Košarka
SPORTOVI
Košarka
Prikazao 19 spornih situacija

Aco odgovorio Messini: I ja bih na njegovom mjestu navukao osmijeh na lice

Prije nego što je išta govorio o polufinalnoj utakmici s Grčkom, Aleksandar Petrović imao je potrebu prikazati na videu zbog čega je bio onako ljut na suce iz Portorika i Španjolske nakon izgubljene utakmice s Talijanima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Podsjetimo, Hrvatska je izgubila od Italije 60-67, a čuvši za Acinu ljutitu reakciju, talijanski izbornik Ettore Messina tada je sa smješkom ovako reagirao:

''Znam Acu 30 godina i nisam ga nikad čuo da govori da je neku utakmicu izgubio zbog košarkaških razloga.''

No, čini se da je Aco doista bio u pravu. Marljivi i studiozni skaut Dražen Orešković prikazao je čak 19 spornih situacija koje su otišle na talijansku stranu.

''Moj odgovor Messini je da je lako navući smješak na lice kada imaš takav tretman na terenu. I ja bih imao osmjeh na licu da sam imao takvo suđenje. To vam sve pokazujem da vidite da to nije neko moje ludilo, da ja nisam po vokaciji takav, već da je doista 19 sudačkih pogrešaka u pitanju.

Aco i Messina su već imali dvoboje koji su odlučivali o olimpijskoj vizi.

''Vodio sam Hrvatsku protiv Messinine Italije još tamo 1995. u četvrtfinalu Eurobasketa u Ateni. Bila je to kvalifikacijska utakmica za odlazak na Olimpijske igre u Atlanti i mi smo pobijedili. Zbog nas on tada nije otišao na OI.''

Da bi se ponovo susreto s Messinom, Petrović bi s Hrvatskom trebao pobijediti atletski vrlo moćnu Grčku.

''S Grcima moramo izbjeći jurnjavu, oduzeti im napadačku tranziciju i svesti ih pet na pet. Sad smo došli do profila suparničkih centara koji bi više trebali odgovarati Bilanu i Planiniću. Bilan će na Koufosa, a Planinić na svog klupskog suigrača Bourousisa. A njega je opasno udvajati jer tada dolazi do opasnosti gubitka pozicije u obrambenom skoku pa braća Antetokounmpo vise po obruču.

Ukoliko naši odole najavljenom grčkom pritisku, hrvatski napad u ovoj bi utakmici trebao izgledati bolje.

''Kada igrate protiv suparnika kao što su Talijani koji su sve preuzimali, tog trenutka ti više nemaš svrhe od akcije, jer tada se sve mora rješavati kroz 'missmatcheve', jedan na jednoga, što mi nismo kvalitetno činili. Kada njihov centar čuva našeg braniča ili branič našeg centra, onda više nema akcija, već napadaš kroz te sitaucije i zato onda to izgleda kao da momčad napada jedan na pet.''

Petrovića brine i izvjesna napadačka nervoza kojoj se odhrvati uspijeva jedino Bogdanović, naš najbolji strijelac koji je u prve dvije utakmice torinskog turnira ubacio 26 i 25 koševa.

''Kod nas postoji prevelika nervoza u napadu, činimo sve što nismo radili u pripremama, napadamo prestatično. Imamo previše driblinga, a premalo dodavanja. Ne prebacujemo loptu na drugu stranu napada. Negdje smo po putu to izgubili, valjda zbog natjecateljske nervoze. No, dobar zalog je što naša momčad igra dobru obranu i ako Grcima oduzmemo tranziciju imat ćemo svoju priliku'', zaključio je Petrović.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider