Košarka
SPORTOVI
Košarka
Finale ABA lige

Cedevita razbila Crvenu zvezdu i izborila četvrtu utakmicu

Cedevita je pobijedila Crvenu zvezdu 72:62 u trećoj utakmici finalne serije doigravanja za prvaka ABA lige...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Košarkaši Cedevite ostvarili su prvu pobjedu u finalnoj seriji ABA lige, nakon što su pred više od 3000 gledatelja u Maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova svladali Crvenu zvezdu sa 72-62 (23-16, 18-17, 27-13, 4-16) i smanjili zaostatak na 1-2.

Za razliku od prve dvije finalne utakmice odigrane u beogradskom Pioniru, košarkaši Cedevite su u Domu sportova od prve sekunde bili tijelom i mislima potpuno u utakmici, a o razini njihove koncentracije najbolje svjedoči podatak da su prvu četvrtinu završili bez ijedne izgubljene lopte. Roko Ukić, Miro Bilan i Marko Tomas donijeli su domaćima prvu osjetniju prednost, 16-8 u 7. minuti, a Cedevita je i na prvi kratki odmor otišla s +7 (23-16).

 

Kad je Bilan zbog problema s osobnim pogreškama preselio na klupu, a zamijenio ga Stanko Barać, gosti su se našli u još većoj neprilici. Nakon nesportske pogreške Bobana Marjanovića Barać je prvo realizirao dva slobodna bacanja, a potom tricom odveo Cedevitu na +13 (29-16). Od 8. do 13. minute Cedevita je napravila 11-1. Do najvećih +14 (37-23) domaći su stigli nakon Tomasovog koša. Ipak, do kraja prvog dijela Crvena zvezda je uspjela spustiti zaostatak na osam koševa (41-33), što je s obzirom na viđeno bio rezultat s kojim su gosti mogli biti vrlo zadovoljni.

Cedevita je imala još rezervi u svojoj napadačkoj igri, a jedini loš podatak u obrambenoj statistici bilo je devet napadačkih skokova Crvene zvezde.

Nakon velikog odmora ništa se nije promijenilo. Momčad Jasmina Repeše u drugo je poluvrijeme ušla s još više energije nego na početku utakmice. Marko Tomas je s pet uzastopnih poena odveo Cedevitu na +15 (50-35) u 24. minuti, ali je ubrzo nakon toga morao na klupu zbog 4. osobne pogreške. No, ni to nije usporilo Cedevitu.

U 28. minuti Luka Babić je pogodio za okruglih +20 (60-40), a isti je igrač na isteku treće četvrtine pogodio tricu za 22 koša prednosti domaće momčadi (68-46) te time omogućio svom treneru da počne razmišljati o odmaranju igrača za četvrtu utakmicu koja je momčadi čekala za manje od 24 sata.

Košarkaši Crvene zvezde nisu djelovali kao momčad koja je sposobna za bilo kakav preokret, iako ni kod najvećeg zaostatka njihovih ljubimaca 200-njak glasnih beogradskih navijača nisu prestajali davati podršku Radonjićevoj momčadi. U 32. minuti je došlo i do kratkog prekida, kad se u Maloj dvorani ugasilo pola reflektora. No, suci su odlučili da i pod "rasvjetom za trening" utakmica bude nastavljena.

Ugasio se u tim trenucima napad hrvatskog prvaka, a sve do ubačaja Nemanje Gordića u 36. minuti Cedevita je u posljednjoj dionici bila bez poena. No, gosti su u istom razdoblju ubacili samo pet poena pa pobjeda domaće momčadi nije bila ugrožena. Gosti su do kraja uspjeli samo smanjiti zaostatak na pristojnih 10 koševa (72-62).

Strijelce Cedevite predvodili su Barać s 15 i Tomas s 14 koševa, Babić je ubacio 12, a Bilan 10 poena. Crvena zvezda je imala dvojicu dvoznamenkastih strijelaca, Bobana Marjanovića sa 16 i Nikolu Kalinića s 10 koševa.

Već u četvrtak (20.30 sati) momčadi će se vratiti u istu dvoranu na četvrtu utakmicu u kojoj će Cedevita ponovno biti suočena s imperativom pobjede kako bi izborila odlučujući, peti dvoboj u subotu u Beogradu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider