Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
važna obavijest

Pročitajte detaljne upute splitske policije za utakmicu Hrvatska – Mađarska

Posebno se za utakmicu u Splitu sprema tamošnja policija.

Poljud

U četvrtak 10. listopada Split i Poljud napokon su dobili domaćinstvo jedne službene utakmice hrvatske reprezentacije na kojoj će moći biti i gledatelji. Posljednja takva utakmica održana je još 2011. godine, a prije toga davne 1998. godine.

Zbog svega što se svih tih godina događalo na relaciji HNS – Dalmacija, splitska se policija sprema za utakmicu najvišeg mogućeg rizika. Ovo su njezine detaljne upute za utakmicu Hrvatska - Mađarska:

''U Splitu, na stadionu Poljud 10. listopada 2019.godine s početkom u 20:45 održat će se kvalifikacijska međunarodna nogometna utakmica za EURO 2020 između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Mađarske.

Sukladno sačinjenoj sigurnosnoj procjeni policijski službenici će prije, za vrijeme i nakon održavanja javnog okupljanja uz osiguranje javnog okupljanja, intenzivno opservirati područje Grada Splita, obilaziti mjesta gdje će se okupljati navijači i navijačke skupine, provoditi mjere i radnje iz nadležnosti policije, a sve u cilju prevencije protupravnih ponašanja, zaštite imovine i sigurnosti osoba.

''Policija je pojačano nazočna po gradu''

Obavještavamo građane kako će policijski službenici kontinuirano nekoliko dana prije javnog okupljanja, a posebno intenzivno na sam dan održavanja javnog okupljanja, biti pojačano nazočni u Gradu Splitu, na prometnim blokadnim punktovima u gradu, ali i na prilaznim pravcima, te poduzimati mjere i radnje iz nadležnosti policije u cilju prevencije protupravnih ponašanja.

Na dan održavanja javnog okupljanja očekujemo na području Grada Splita, ali i na čitavom području Splitsko-dalmatinske županije, velik broj navijača, pripadnika različitih hrvatskih navijačkih skupina, kao i strane navijače, radi čega molimo građane da ako uoče skupine osoba koje se protupravno ponašaju ili bi se mogle protupravno ponašati, odmah pozovu policiju na broj 192.

Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice snimati stadion i prilazne pravce.

Promet na području Grada Splita:

Građane obavještavamo da će 9. listopada od 16 sati, pa do završetka osiguranja javnog okupljanja uspostaviti blokada prometa na šetnici oko stadiona.

Na dan održavanja javnog okupljanja 10. listopada od 07:45 u ulici Put Lore bit će uspostavljeni blokadni punktovi te će od rotora do TC Lidl u biti cijelosti onemogućen promet. Blokada prometa bit će uspostavljena sve do završetka osiguranja.

Također, od 07:00 uspostaviti će se blokade prometa u ulici VIII. mediteranskih igara - kod ulaza na parkiralište bazena Poljud, kod ugostiteljskog objekta „Hemingway“, te na raskrižju ulice VIII. mediteranskih igara i ulice Sedam Kaštela (osim za vozila policije, odnosno vozila s propusnicom i stanara).

Od 16:30 uspostavit će se blokada prometa u ulici Zrinsko-frankopanskoj – od raskrižja s ulicom Hrvatske mornarice do ulaza u Loru, te u ulici Put Supavla – od raskrižja s ulicom Put Brodarice (osim vozila HV, stanara i javnog prijevoza).

Još jednom upozoravamo vozače da svoja vozila ne ostavljaju na mjestima gdje je zabranjeno zaustavljanje i pakiranje. Prometni redari, zajedno s policijskim službenicima, na dan održavanja javnog okupljanja sankcionirat će vozače nepropisno parkiranih vozila, posebno u ulicama Zrinsko-frankopanska, Hrvatske mornarice, VII Kaštela i Put Supavla, te će vozila za koja budu postojali uvjeti za premještanje biti premještena. Ovo se ujedno odnosi i na nepropisno parkirana vozila po sredini kolnika naprijed navedenih cesta.

S obzirom na to da je u poslijepodnevnim satima na gradskim prometnicama inače pojačan intenzitet prometa i dolazi do gužvi, a na dan odigravanja utakmice očekujemo i dodatne gužve u prometu, savjetujemo svim građanima koji planiraju doći na utakmicu, da na vrijeme krenu prema stadionu, te da ukoliko su u mogućnosti koriste javni prijevoz, kako bi izbjegli stvaranje većih gužvi i zastoja u prometu.

Posjetitelji svoja vozila neće moći parkirati oko stadiona i u široj zoni oko stadiona, pa savjetujemo da ako na javno okupljanje dolaze osobnim vozilom, parkiraju na parkiralištima u drugim dijelovima grada te pješke ili javnim prijevozom dođu do stadiona

Sve sudionike u prometu molimo za dodatno strpljene i oprez u slučaju da dođe do stvaranja većih gužvi i zastoja, posebno ako bude postojala potreba za zatvaranjem određenih dijelova prometnica na području Grada Splita.

Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima zabranjeno je:

- unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju

- unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja, te paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita

- maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način u cilju prikrivanja identiteta 

- unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

- pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sudcima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,

- bacanje predmeta u natjecateljski prostor, boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od organizatora.

Nakon ulaska na stadion i tijekom javnog okupljanja gledatelji isključivo mogu sjediti na mjestu koje je određeno na ulaznici i ne mogu tijekom javnog okupljanja sjediti na nekom drugom mjestu, niti biti na mjestima ili u prostorima koji nisu predviđeni za gledatelje.

Sva uočena naprijed navedena protupravna ponašanja biti će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Uz ulaznicu i dokument

Posebno još jednom napominjemo posjetiteljima kako uz kupljenu ulaznicu prilikom ulaza moraju imati identifikacijski dokument sa slikom (osobna iskaznica, putovnica i vozačka dozvola) temeljem kojeg će prije ulaska biti provjeren njihov identitet.

Podsjećamo posjetitelje da ranije dođu na stadion kako bi nakon obavljenih pregleda, provjera, osoba i ulaznica mogli prije početka javnog okupljanja ući na stadion i zauzeti svoja mjesta označena na ulaznici.

Molimo građane da poštuju smjernice, upozorenja i zapovijedi policijskih službenika u prometu i na stadionu kako bi nogometna utakmica protekla bez izgreda.''

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider