Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Vida kao Zajec, šteka realizacija: Najbrže rješenje povratak Kalinića. Ako je shvatio...

Hrvatska je stvorila dosta šansi i polušansi protiv Jordana, ali napadači su previše komplicirali. Očit je problem realizacije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Vida je odigrao baš kapetanski. Ne samo zbog toga što je postigao gol, i to prvi na utakmici, koji je uvijek najvažniji, nego i zbog cjelokupne igre. Prvi put u karijeri istrčao je na travnjak u dresu hrvatske reprezentacije s kapetanskom trakom na ruci i odigrao je odlično. Traka ga je očito posebno nadahnula, pružio je doista upečatljivu partiju. Prije utakmice zahvalio se izborniku na ukazanoj časti. Vida je opravdao povjerenje.

Bilo ga je svuda, i prema nazad i prema naprijed, neumorno je oduzimao lopte i upošljavao napadače. U dva-tri navrata iznio je loptu preko pola terena, jednom praktički od gola do gola. Napravio je to tako elegantno da nas je podsjetio na Velimira Zajeca iz najboljih dana.

Hrvatskoj očito nedostaje napadač

Rezultat to ne sugerira, ali promiješana momčad Vatrenih bila je dosta bolja od srčanih i znanjem solidnih Jordanaca. Hrvatska je trebala natrpati mrežu Jordana da je realizirala barem pola šansi koje je stvorila. Previše se kompliciralo, ali očito je i da nedostaje pravi gol-igrač.

Uz problematičnu igru u obrani nakon prekida ili centaršutova sa strane, realizacija je trenutačno najveći problem hrvatske reprezentacije. Napadačima nikako ne ide, opet su se ispromašivali. Stvar su u svoje ruke morali uzeti stoperi koji su preuzeli ulogu golgetera.

Treba li vratiti Kalinića?

Dalić je u procesu traženja ''killera'', a kako stvari stoje, morat će se još dosta potruditi da ga nađe. U ovom trenutku Nikola Kalinić jako bi dobro došao. Njegov povratak bi bio najbrže rješenje. Nema sumnje da bi bio prvi napadač da nije napravio što je napravio na Svjetskom prvenstvu.

Izbornik se već izjasnio po tom pitanju, sličnog su razmišljanja i glavni igrači reprezentacije, s kojim se Dalić oko tog pitanja sigurno konzultirao. Kalinić je na potezu, ako se ispriča i prizna pogrešku, Dalić će ga gotovo sigurno vratiti u reprezentaciju. Ako, pak, još nije shvatio da je pogriješio, možda je i bolje da se ne vraća.

Naposljetku je najvažnije da je Hrvatska upisala pobjedu. Čisto iz psiholoških razloga, radi podizanja samopouzdanja i stvaranja dobre atmosfere uoči odlučnih okršaja u Ligi nacija. Pobjeda Engleza u Španjolskoj ostavila je Hrvatsku u borbi za prvo mjesto. Ako Vatreni pobjede u posljednje dvije utakmice, bit će prvi u skupini. Teška je to zadaća, no viceprvak svijeta to može. Ali samo pod uvjetom da napadači konačno prorade. Bez toga će ići jako teško.

Jeste li za to da se Nikola Kalinić vrati u reprezentaciju?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider