Košarka
SPORTOVI
Košarka
Jedan od devetorice...

'Diktator' se vraća uslijed krize: Može li on pomoći Kraljevima?

Jedan od devetorice trenera s više od 1000 pobjeda u NBA ligi, 63-godišnji George Karl, predstavljen je u noći s utorka na srijedu kao novi trener Sacramento Kingsa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

George Karl iza sebe ima 1131 pobjedu s pet momčadi koje je vodio u NBA ligi (Cleveland, Golden State, Seattle, Milwaukee i Denver), ima nastup u velikom NBA finalu sa Seattleom i trofej za Trenera godine iz posljednje sezone s Denverom (2012/13.) u kojoj je Nuggetse odveo u doigravanje, ali i nakon poraza u 1. kolu od Golden Statea dobio otkaz.

Dvije sezone je radio kao televizijski analitičar za ESPN, ali trenerski crv nikada nije prestao mirovati kod ovog 63-godišnjaka.

"Volim ovu igru, a nedostajala mi je dvorana. Želio sam još jednu priliku za osvajanje naslova", izjavio je Karl prilikom predstavljanja u Sacramentu.

Tu ambiciju neće biti lako ostvariti s momčadi koja već devet sezona nije izborila doigravanje, niti uspjela završiti regularni dio s više pobjeda nego poraza. Sacramento Kingsi su u ovom trenutku na 13. mjestu Zapadne konferencije s 18 pobjeda i 34 poraza, a Karl će biti već treći trener ove sezone koji će voditi momčad. Micheal Malone je izdržao dva mjeseca na klupi, baš kao i njegov nasljednik Tyrone Corbin za kojeg je glavni menadžer Pete D'Alessandro tvrdio da je rješenje do kraja sezone.

"Ponekad morate priznati svoju pogrešku. Kad se ukazala prilika da dovedem trenera kojeg želim i koji je slobodan, iskoristio sam ju", izjavio je D'Alessandro koji je s Karlom surađivao u Denveru.

Uvjeren da može okrenuti stvari

Karl je uvjeren da u rukama ima materijal od kojeg se može složiti respektabilna momčad.

"Imamo dovoljno talentiranih igrača koji mogu pobjeđivati iz večeri u večer. No, trebat će nam vremena da postanemo momčad koja je to u stanju činiti".

Kingsi su bez izgleda za doigravanje u ovoj sezoni, ali imaju na raspolaganju 30 utakmica da dokažu kako Karlov optimizam nije bez temelja. Momčad je složena oko DeMarcusa Cousinsa, centra koji je prošlog ljeta s američkom reprezentacijom osvojio zlato na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj i o kojem Karl ima vrlo visoko mišljenje, nazvavši ga "najvještijim visokim igračem u ligi". Karl u Cousinsu vidi spoj atletizma Shawna Kempa i strasti Garyja Paytona, dvije najveće zvijezde Seattle SuperSonicsa s kojima je 1996. godine dogurao do velikog NBA finala i izgubio od Chicaga predvođenog Michaelom Jordanom.

"Cousinsova vještina i fizička snaga su nešto što će me motivirati i tjerati na razmišljanje o načinima na koje ćemo to iskorisiti, a istovremeno ga učiniti još boljim igračem nego što je sad".

Karl je u karijeri bio poznat kao trener čvrste ruke, koji je često dolazio u sukobe sa svojim najboljim igračima, ali tvrdi da se promijenio posljednjih godina, posebno otkako se po drugi put izliječio od raka.

"Najveći dio karijere sam bio diktator na košarkaškom igralištu. Otkako sam po drugi put preživio rak, postao sam uravnoteženija osoba i više se vidim u redateljskog, nego diktatorskoj ulozi", zaključio je jedan Karl koji je sa Sacramentom sklopio četvrogodišnji ugovor vrijedan 15 milijuna dolara.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider