Naslovnica
SPORTOVI
Naslovnica
Pokrovitelj Ledo

I Hrvatska ima zlato: Znate li koji je prvi momčadski sport koji se pojavio na Olimpijskim igrama?

Barakude, odnosno, hrvatska vaterpolska reprezentacija jedna je od najuspješnijih vaterpolskih momčadi na svijetu. Svojim trudom, predanošću i zajedništvom stalno iznova potvrđuju kako je hrvatski vaterpolo naš najtrofejniji sport.

Galerija Macho Tamna čokolada i naranča za najfinije osvježenje Bijela čokolada, čokolada ili tamna čokolada s narančom? Macho Vanilija - kremasta vanilija u kombinaciji s nugat punjenjem i hrskavom mliječnom čokoladom obogaćenom vaflom +12 Macho sladoled pruža slatki užitak i osvježenje u trenu

Iza naših Barakuda je, uoči Olimpijskih igara u Parizu, bilo tjedan dana priprema u Šibeniku. Pod vodstvom Ivice Tucka prošli su završne etape treninga i tako je odabranih "velikih trinaest" krenulo u osvajanje četvrte olimpijske medalje u tom sportu.

Iako su dobili tešku skupinu, zbog osvojenog srebra i zlata s početka godine Barakude su uz Španjolsku bili prvi favoriti za zlato u Parizu. Jučerašnji dvoboj protiv SAD-a donio im je četvrto mjesto u skupini pa nas u četvrtfinalu u srijedu čekaju Španjolci. Našim dečkima ovo su osme Olimpijske igre.

Povodom toga prisjetili smo se svih njihovih postignuća, osvijestili koliko je zapravo težak i zahtjevan ovaj sport te koliko je u njemu važna i ona nježnija, možda ne toliko vidljiva strana. Suradnja i timska igra jednako su bitne kao i snaga svakog pojedinog igrača jer na tome počivaju temelji; zdravi odnosi i zajedništvo koji su ključni za uspjeh. To je potvrdio i Ivan Krapić, bivši kapetan, koji je rekao da je njegova nit vodilja kroz karijeru bila ta da te u kolektivnom sportu određuje rezultat momčadi. Istaknuo je da sve te rezultate ne bi postigli bez zajedništva. Nema sumnje, uspjeh na ovom macho terenu rezerviran je za one najnježnijeg srca. Jer takvi postižu najbolje rezultate i idu najdalje! Baš takve su i naše Barakude – opasni dečki, tvrdi izvana, a mekani iznutra.

Macho okus neće vas iznevjeriti Macho okus neće vas iznevjeriti (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio/Nova Studio)

To nam pokazuje i njihov dobrotvorni rad koji ostavlja golem trag u društvu i primjer je kako sport može pozitivno djelovati u svim sferama života.

Nekoliko zanimljivosti o vaterpolu i ovogodišnjim Olimpijskim igrama

Vaterpolo kao sport razvio se još sredinom 19. stoljeća iz vodenih igara koje su se odvijale u rijekama i jezerima bez određenih pravila, pa su ti prvi začeci vaterpola zapravo bili dosta grublji od vaterpola kakav danas poznajemo. Prva utakmica održana je 1870. godine u Londonu, a prva pravila smislio je škotski trener plivanja William Wilson davne 1877. godine. Krajem 19. stoljeća formirani su prvi klubovi, počela su prva natjecanja i tako se cijela priča zakotrljala.

Danas je to jedini momčadski sport u kojem se igra odvija u vodi. Vaterpolo u intenzivnoj igri kombinira plivanje, rukomet, strategiju i fizičku izdržljivost. Naime, igrači tijekom jedne utakmice preplivaju otprilike 2500 metara, a za jedan sat igranja potroše čak 1200 kalorija. Utakmice su izuzetno zahtjevne, stoga svaki igrač mora imati izvanrednu kondiciju i snagu, a svi zajedno trebaju njegovati timski duh, bez kojeg igra ne bi bila uspješna.

Upravo je vaterpolo bio prvi momčadski sport koji se pojavio na Olimpijskim igrama. Bilo je to 1900. godine u Parizu. Nakon toga uslijedila je ekspanzija vaterpola diljem Europe, a među danas najuspješnijim reprezentacijama svakako je Hrvatska. Naše su Barakude aktualni i višestruki svjetski i europski prvaci, osvojili su zlato na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu te još nekoliko olimpijskih medalja.

Macho sladoled pruža slatki užitak i osvježenje u trenu Macho sladoled pruža slatki užitak i osvježenje u trenu (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio/Nova Studio)

55 utakmica i 509 golova na 7 Olimpijskih igara

Hrvatska vaterpolska reprezentacija od osamostaljenja je bila na 7 Olimpijskih igara i tamo odigrala ukupno 55 utakmica, od čega su 34 završile pobjedom, 20 porazom, a jedna je bila remi. Na 7 Olimpijskih igara zabili smo čak 509 golova.

Svakako je u cijeloj priči potrebno spomenuti i da je Ratko Rudić, najtrofejniji vaterpolski stručnjak na svijetu i najtrofejniji hrvatski trener, inspirirao Dejana Aćimovića da o njemu snimi film "Dogodilo se – Ratko Rudić – istinita životna priča". Perica Bukić, izvršni dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza, rekao je da Hrvatska ima čovjeka koji je u nečem najbolji na svijetu, a to je Rudić – najbolji trener ekipnog sporta.

Da Hrvatski vaterpolski savez radi samo dobre stvari pokazuje i tako što sudjeluje u brojnim humanitarnim akcijama i prikuplja pomoć za ugrožene. Tako su, recimo, 2020. godine organizirali akciju "Vaterpolisti za Petrinju" i pomogli obnoviti oštećenu sportsku dvoranu i kuću jednog vaterpolista u Sisku. Veliko srce pokazali su i prilikom akcije prikupljanja novca za videolaringoskop, koji olakšava operacije djece s rascjepom usne i nepca. Prikupljali su novac i za djecu s Downovim sindromom, a zajedništvo su iskazali i kad je počela epidemija koronavirusa. Tad su za internetsku aukciju ponudili dio svoje opreme ili neke druge vaterpolske memorabilije (kapice, gaćice…), a sva prikupljena sredstva od prodanih stvari trofejnih vaterpolista išla su za borbu protiv koronavirusa.

I Hrvatska ima zlato: Znate li koji je prvi momčadski sport koji se pojavio na Olimpijskim igrama? I Hrvatska ima zlato: Znate li koji je prvi momčadski sport koji se pojavio na Olimpijskim igrama? (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio/Nova Studio)

Uspjesi naših Barakuda

Naša vaterpolska reprezentacija ubraja se u jednu od najboljih na svijetu. Naime, Barakude su olimpijski pobjednici, aktualni i ukupno trostruki svjetski i dvostruki europski prvaci. Zlatna medalja osvojena na Svjetskom prvenstvu u Dohi čak je 17. medalja hrvatskih vaterpolista s Olimpijskih igara, te svjetskih i europskih prvenstava.

Na svjetskim prvenstvima Barakude su osvojile čak osam medalja, od čega tri zlata, srebro i četiri bronce. Na europskim prvenstvima hrvatski su vaterpolisti osvojili šest medalja – dva zlata, tri srebra i broncu. Na Olimpijskim igrama imamo zlato i dva srebra.

Hrvatski vaterpolisti osvajali su medalje i na Mediteranskim igrama, Svjetskom kupu, Svjetskoj ligi i Europskom kupu. Uključimo li i ta odličja – dolazimo do brojke od čak 31 medalje.

Medalje hrvatskih vaterpolista:

OLIMPIJSKE IGRE

Zlato – 2012. London
Srebro – 2016. Rio de Janeiro
Srebro – 1996. Atlanta

SVJETSKA PRVENSTVA

Zlato – 2024. Doha
Zlato – 2017. Budimpešta
Zlato – 2007. Melbourne
Srebro – 2015. Kazan
Bronca – 2019. Gwangju
Bronca – 2013. Barcelona
Bronca – 2011. Šangaj
Bronca – 2009. Rim

EUROPSKA PRVENSTVA

Zlato – 2022. Split
Zlato – 2010. Zagreb
Srebro 2024. Zagreb/Dubrovnik
Srebro – 2003. Kranj
Srebro – 1999. Firenza
Bronca – 2018. Barcelona

Hrvatska na Olimpijskim igrama 2024.

Na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu Hrvatska se, osim u vaterpolu, natječe u još nekoliko vodenih sportova; jedrenje (49er, windsurfing, kiteboarding, ILCA6, Laser), kajak/kanu (K1, slalom C1), plivanje (50 i 100 m slobodno) i veslanje (dvojac bez kormilara, dvojac na pariće i samac).

Inače, valja spomenuti i da su ovo prve Olimpijske igre na kojima su muškarci dio ženskih ekipa u umjetničkom plivanju. Iako Hrvatska nema svog predstavnika u toj disciplini, radi se o velikom koraku za sportsku raznolikost i jednakost.

Što nas čeka dalje? Barakude su u prvih pet nastupa odnijele čak tri pobjede (protiv Crne Gore, Grčke i Rumunjske). Zadnjim porazom od SAD-a dobili smo najmanje poželjnog protivnika: Španjolsku. Ne možemo se oteti dojmu da će sve podsjećati na reprizu finala ovogodišnjeg Europskog prvenstva. Zato sutra u 14 navijamo za naše dečke da uzvrate Španjolcima za onaj poraz u Zagrebu!

Unutrašnjost sladoleda od kikirikija obogaćena je karameliziranim komadićima kikirikija i prošarana primamljivim preljevom od slane karamele, a vanjski preljev sljubljuje karamel-čokoladu, posip od slane karamele i svijetli biskvit. Unutrašnjost sladoleda od kikirikija obogaćena je karameliziranim komadićima kikirikija i prošarana primamljivim preljevom od slane karamele, a vanjski preljev sljubljuje karamel-čokoladu, posip od slane karamele i svijetli biskvit. (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio/Nova Studio)

Nema sumnje, bit će napeto. Sjećamo se kako je nakon svjetskog zlata osvojenog u veljači ove godine, Ivica Tucak izjavio da mu je životna želja osvojiti još i Olimpijsko zlato i da će mu nakon toga srce biti na mjestu. "Olimpijske igre su san, a onda mogu, što se mene tiče, u penziju." Mi se sad svi zajedno nadamo se da će njegov san postati naša stvarnost. Ajmo, Barakude, po to zlato!

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LEDO po najvišim profesionalnim standardima.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Smjena na Maksimiru! ⚽️

Tko će biti novi trener Dinama?✅️
Kakva bi to igra sudbine bila da Željko Sopić naslijedi Sergeja Jakirovića u Dinamu 👀

📸Ronald Goršić/CROPIX
Možda je to bila tema razgovora između Jakira i Kompanyja nakon utakmice? Nikad nećemo saznati... ⚽

📸: CROPIX
Perišić putuje u Nizozemsku... 🇭🇷⚽️🇳🇱

📸: Cropix & Fabrizio Romano Facebook