazersa, gdje ga je tri i pol godine kasnije čekao trener Rick Adelman, ali i velika konkurencija na poziciji beka šutera (legendarni Clyde Drexler i Terry Porter).

Dražen se nije zadovoljavao s 12.6 minuta po utakmici, tijekom kojih je u prosjeku ubacivao 7.6 poena, a kako se situacija nije promijenila niti početkom nove sezone (u 20 od 38 utakmica nije uopće nastupio), zatražio je transfer. I vrlo brzo došao na svoje.

Nije htio 'nositi ručnik' Drexleru: Otišao u NJ i postao ikona

23. siječnja 1991. postao je igrač New Jersey Netsa, u sklopu velike zamjene igrača u kojoj su osim Blazersa i Netsa sudjelovali još i Denver Nuggetsi. Već u prvoj sezoni pokazao je da zaslužuje veliku minutažu - u 43 utakmice je u prosjeku igrao 20.5 minuta i ubacivao 12.6 koševa.

U svojoj prvoj pravoj sezoni u New Jerseyju bio je glavni igrač momčadi, a na parketu je u prosjeku provodio 37 minuta i postizao 20.6 koševa. Bio je nominiran za nagradu igraču koji je najviše napredovao, a jedno priznanje mu nitko nije mogao oteti - bio je prvi bek lige po postotku šuta (50.8 posto) i istinski lider Netsa, koji su poslije 1986. godine prvi put zakoračili u doigravanje.

Zadnja sezona života: Naj, naj među Netsima

Zadnja sezona karijere bila mu je i najbolja, a dobio je čitav niz priznanja. Izabran je u treću petorku Lige, najbolji u Netsima po broju poena (22.3), šutu iz igre (51.8 posto) i slobodnim bacanjima (87 posto) te najbolji u NBA ligi po šutu iz igre. Njegovu ubojitost najbolje su upoznali Houston Rocketsi, kojima je utrpao 44 koša.

Nakon ovako sjajne sezone nije dobio pozivnicu za All-Star utakmicu...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider