Košarka
SPORTOVI
Košarka
Na krilima Veselog i Satoranskog

Češka razbila Latviju i osigurala kvalifikacije za Olimpijske igre u Riju

Košarkaši Češke izborili su pravo nastupa u kvalifikacijama za odlazak na Olimpijske igre koje će se od 5. do 21. kolovoza sljedeće godine održati u Rio de Janeiru, oni su u dvoboju za sedmo mjesto na EuroBasketu u Lilleu uvjerljivo svladali Latviju sa 97-70 (28-23, 29-13, 23-9, 17-25).

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jan Vesely s 24 i Tomaš Satoransky sa 16 koševa bili su najbolji kod Češke, dok je Janis Timma s 11 ubačaja predvodio Latviju.

Česi su se tako pridružili Grčkoj i Italiji, koji su pobjedama u razigravanju od petog do osmog mjesta osigurali kvalifikacije za OI, te Francuskoj, koja je u četvrtak izgubila polufinale od Španjolske u četvrtak.

Prolaskom u finale EuroBasketa pobjedom Španjolska je osigurala nastup na OI, a to pravo izborit će i pobjednik drugog polufinala u kojemu se od 21 sat sastaju Srbija i Litva, dok će se poraženi iz dvoboja Srbija - Litva pridružiti Grčkoj, Italiji i Češkoj u kvalifikacijama koje će se igrati sljedeće godine.

Plasman na OI još ranije izborili su Brazil kao domaćin, SAD kao svjetski prvak, Australija kao prvak Oceanije, Nigerija kao prvak Afrike, te Venezuela i Argentina kao prvak i doprvak Amerike. Na OI će i prvak Azije s natjecanja koje za pet dana počinje u Kini, dok će se za preostala tri mjesta na kvalifikacijskim turnirima sljedeće godine boriti 18 reprezentacija - tri domaćina kvalifikacijskih turnira, doprvak Oceanije Novi Zeland, Angola, Tunis i Senegal kao drugi, treći i četvrti iz Afrike, Kanada, Meksiko i Portoriko kao treći, četvrti i peti s Američkog prvenstva, momčadi koje zauzmu pozicije od trećeg do sedmog mjesta na EuroBasketu, te drugi, treći i četvrti s Azijskog prvenstva.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider