Košarka
SPORTOVI
Košarka
GOL.hr na Eurobasketu

ANALIZA Hrvatska je moćna, ali to tek treba pokazati na EUROBASKETU

Prošlo je dvije godine od najeuforičnije atmosfere oko hrvatske košarkaške reprezentacije u zadnjih 20 godina. Dvije godine od kada smo jedini put u tom periodu bili među četiri na velikom natjecanju...

Od tada su se neke stvari promijenile. Imamo novog izbornika i novi sustav, dok je jezgra momčadi ostala na okupu. U međuvremenu smo ubilježili aljkavi nastup na SP-u u Španjolskoj i propustili priliku zadržati kontinuitet dobrih rezultata. A to nije nužno morala biti medalja. Jer, sjetimo se kako su momci četvrtim mjestom u Sloveniji vratili osmijeh na lica navijača. I nadu u svjetliju budućnost.

Ni tada nije bilo sve idealno, ali konačno smo prošli to ‘ukleto’ četvrtfinale i, s obzirom na potencijal generacije, očekivali rast momčadi i napredak u igri. Pogotovo jer je na izborničkoj funkciji ostao Jasmin Repeša. No, porazi poput onog protiv Senegala, mučenje s Filipinima pa nedovoljno hrabrosti i koncentracije protiv oslabljenje Francuske, ponovno su uzdrmali vjeru u reprezentaciju. I igrači su bili svjesni da mogu i moraju više. Kako je rekao legendarni ‘Wizard of Westwood’, bivši američki košarkaš i trener John Wooden, koji je osvojio deset NCAA naslova u 12 godina, ne mjeri svoj uspjeh prema onom što si postigao nego prema onom što si mogao postići sa svojim mogućnostima.

Red je došao na promjenu stručnog stožera. Hrvatska ima prekvalitetne i dovoljno nadarene igrače da bi olako ispuštala prilike na najvećim smotrama. Ovaj put nismo ništa prepuštali slučaju i za izbornika je stigao u ovom trenutku možda najbolji hrvatski stručnjak, Velimir Perasović koji je trenersko ime i ugled istesao u najjačoj europskoj ligi - španjolskoj. Zagreb je dobio domaćinstvo Eurobasketa, a igrači priliku da pokažu kako je prošlo ljeto bilo samo izuzetak. Jedan loš turnir koji se može svakome dogoditi.

Eurobasket 2015

Pripremne utakmice ponudile optimizam

Reprezentacija je na pripremama ostvarila devet pobjeda iz isto toliko utakmica. Nikad prije nismo bili toliko rezultatski uvjerljivi i imali takvu širinu momčadi. Tako barem zasada izgleda. No, istina je da smo igrali s nešto lošijim protivnicima nego prijašnjih godina. Ali Hrvatska u ovom momentu nudi optimizam. Ispisala je dobru pozivnicu za sve navijače i napunila se samopouzdanjem. Unatoč određenim oscilacijama u igri, očekuje se da stvari sjednu na svoje mjesto i kako će prvenstvo odmicati da igra bude dostojna našim kvalitetama.

Imamo dosta pojedinaca koji su u stanju prelomiti utakmicu i preuzeti odgovornost na sebe. Napadački arsenal nam izgleda sjajno. Uz perfektnog Bojana Bogdanovića, našeg stožernog igrača, tu je nekoliko opcija na vanjskim pozicijama. Prisutnost Marka Tomasa definitivno bi bila prednost. Nažalost, njega i Bogdanovića su zadesili problemi sa zdravljem par dana uoči početka prvenstva. Kao i još neke igrače poput Šarića i Simona, ali svi će biti na Eurobasketu.

Ne treba posebno naglašavati koliko nam znači kad na klupi imamo zdrave Tomasa i Simona, dva španera od kojih svaki ima svoj repertoar. Tomas je možda i naš drugi čovjek nakon Bogdanovića za dramatične situacije, a poznat je i kao izvrstan obrambeni igrač. Simon pak može više kreirati s loptom, također ima šut i bogato iskustvo. S njima dobivamo odličnu širinu i mogućnost rotacije. Dodatne opcije daje nam i Damjan Rudež, izraziti šuter kojemu obrana nije jača strana, ali može ga se dobro iskoristiti protiv zone i na poziciji lažne ‘četvorke’.

Eurobasket 2015

Draper pokrio 'jedinicu', Hezonja tek dolazi

Svjetla pozornice po prvi put će ozbiljno osjetiti veliki potencijal Mario Hezonja. Mladi 20-godišnjak koji će vjerojatno biti starter i koji je u stanju u okviru jedne utakmice po nekoliko puta dignuti dvoranu na noge. Od njega ne treba imati nerealna očekivanja, ipak je najmlađi i još nije odigrao zapaženije minute u reprezentaciji. Kvaliteta će kad-tad isplivati na površinu, rijetko tko ima takvog bisera. Jednostavno uživajte kad ga krene.

Na playmakerskoj poziciji, možda najkritiziranijoj zadnjih godina, imamo tri igrača različitih karakteristika. Roko Ukić je nominalno prvi Perasovićev izbor, ali Rok Stipčević i Dontaye Draper ga mogu jednako kvalitetno nadomjestiti. Svaki od njih ima nešto svoje. Stipčević je konačno dobio priliku i pokazao da može biti od velike koristi. Igra sa samopouzdanjem i siguran je u svoj šut. Draper je još u Sloveniji pokazao da se spreman žrtvovati za momčad i jedan je od naših najboljih kradljivaca lopti. Na Perasoviću je da im pametno raspodijeli uloge.

Pod košem je tijekom priprema najviše pokazao Luka Žorić. Dobar u šutu s distance, odlično se otvara u ‘pick and roll’ igri i ima osjećaj za skok. Njegov učinak bit će od velike važnosti, pogotovo ukoliko Ante Tomić uđe u probleme s prekršajima. Iako nije posebno oduševio, Tomić je naš prvi centar i igrač koji ima sjajan pregled igre. S njim i Šarićem kao starterima imamo nešto jedinstveno - dva visoka igrača koji su odlični asistenti. Ono na čemu će trebati poraditi je obrana nakon ‘picka’ i veće sudjelovanje Tomića u napadu. Tomić je zbog toga bio česta meta kritika, ali nije badava ponajbolji europski centar.

S 21 godinom na leđima, Dariju Šariću će ovo biti treće uzastopno reprezentativno ljeto. Međutim, on igra kao da iza sebe ima duplo više velikih natjecanja. Ima košarku u malom prstu, veliki je karakter, vođa i rođeni pobjednik. Još treba poraditi na šutu, a zajedno s Hezonjom trebao bi postati predvodnik nove generacije. Na prvenstvu bi mogao biti među našim najboljim igračima. Kao 12. putnik ovdje se našao Miro Bilan. Vrlo zahvalan i radišan centar koji je već par sezona među najboljim igračima Cedevite. I apsolutno je zaslužio biti ovdje.

Gledajući jačinu rostera i ako izuzmemo minorne zdravstvene probleme koji bi se trebali normalizirati, Hrvatska spada u uži krug kandidata za Rio. To nam ujedno mora biti i minimalni cilj. Igrači i stručni stožer nisu se htjeli razbacivati entuzijastičnim izjavama, ali njihova očekivanja sigurno se ne zaustavljaju na tome. Uvjerenja smo da se možemo pohrvati sa svakime. Pritom će i dojam koji ostavimo na parketu nešto značiti.

Budemo li igrali dobru i obećavajuću košarku, navijačima neće smetati ostanemo li bez medalje. Iako na nju čekamo 20 godina, ali ova generacija može kliknuti na način koje prethodne nikad nisu. I zato treba vjerovati u sebe.

Hrvatska na Eurobasketu:

4 Ante Tomić C 2.17 17.02.1987. Dubrovnik (Hrv), Barcelona

5 Damjan Rudež K 2.08 17.06.1986. Zagreb (Hrv), Minnesota Timberwolves

6 Rok Stipčević B 1.85 20.05.1986. Maribor (Slo), Dinamo Sassari

7 Bojan Bogdanović B 2.00 18.04.1989. Mostar (BiH), Brooklyn Nets

8 Dario Šarić KC 2.08 08.04.1994. Šibenik (Hrv), Anadolu Efes

9 Marko Tomas B 2.06 03.01.1985. Koprivnica (Hrv), TED Ankara

10 Roko Leni Ukić B 1.96 05.12.1984. Split (Hrv), bez kluba

11 Krunoslav Simon B 1.97 24.06.1985. Zagreb (Hrv), EA7 Armani Milano

13 Dontaye Draper B 1.80 10.08.1984. Baltimore (SAD), Lokomotiv Kuban

15 Miro Bilan C 2.15 21.07.1989. Šibenik (Hrv), Cedevita

21 Luka Žorić C 2.11 05.11.1984. Zadar (Hrv), Cedevita

23 Mario Hezonja K 2.01 25.02.1995. Dubrovnik (Hrv), Orlando Magic

Izbornik: Velimir Perasović

Pomoćnici: Dario Gjergja, Aramis Naglić

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider