Košarka
SPORTOVI
Košarka
Čekaju od 1964.

Cleveland žudi za trofejom: Cavaliersi u finalu NBA lige

Košarkaši Clevelanda s uvjerljivih su 113-87 svladali domaći Toronto u šestoj utakmici finalne serije Istočne konferencije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Košarkaši Clevelanda izborili su priliku drugu godinu zaredom boriti se za NBA naslov, a raspoloženje u svlačionici Cavaliersa, dok čekaju ime suparnika u dvoboju za trofej Larry O'Brien, bitno je drugačije nego što je bilo uoči prošlogodišnjeg finala.

"Ovaj grad žudi za trofejem. Imamo pravu momčad i talentirane igrače koji to mogu ostvariti", rekao je trener Clevelanda Tyronn Lue nakon pobjede 113-87 ostvarene u šestoj utakmici finala Istočne konferencije, odigranoj u noći s petka na subotu u Air Canada Centreu u Torontu.

Posljednji naslov koji je bilo koja profesionalna momčad donijela u Cleveland, bio je onaj koji su 1964. godine osvojili Brownsi u doba kad se prvaka u američkom nogometu još nije dobivalo na Superbowlu, s obzirom na to da je prvi odigran tek 1966.

I ta je godina značajna za ovogodišnju momčad Cavaliersa, jer se od tada nije dogodilo da neki igrač u NBA ligi šest godina zaredom zaigra u velikom finalu. LeBron James je postao osmi igrač u povijesti, a prvi koji nije iz dominantne generacije Boston Celticsa predvođene Billom Russellom, koji će šestu godinu zaredom biti u prilici boriti se za naslov, a ukupno sedmi u karijeri. S Miamijem je u četiri finala osvojio dva trofeja, s Clevelandom još čeka na prvi.

"Znam da naš grad i naši navijači to zaslužuju. No, to ne znači da mislimo da smo predodređeni za to. Moramo izaći na teren i zaraditi trofej. Još uvjiek se moramo dokazati", izjavio je LeBron James koji je u šestoj utakmici predvodio Cavse s 33 koša, 11 skokova i šest asistencija.

Kyrie Irving je završnu epizodu konferencijskog finala završio s 30 koševa i devet asistencija, a Kevin Love je ubacio 20 poena uz 12 skokova. Ostatak momčadi Clevelanda ubacio je ukupno 30 koševa, a od tih 30 njih 15 bilo je djelo J. R. Smitha koji je pogodio pet trica. Cavsi su u prvom poluvremenu pogodili čak 10 trica iz 15 pokušaja i završili dvoboj sa sjajnim postotkom (17/31) čemu mogu zahvaliti to što su lakoćom došli do prve ovosezonske pobjede u Torontu, nakon što su poraženi u prva četiri dolaska u Air Canada Centre.

Kyle Lowry ponovno je bio realizatorski raspoložen, uz šut 11/22 postigao je 35 koševa. I DeMar DeRozam je bio na 50 posto šuta (9/18) za 20 koševa, ali nedostajao je konkretniji učinak ostalih suigrača. Koliko god neutješni bili Raptorsi, iza njih je najbolja sezona u klupskoj povijesti.

"Još uvijek učimo. Nismo još na razini Clevelanda, ali bit ćemo", optimistično je zaključio trener Raptorsa Dwane Casey.

Za igrače Toronta slijedi odmor, a košarkašima Clevelanda slijedi priprema za veliki finalni obračun u koji za razliku od prošle godine, kad su već u prvom krugu ostali bez Kevina Lovea zbog ozljede ramena, a potom i bez Kyrieja Irvinga za finale zbog ozljede koljena, ulaze zdravi i kompletni. Uz sve to i prilično odmorni, s obzirom na to da su morali odigrati svega 14 utakmica na putu do finala i imaju vremena do prve utakmice, koja je na rasporedu 2. lipnja, dodatno napuniti baterije, čekajući rasplet finala u Zapadnoj konferenciji.

Cavsi će ime suparnika za finale možda doznati već sljedeće noći (3 sata ujutro) po hrvatskom vremenu, kad će Oklahoma City ugostiti Golden State u šestoj utakmici uz prednost od 3-2 u seriji. Aktualni prvaci moraju slaviti na gostovanju kako bi izborili mogućnost da u sedmoj utakmici, u noći s ponedjeljka na utorak, pred svojim navijačima u Oracle Areni u Oaklandu dođu do drugog uzastopnog finala i reprize prošlogodišnjeg obračuna s Clevelandom. LeBron i društvo bi vrlo rado željeli uzvratiti Warriorsima za prošlogodišnji poraz u šest utakmica, ali neće imati ništa protiv ako će s druge strane biti OKC Thunder predvođen najdinamičnijim dvojcem NBA lige, Russellom Westbrookom i Kevinom Durantom. U oba slučaja, spektakl je zajamčen.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider