Košarka
SPORTOVI
Košarka
ništa od talijana

Dva imena se profilirala kao najveći kandidati za izbornika

Na skorašnjoj sjednici Upravnog odbora Hrvatskog košarkaškog saveza, potraga za izbornikom muške seniorske vrste trebala biti završena.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Već večeras, najkasnije u srijedu ujutro, Stručni savjet na čelu s predsjednikom Dinom Rađom isfiltrirat će, vjerojatno, jednog kandidata, o kojem će potom raspravljati članovi hrvatske košarkaške vlade na čelu s predsjednikom saveza Ivanom Šukerom.

A baš on je nekoliko puta ponovio da ne bi bilo dobro na teškim olimpijskim kvalifikacijama potrošiti nadarene trenere poput Veljka Mršića i Ante Nazora, onako kako je bivši predsjednik Danko Radić potrošio Joku Vrankovića gurnuvši ga neoprezno u vatru jednog svjetskog i jednog europskog prvenstva.

Ako pak tako govori čelni čovjek Hrvatskog košarkaškog saveza i ako je iz talijanskog tiska poznato da Andrea Trinchieri ovog ljeta ne može biti hrvatski izbornik, onda se priča svodi na samo dva imena, na dva člana Stručnog savjeta, Danijela Jusupa i Aleksandra Petrovića.

A ako je pak tako, nekako nam se čini da je favorit za izbornika Aleksandar Petrović. Poštujući veliku zanatsku vrijednost Danijela Jusupa, čini nam se da bi prednost otišla na stranu trenera koji uživa puno veći publicitet, kojem ne nedostaje šarma, a ima i osobine dobrog motivatora. A to je pak, za ovako kratke pripreme od dva tjedna, važna osobina.

Osim toga, s izborom izbornika poprilično se kasni pa će onaj tko bude izabran, u kratkom roku morati kontaktirati s ključnim igračima i objasniti im svoju viziju, a za takvo što bi Petrović imao puno više vremena nego Jusup koji pak mora provesti svoj KK Zagreb kroz prvenstvo Hrvatske.

Doduše, Petrović je proteklih tjedana govorio da se ne bi prihvatio tog posla ponajprije zbog obveza u financijskom stabiliziranju kluba kojem je izvršni dopredsjednik, a zapravo ključni čovjek. Štoviše, čak je predlagao svog kandidata, a to je bio Slobodan Subotić, trener sličan Petroviću – dobar komunikator, okretan motivator, strateg s dobrim instinktima. S obzirom na to kako su se stvari odvijale, upravo bi on mogao biti prijedlog Stručnog savjeta.

– Podmetnut ću leđa samo ne bude li konsezusa oko drugih rješenja, ali na kraće razdoblje, jer mi je klub i dalje prioritet.

Neki kao Petrovićev problem navode to što već tri godine ne radi kao trener i što nije studiozan poput Repeše ili “veliki radnik” kao Perasović. No, za pripreme za turnir u Torinu ionako će biti toliko malo vremena da te osobine i nisu presudne. Bit će važno okupiti najbolje igrače, uspostaviti sklad u momčadi i brzo postaviti načela igre i elementarne akcije.

Postane li Petrović izbornik, bit će mu to treći mandat na čelu hrvatske reprezentacije. Prvi put vodio je Hrvatsku na EP-u 1995. kada je bio osvajač naše posljednje medalje (bronca) na velikim natjecanjima. Drugi put je to bilo 2001. kada je Hrvatskoj na EP-u u Turskoj za jedan skok izmakao polufinale.

Osim Jusupa, za mjesto izbornika zainteresirani su i trener Cedevite Mršić i trener Zadra Nazor kojeg je među kandidate pogurnuo Dino Rađa. Isprva, dok su u igri još bili treneri kalibra Perasovića i Spahije, Mršić je govorio da nije zainteresiran, no sada misli da nije ništa lošiji kandidat od bilo kojeg o kojem se razmišlja. Štoviše, čak je i njegov klub voljan omogućiti mu da sjedi na dva stolca, baš kao što je to svojedobno bio slučaj i s Jasminom Repešom.

No, jedan čovjek iz Cedevite mogao bi biti u stožeru hrvatske reprezentacije čak i ako Petrović bude izbornik, a to je Dražen Orešković, mladi stručnjak koji mu je bio pomoćnik na klupi reprezentacije Bo

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider