Košarka
SPORTOVI
Košarka
Na ovo smo čekali godinama

Hrvatski dragulj među zvijezdama bombastičnog NBA drafta

NBA draft 2014. godine trebao bi biti najbolji u posljednjih deset godina, a neki mu prognoziraju da će postati i najveći u zadnja dva desetljeća….

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Od 2003. kada su draftirane današnje zvijezde poput Lebrona Jamesa, Dwyanea Wadea, Chrisa Bosha, Carmela Anthonyja, Davida Westa i drugih, košarkaška javnost nije s većim nestrpljenjem čekala dolazak novih nada u najjaču ligu svijeta.

Andrew Wiggins, Joel Embiid, Jabari Parker, Dante Exum, Julius Randle i Marcus Smart samo su neka od imena koja bi mogla obilježiti narednih 10-15 godina u NBA-u. I dok se američki stručnjaci bave prognozama tko će biti prvi pick drafta i eventualni nasljednik LeBrona Jamesa (Wiggins) ili recimo Hakeema Olajuwona (Embiid), nama je posebno interesantna činjenica da bi u tom cijenjenom društvu mogli imati čak dvojicu igrača, Darija Šarića i Marija Hezonju.

Ipak, veća je vjerojatnost da će se na tom draftu pronaći stariji od njih dvojice. Prema prognozama uglednih američkih novinara, Šarić bi mogao biti među prvih 15 pickova! Ono što intrigira Amerikance je nevjerojatna košarkaška inteligencija i lucidnost 19-godišnjeg igrača Cibone. NBA momčadi pokazale su interes za Šarićem i prošle godine prije nego što je odlučio da se povuče s drafta. Sada, godinu dana stariji, bolji i spremniji za NBA, njegovo ime očekuje se na lutriji u lipnju.

Šarić je nedvojbeno veliki košarkaški potencijal, a svojim svestranim karakteristikama i razumijevanjem košarke mogao bi napraviti čudesne stvari. I nakon duže vremena postati Hrvat koji je ostavio traga u NBA-u. Puno toga će ovisiti o momčadi koja ga izabere, jer malo je trenera koji su u stanju izbrusiti dijamant. Od nadarenog klinca napraviti igrača pobjednika. Pogledajte što je Popovich napravio od Parkera, koji na početku karijere bio 'divljak'.

Otići u NBA ili ostati još koju godinu u Europi?

Često se znalo događati da izrazito daroviti igrači ne uspiju do kraja razviti svoj talent. Primjera je i u NBA-u. Posljednji u nizu je Michael Beasley, drugi pick drafta 2008. godine. Sa 26,5 poena i 12,4 skoka po utakmici te nešto više od 53 posto šuta iz igre bio je označen kao najbolji 'freshman' svoje generacije. Međutim, do danas nije uspio pokazati svu raskoš svog talenta i pružiti igre sukladno najavama i očekivanjima.

Početak ove sezone nagovijestio je Šarićev uspon u svim statističkim kategorijama. Talentirani Šibenčanin je trenutno prvi u poretku za MVP-a ABA lige te drugi skakač, treći strijelac i drugi po ukradenim lopatama. Konačno igra pravu sezonu i treba ga pustiti da se razvija prirodnim putem. Nešto što mu je prethodnih sezona (Fibina arbitraža i klupska politika) definitivno nedostajalo.

Odluči li se Šarić ove godine za draft, teško će se naći među prvih deset pickova, a ostane li kojim slučajem barem još jednu godinu u Europi, vrijednost mu neće opasti. Dobra euroligaška sezona s mnoštvom jakih utakmica bila bi samo nadogradnja i nezamjenjivo iskustvo. U tom slučaju Šarić bi trebao zaigrati u klubu koji će za njega biti iskorak u karijeri. I na igračkom i na psihološkom planu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider