Košarka
SPORTOVI
Košarka
Šteta što odlazi

''Dark horse'' Eurobasketa na krilima igrača od 90 milijuna dolara

Najavio je još uoči EuroBasketa da mu je ovo posljednje veliko natjecanje. Ako zaista bude tako, bit će to veliki gubitak za sve europske fanove košarke.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Luka Dončić je ''wunderkind'', ali Slovenija danas ne bi bila jedna od dvije neporažene reprezentacije na EuroBasketu da nema Gorana Dragića.

Popularni ''Dragon'' među najboljim je igračima prvog kruga, gdje bilježi posljednje nastupe za Sloveniju. Tako je barem najavio. Dragić i Randolph jedini su igrači s NBA iskustvom na slovenskom rosteru i njihov doprinos itekako se osjeti.

Dragić je zabio 20 ili više koševa u svakoj od pet utakmica prvog kruga i trenutno je prvi strijelac turnira s 24.4 koša po susretu. Slovenija u Dragiću od samog početka ima istinskog lidera, jer koliko god se divili Dončiću, jasno je tko je motor ove momčadi. Puno pomaže i činjenica da je današnji izbornik Slovenije imao priliku surađivati s Dragićem kao pomoćni trener u Phoenix Sunsima.

Velika želja je oproštaj s medaljom

Sigurno mu nedostaje brat Zoran, no kako je Dragić odigrao prošlu sezonu u Miamiju i kako predvodi reprezentaciju u Helsinkiju, ne bi bilo začuđujuće da Slovenija ove godine dođe do prve medalje. Dosad je bila najbliža 2009. u Poljskoj kada je izbacila Hrvatsku, a kasnije je propustila dobru priliku kod kuće 2013. pod vremešnim Maljkovićem.

Slovenija je impresivnim rezultatima u skupini došla do odličnog ždrijeba u nokaut fazi. Na putu do četvrtfinala imat će Ukrajinu i to će im možda biti najveći test, jer sama težina utakmice i činjenica da gotovo svi očekuju njihovu pobjedu, mogu postati opasan teret. No, s ovakvim Dragićem ostalima će biti sigurno lakše. 

Dragić je više tip tradicionalnog playmakera, lani je samo sedam utakmica išao na 30+ koševa. U usporedbi s ostalom elitom na njegovoj poziciji, to nije ništa posebno. Međutim, njegove obrambene sposobnosti i inteligencija u kombinaciji s konzistentnošću doveli su ga do statusa zvijezde. Kad uzmete u obzir da kvaliteta na EuroBasketu ni približno nije na NBA nivou, onda Dragić izgleda poput jurećeg vlaka.

Unatoč tome što je najavio oproštaj od reprezentacije, velika mu je želja da do učini s medaljom oko vrata. Na pripremama je izgledao kao da je u trećoj brzini, no čim je počelo ono pravo, odmah je pokazao da ga na prvenstvu teško tko može zaustaviti. Pogotovo jedan na jedan.

''Goran je na visokoj razini. On je istinski vođa i sretni smo što ga imamo, jer može napraviti sve. On je kapetan i vođa. Puno smo naučili od njega ovdje'', pohvalio je svog suigrača trenutno najveći europski talent.

Realno je da ćemo Sloveniju gledati u polufinalu

I prije prvenstva Sloveniju smo označili kao ''dark horse'' turnira, ali ona će kao i poput Hrvatske tek trebati dokazati da je spremna za onaj veći iskorak. S igračem od 90 milijuna dolara to više nije nemoguće. Koliko god ne podcjenjujemo Ukrajinu, realno je da ćemo gledati Sloveniju u borbi za polufinale. Po onome što smo uspjeli vidjeti, Slovenci rastu kao momčad.

Sve to malo podsjeća i na Hrvatsku, a s našim susjedima, srećom, ne možemo igrati prije finala. Naravno, to je sad predaleko da bi uopće ozbiljnije komentirali. No, Dragić i Slovenija žive svoj san, a dalje tko zna. Ako se osvoji medalja, možda i Dragić razmisli o još kojem odazivu. Donekle nam je žao što odlazi, jer u tandemu s Dončićem čini jedan od najzanimljivijih bekovskih parova koje je Europa u zadnje vrijeme izbacila. A zbog takvih pojedinaca i volimo košarku.

Najbolje koeficijente ostvarite u Kladionici Hrvatske Lutrije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider