Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
NEKA NAM POTRAJE

Nitko kao Luka: Jedan podatak otkriva koliko je naš kapetan još uvijek nezamjenjiv

Hrvatska nogometna reprezentacija neupitno nije ista momčad bez Luke Modrića na terenu.

Težak poraz od Austrije u Osijeku, koji se dogodio na početku ovosezonske Lige nacija, lako ćemo zaboraviti. Ili nećemo, možda će nam imati svrhu poput one rukometne Argentine iz 2003. godine. Kao šokantan početak nečega što je ispalo bajka.

Ali, nećemo žuriti. Posljednje stranice bajke su i dalje prazne i stavili smo ih u sef do lipnja iduće godine, kad će dobiti priliku biti ispisane. Do tada će se odigrati još važnih utakmica.

Bez Luke to još uvijek nije to

No, zašto smo se odmah prisjetili te utakmice? Iz jednostavnog razloga što tu utakmicu, taj 0:3 poraz, nismo imali Luku Modrića u početnom sastavu. On je zaigrao, ali onda kad je već sve de facto bilo gotovo.

Najbolji trenuci utakmice protiv Austrije

Idućih pet utakmica Luka je odigrao sve glavne minute, izuzev onih prvih 45 minuta u Kopenhagenu. Rezime je jasan, 13 bodova i prvo mjesto u jakoj skupini te mjesto na Final fouru Lige nacija, a Modrić je u svakoj utakmici bio šef orkestra koji je odsvirao prekrasnu simfoniju.

Sama statistika dodatno otkriva koliko nam je bitan naš 37-godišnji maestro. Naime, posljednjih 12 utakmica koje je on započeo (a ima smisla uvrstiti i tu Dansku jer smo njegovim ulaskom proigrali) Hrvatska nije izgubila unutar 90 minuta igre. Još od utakmice protiv Engleske na Europskom prvenstvu prošle godine. 

Jednostavno je Hrvatska drugačija momčad s Lukom ili bez njega te se moramo nadati da će nam potrajati što dulje. Za Katar te za finale Lige nacija vjerujemo da ga svakako još uvijek imamo. A nakon toga će biti posao posložiti igru bez njega.

Kako se pripremiti za vrijeme bez Luke?

Posljednjih deset utakmica koje Luka nije zaigrao također otkrivaju sliku. Nije to često, budući da je naš kapetan većinom na raspolaganju pa smo, da bismo skupili deset, morali ići sve do ožujka 2017. godine. U tih deset utakmica upisano je šest pobjeda (Slovenija, Slovačka, Gruzija, Jordan i dva puta Meksiko), jedna neodlučena (Rusija u gostima), ali i tri poraza (Francuska, Portugal, Estonija) uz čak 11 primljenih pogodaka.

Izjava Luke Modrića nakon utakmice

Dobra vijest oko ulaska u završnicu Lige nacija je i činjenica da automatski ulazimo u skupinu kvalifikacija za Euro 2024. koja će sadržavati pet momčadi. To bi značilo dvije utakmice manje za kvalifikacije koje se odigravaju od ožujka do studenog iduće godine.

To bi također značilo i te spomenute dvije utakmice manje potrošnje za Luku. Ako nas naravno ne razočara i nakon Lige nacija odluči povući se iz reprezentacije. Kad bismo spomenuto natjecanje osvojili, vjerojatno mu nitko ne bi zamjerio.

No, činjenica je da se polagano moramo pripremati za vrijeme bez Luke. I to neće biti lagano pa uživajmo dok možemo u magiji najboljeg hrvatskog nogometaša u povijesti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider