Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Hajduk je znao naplatiti

Vatreni bi večeras mogli dobiti "Božju pomoć": Dok se Ronaldo snađe, to treba iskoristiti

Hrvatska večeras na Poljudu dočekuje Portugal u posljednjem kolu Lige nacija…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Europski prvaci Portugalci predvođeni Cristianom Ronaldo večeras će istrčati na Poljud, a u Splitu nema uobičajene navijačke vreve. Na Rivi kao i uvijek ima ljudi, ugodno je sjediti na južini i piti popodnevnu kavu, no nema navijača u hrvatskim dresovima. Kad se zna da neće biti navijača, i Poljud izgleda otužno.

Vjetar fijuče preko praznih tribina i travnjaka koji izgleda sasvim dobro. Oblačno je, al' kažu da će tijekom dana okrenuti na buru. To znači da ne bi trebalo biti kiše, no bit će prohladno i moga bi puhati jak vjetar za vrijeme utakmice.
Informacija koja nije posve nebitna i možda će ići u prilog hrvatskim nogometašima koji su navikli igrati u takvim uvjetima na Poljudu. Hajduk je dosta često to kroz povijest znao iskoristiti. Dok se Portugalci priviknu na čudne putanje lopte, možda i Vatreni iskoriste šansu. Vidjet ćemo.

Ronaldo nije umoran

Pokraj poljudskog travnjaka zatekli smo ekipu portugalske televizije koja se uživo javljala u tamošnji program. Hoće li u prvoj postaviti biti Cristiano Ronaldo, pitanje je s kojim se najčešće sudaraju.

''Najvjerojatnije hoće, odigrat će barem jedno poluvrijeme. Nije pretjerano umoran, imao je vremena za odmor'', odgovaraju nam:

Aluzija je to na izbivanje s terena najveće portugalske zvijezde zbog pozitivnog testa na koronavirus.

Rekord je blizu

Ronaldo je uvijek gladan golova, sigurno se želi još malo približiti Ali Daeijevu rekordu najboljeg reprezentativnog strijelca. Ronaldo će ga uskoro uloviti; Iranac je zabio 109, sedam više od Ronalda.

Nadajmo se da će popraviti skor na nekim drugim utakmicama, ali teško da će dati popust Vatrenima ako mu se ukaže prilika da izrešeta Livakovićevu mrežu. On nema milosti, čak ni kada su u suparničkom sastavu stari znanci Luka Modrić i Mateo Kovačić, s kojima se jučer našao nakon treninga i malo popričao.

Prema portugalskim novinarima, Selecao bi mogao istrčati u sljedećem sastavu:

Rui Patrício - Nelson Semedo, Ruben Dias, Jose Fonte, Mario Rui - Joao Moutinho, Ruben Neves, William Carvalho - Bernardo Silva, Cristiano Ronaldo, Diogo Jota.

Portugalske kolege ističu da ne znaju što očekivati od svoje momčadi. Portugal ne može bolje, a ni gore od drugog mjesta u skupini.

''Čudna je situacija, rijetko se događa da natjecateljska utakmica nema nikakav rezultatski imperativ. Portugal dugo nije odigrao sličnu utakmicu. U kvalifikacijama rijetko kad se dogodi da zadnja utakmica ne odlučuje o ničemu'', kažu nam portugalske kolege.

Navijači hrvatske reprezentacije jako dobro poznaju taj osjećaj. Hrvatska u zadnjem kolu redovito igra odlučne utakmice. Ni ovaj put nije drukčije, Vatreni spašavaju status u elitnoj skupini Lige nacija, a protivnik im je baš crna mačka. Hrvatska nikada nije pobijedila Portugal. Eto šanse da večeras padne jedna negativna tradicija. Lako je to reći, treba to napraviti.

Dalić nije jedini izložen kritikama

Ako Zlatno Dalić misli da je jedini izložen kritikama, grdno se vara. U portugalskim medijima bilo je dosta kritika na račun izbornika Fernanda Santosa nakon poraza u Francuskoj.

''Naša javnost nije baš zadovoljna kako je reprezentacija odigrala obje utakmice s Francuskom. Pretpostavljamo da će se dečki htjeti iskupiti. Ali vidjet ćemo što biti, teško je bilo što prognozirati. Znamo za hrvatske probleme, ali to je još uvijek vrlo jaka momčad i sve je moguće'', ističu portugalske kolege.

Vatrenima bi sasvim sigurno odgovaralo kada bi se Portugalci malo opustili. Ako i ne odigraju na najvišoj mogućoj razini, Hrvatska će opet morati odigrati puno bolje nego protiv Švedske. Daliću nedostaje nekoliko bitnih igrača, izbornik je stoga prisiljen kemijati. No ipak, čini se da je jedina prava nepoznanica hoće li na mjestu zadnjeg veznog zaigrati Milan Badelj ili Marko Rog.

Očekuje se postava s rombom

Badelj je sigurno taktički obučeniji, bolje drži poziciju, to mu je, uostalom, prirodno mjesto, no Rog je osjetno pokretljiviji, hitriji, probojniji… E, sad, što će izbornik izabrati, to je pitanje. Da se pita Nenada Bjelicu, on bi vjerojatno dao prednost Badelju.

Naravno, ako je spreman i oran za igru. To se može zaključiti po njegovim izjavama da za zadnjeg veznog nije toliko bitno koliko je igrač hitar ili čak tehnički obdaren, koliko to da ima osjećaj za postavljenje, čitanje igre i čvrstinu u duelu.
Iako je u zadnje vrijeme Dalić prilično nepredvidljiv, dojma smo da će ovaj put izabrati formaciju 4-4-2, s rombom u sredinu.

Prema izjavama dalo bi se zaključiti da će jedino preostalo mjesto u zadnjem redu popuniti naknadno pozvanim Milom Škorićem, no to treba uzeti s dozom opreza, jer prema izjavama moglo se zaključiti i da Ante Budimir neće igrati protiv Švedske, pa smo se prevarili. Luka Modrić je siguran, Mateo Kovačić vrlo izvjestan u veznom redu. Mario Pašalić mogao bi zauzeti mjesto prednjeg veznog, dok bi napadači dvojac mogli sačinjavati Ivan Perišić i Nikola Vlašić.

Moguća hrvatska postava:

Livaković – Juranović, Lovren, Škorić, Bradarić – Rog (Badelj), Modrić, Kovačić, Pašalić – Perišić, Vlašić

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider