Košarka
SPORTOVI
Košarka
'Bori se kao lav'

Brzi češki dvometraši prijete Hrvatskoj

U nedjelju, 13. rujna, točno u podne košarkaši Hrvatske započet će dvoboj protiv brzih čeških dvometraša u velebnoj dvorani Pierre Mauroy, koji će pobjednike odvesti u četvrtfinale EuroBasketa, a poražene poslati kući.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bit će to repriza dvoboja s EuroBasketa 2013. u kojem je Hrvatska slavila s uvjerljivih 70-53 te tako osigurala plasman u drugu fazu natjecanja, istovremeno zatvorivši vrata Česima. Reprezentacije su u Celju bile u sličnim sastavima. Za Češku su u tom dvoboju igrala devetorica igrača iz današnjeg sastava, a Hrvatska ima osmoricu iz reprezentacije koja je u Sloveniji osvojila četvrto mjesto.

Razigravač Barcelone 23-godišnji Tomaš Satoransky i 213 cm visoki 25-godišnji krilni igrač Fenerbahčea Jan Vesely glavne su zvijezde češke reprezentacije i u punoj igračkoj zrelosti. Satoransky je motor momčadi, glavni kreator, ali i realizator kad mu se ostavi dovoljno prostora. Vesely uživa kad ima prostora za jurnjavu po terenu, kad je reket rastvoren za njegova spektakularna zakucavanja.

U dosadašnjih pet dvoboja na EuroBasketu Vesely je bio prvi strijelac momčadi s 16,2 poena po utakmici, najbolji skakač (8,2) i najbolji bloker (1,0). Satoransky je drugi strijelac Češke (13,8 poena), drugi skakač (6,2) i daleko najbolji asistent (8,4) ne samo u svojoj momčadi, nego na turniru.

Onaj kojeg nije bilo u Sloveniji, a dao je značajan doprinos kvaliteti momčadi pod vodstvom izbornika Ronena Ginzburga, naturalizirani je Amerikanac 31-godišnji Blake Schlib, novo pojačanje Galatasaraya na krilnoj poziciji. Schlib je 11,8 koševa treći strijelac momčadi koji sudjeluje i u kreaciji (2,4 asistencije).

Veterani i suigrači iz Nymburka, 32-godišnji krilni centar Petr Benda i 35-godišnji šuter Jiri Welsch, donose ogromnu količinu iskustva i imaju svoje značajno mjesto u Ginzburgovoj rotaciji. Tu je 29-godišnji Pavel Pumprla, prije dvije godine u Celju s 19 koševa najbolji češki strijelac u dvoboju protiv Hrvatske.

Česi su na ovogodišnji EuroBasket došli s motom "bori se kao lav" i maestralno otvorili nastup u Rigi uvjerljivim pobjedama protiv Estonije (80-57) i Ukrajine (78-64). U 3. kolu su poraženi od domaćina Latvije (65-72), jedva su svladali Belgiju (66-64) te u borbi za prvo mjesto u skupini propustili deset koševa viška na poluvremenu i izgubili u produžetku od Litve (81-85).

Ante Tomić i Mario Hezonja dijelili su ili dijele svlačionicu s Tomašom Satoranskym, znaju sve njegove vrline i mane, baš kao i hrvatski izbornik Velimir Perasović koji ga je dobro upoznao kroz španjolsku ACB ligu. Zaustavljanje njegove kreacije, smirivanje čeških kontranapada i polukontri te kontrola skoka bit će ključni elementi za uspjeh protiv reprezentacije koja je uvjerena da je baš na ovom prvenstvu u optimalnom izdanju. Česi su na svim pozicijama visoki, ali i brzi, te u obrani mogu preuzimati naše igrače u igri "dva na dva". Kako će hrvatski košarkaši riješavati te situacije bit će od posebne važnosti za konačan ishod.

Budu li se pokazali u izdanju u kakvom su bili protiv Slovenije ili Grčke, te pojedinim dijelovima utakmica protiv Makedonije i Nizozemske, Hrvatska se može nadati pozitivnom ishodu dvoboja u Lilleu. Budu li Perasovićevi izabranici odigrali kao u završnici protiv Gruzije, boravak u Francuskoj će biti kratkotrajan.

Jedna utakmica i loša predstava ne smije baciti u sjenu sve ono dobro što je Hrvatska pod Perasovićevim vodstvom napravila. Hrvatski košarkaši zaslužuju da im se vjeruje kad kažu da se u nedjelju u podne neće ponoviti loše izdanje kakvo smo vidjeli protiv Gruzije. Pobjeda protiv Češke izbrisala bi sjećanje na loš dojam s kojim su otišli iz zagrebačke Arene, a mogući četvrtfinalni obračun sa Srbijom opet bi pokrenuo košarkašku groznicu. Svi su u hrvatskom taboru toga svjesni.

I povijest međusobnih dvoboja je na njihovoj strani. Osim one celjske pobjede iz 2013. Hrvatska je Češku uvjerljivo svladala (86-64) i na EP-u 1999. kad je također domaćin bila Francuska, a utakmica odigrana u Le Mansu. Ponovilo se.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider