Košarka
SPORTOVI
Košarka
Kobni 7. lipanj 1993.

VIDEO 'Bio je avangarda': 21 godina od smrti nikada prežaljenog Dražena...

Danas je tužan dan za hrvatsku košarku. Prije točno 21 godinu nakon tragične nesreće napustio nas je Dražen Petrović, jedan od najboljih sportaša koje je ova zemlja imala...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tom su prigodom izaslanstva Šibenika te predstavnici brojih klubova iz Hrvatske, Slovenije i BiH položili vijence na spomenik 'košarkaškom Mozartu' na njegovu Baldekinu.

Kobni 7. lipanj 1993.

Karijeru je Dražen počeo s 15 godina u Šibenci iz koje je 1984. prešao u Cibonu. S 'vukovima' je osvojio dva naslova europskog prvaka, Kup pobjednika kupova, jedan naslov jugoslavenskog prvaka, te tri Kupa bivše države.

Uslijedio je odlazak u madridski Real 1988. s kojim je uzeo španjolski Kup i europski Kup pobjednika kupova. No, njegova sudbina bila je najjača košarkaška liga svijeta, gdje je došao 1989. iako je još 1986. bio biran kao 60. izbor drafta od strane Portland Trailblazersa, s kojima je izborio i finale NBA lige. Nakon toga otišao je u New Jersey, gdje je u sezoni 1992./93. izabran u treću najbolju momčad NBA lige.

A onda je njegov život naprasno stao. Tog kobnog 7. lipnja 1993., vraćao se iz Poljske s još dvije žene - djevojkom Klarom Szalanty, bivšom košarkašicom i modelom koja je i upravljala golfom, te Hilal Edebal, u to vrijeme talentiranom 23-godišnjom košarkašicom. Oko 17.30 toga dana, golf se punom brzinom zabio u kamion u cisternu, a Dražen, koji je sjedio na suvozačkom mjestu, na mjestu je poginuo.

Rekli su o Draženu...

LeBron James: Dražen je bio najveći NBA stranac

Mirza Teletović: Dražen mi je nevjerojatna inspiracija i jedan od razloga zašto sam ovdje

Oscar Schmidt: Bog je mogao pričekati da se Dražen oprosti od košarke

Vlade Divac: Dražen mi je bio idol i boli me što nismo obnovili naše prijateljstvo

Dejan Bodiroga: Dražen je bio avangarda, njegova smrt sve nas je pogodila

Reggie Miller: Dražen Petrović potpuno me izluđivao

Jasmin Repeša: Svi igrači bi trebali voljeti reprezentaciju kao što ju je volio Dražen

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider