Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

''Srebrni'' trebaju svježu krv, ali još mogu puno: Sablasni prizori prestravili Engleze

Hrvatska je protiv Engleske odigrala prije svega puno bolje u obrani nego što je to bilo u Španjolskoj...

Hrvatska nogometna reprezentacija (Foto: AFP) (Foto: Afp)

''Kao na treningu'', na početku utakmice konstatirali su engleski novinari koji se većinom još nisu susreli s natjecateljskom utakmicom pred praznim tribinama. Tek tu i tamo koji doajen pamti takve slike iz starih vremena kada su na otočkim stadionima navijački incidenti bili svakodnevna pojava, pa je bilo i svakojakih kazni.

''Izgleda sablasno, baš mučna atmosfera'', vrteći glavom kazao nam je kolega iz Suna na kojeg su prazne tribine ostavile upečatljiv dojam u negativnom smislu. Englezima prazne tribine na neki način utjeruju strah u kosti, evociraju im noćne more na ''zaraznu bolest'' koja se lako prenosi. Plaše se takvih prizora, davno su se od toga odvikli. Nekim engleskim kolegama utakmica na Rujevica poslužila je kao dobar primjer što bi se moglo dogoditi ako klubovi u Premierligi nastave podizati cijene ulaznica.

''Nogomet bez navijača nema smisla. Ovo je ekstreman primjer, ali ni poluprazni stadioni nisu lijep prizor. Nije isto kada je stadion pun i kada vidite puno slobodnih mjesta. Krcati stadioni daju posebnu draž nogometu'', kazivali su nam engleski novinari koji su došli u Rijeku u dosta jakom sastavu. Nismo brojali, ali vjerojatno ih je bilo više nego hrvatskih novinara.

U HNL-u smo se već navikli da tribine zjape prazne. Ta je priča za hrvatske ljubitelje nogometa već dobrano prožvakana i nema ju previše smisla razvlačiti. Tako je već godinama i situacije se neće tako skoro popraviti. Ako već hrvatski klubovi ne mogu u kontinuitetu privući gledatelje, morala bi i sigurno to može hrvatska reprezentacija koja je viceprvak svijeta. Otvoreni trening na Rujevici sugerira da bi i dosta veći stadion od Rujevice bio dupke pun protiv Engleske. Nadamo se da će protiv Španjolske sve biti nadoknađeno, ali i da Vatreni nikada više neće igrati domaće utakmice bez podrške navijača s tribina.

Kako predviđate rasplet u Ligi nacija?

Ukupno glasova:



Jasno je da nismo mogli očekivati po kvaliteti i zanimljivosti sličnu utakmicu kao u polufinalnu Svjetskog prvenstva u Rusiji. To je i logično, ulozi su posve drugačiji tako da ni intenzitet ne može biti isti, a ni forma igrača nije na istoj razini. U prvih pola sata igre najatraktivniji su bili krikovi aktera i glasne upute obojice izbornika uz aut-liniju.

Engleski nogometaši bili su i dosta pričljiviji i dosta glasniji od hrvatskih. Među Englezima najglasniji je bio Jordan Henderson, ali ni ostali iz veznog reda nisu previše zaostajali. U redovima Vatrenih najčešće se čulo Dominika Livakovića koji je s vrata često dozivao braniče i korigirao im postavljanje.

Već od prvog zvižduka suca vidjelo se da su hrvatski nogometaši ovu utakmicu shvatili puno ozbiljnije nego onu Španjolskoj gdje su doživjeli tešku havariju. Vatreni su djelovali dosta odlučnije i koncentriranije kada su u pitanju defenzivni zadaci. Napadači su se žustro vraćali i nesebično pomagali obrani. Ivan Perišić prema nazad je odigrao daleko bolje nego protiv La Roje kada su Španjolci po hrvatskoj lijevoj strani prolazili kao nožem kroz putar.

Englezi su s Raheemom Sterlingom ne desnoj strani namjeravali ponoviti španjolski recept, ali ovaj put nije bilo tako laganog prolaza kroz hrvatske redove. Vatreni su vrlo dobro igrali u obrani, bili su prilično kompaktni, branili su se kao momčad, svi su bili u bloku, a to znači da je voljeni moment bio na potrebnoj razini. Otpočetka je bilo prilično jasno da nećemo gledati utakmicu s puno šansi i golova.

Obje momčadi igrale su naglašeno oprezno, dosta tvrdo i taktički disciplinirano. I jednima i drugima najvažnije je bilo da ne izgube. Šarm i ljepota igre ovaj put bili su u drugom planu, a i očit im je problem realizacije. Zaključak je ono što smo znali i prije utakmice. Kada je pristup pravi, Hrvatska se bez problema može nositi s Engleskom, koja možda nije na razini Španjolske, ali nije ni puno slabija.

Hrvatska ima dovoljno moći i znanja da nastavi postizati u najmanju ruku dobre rezultate. Jasno je da se proces pomlađivanja momčadi mora nastaviti, ali ništa ne treba raditi preko koljena, jer jednostavno nema potrebe za dramatičnim zaokretima i oštrim rezovima. Trenutačna momčad s nešto svježe krvi, možda dva-tri mlada igrača u užem kadru, može bez problema izgurati još jedan ciklus

Utakmicu Liga nacija: Hrvatska - Engleska pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider