Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Svijet upoznao Vatrene

Lektira za mlađe generacije: 25 godina od velike hrvatske pobjede

Bio je to dan kad je nogometna Europa spoznala da su na scenu stupili Vatreni.

Španjolska - Hrvatska 0:2 (Screenshot: YouTube)

U iščekivanju nedjeljne kvalifikacijske utakmice Mađarska - Hrvatska, koju ćete moći gledati na Doma TV-u i GOL.hr-u, prisjećamo se jedne naoko obične, ali za nas posebnog prijateljskog dvoboja kojeg je Hrvatska odigrala na današnji dan prije točno 25 godina, 23. ožujka 1994.

Prije nego li počnemo o događanjima iz te utakmice, potrebno se vratiti još nekoliko godina ranije, da bi se potpuno razumio kontekst značenja tog trijumfa.

Dakle, iako je hrvatska nogometna reprezentacija svoju prvu utakmicu odigrala još u jesen 1990. (pobjeda protiv SAD-a na Maksimiru 2:1), na punopravno članstvo u krovnim nogometnim organizacijama, FIFA-i i UEFA-i, morala je pričekati neko vrijeme, sve dok Hrvatska ne bude međunarodno priznata kao država.

FIFA je Hrvatski nogometni savez primila pod svoje okrilje 3. srpnja 1992., UEFA godinu dana kasnije (17. lipnja 1993. godine) i to je bilo svojevrsno zeleno svjetlo Hrvatskoj da će moći nastupati u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo kojemu je 1996. domaćin bila Engleska.

Prva utakmica pod Ćirinim vodstvom

Idući potez bio je pronaći dugoročno rješenje za izbornika, nakon što je Hrvatsku u prve tri prijateljske utakmice vodio Dražan Jerković, zatim u iduće četiri Stanko Poklepović, a potom jednu i Vlatko Marković.

Izbor je pao na Miroslava Ćiru Blaževića koji je tada bio trener Croatije i bliski prijatelj predsjednika Franje Tuđmana.

Budući da je ždrijeb kvalifikacija za Euro već bio održan (u siječnju 1994. u Manchesteru) i da je Hrvatska saznala suparnike u skupini (Italija, Ukrajina, Slovenija, Estonija, Litva), krenula je potraga za protivnicima u prijateljskim utakmicama u kojima će se momčad uigravati kako bi što spremnija dočekala kvalifikacijske bitke.

I, za prvog protivnika određena je Španjolska, tada jedna od najjačih reprezentacija u Europi i ekipa koja je slovila za jednog od favorita uoči Svjetskog prvenstva koje se tog ljeta igralo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Španjolci očekivali laganicu

Za domaćina je izabran grad Valencia i tamošnji stadion Mestalla.

Zbog ozljede za Hrvatsku nije mogao nastupiti legendarni kapetan Zvonimir Boban.

Španjolci, njih 40.000 koliko ih se okupilo na Mestalli a i svi ostali pred malim ekranima, očekivali su laganu pobjedu svoje reprezentacije protiv ekipe koja se tek uhodavala i bila je označena kao potpuna nepoznanica široj nogometnoj javnosti.

Ali, ništa od toga...

Na Mestalli su se "rodili" Vatreni

Naši su izdržali početni pritisak i u šestoj minuti šokirali domaćine. Zabio je Robert Prosinečki udarcem s nekih 15-ak metara, i to nakon što je prethodno uposlio Davora Šukera na lijevoj strani - Šuker je iz prve uputio loptu u šesnaesterac gdje je natrčao Prosinečki i u padu uputio loptu neobranjivo za Andonija Zubizarretu.

I u drugom poluvremenu je šesta minuta bila kobna za Španjolce. Ivica Mornar, koji je na poluvremenu zamijenio Janka Jankovića, uputio je centaršut za Šukera koji je glavom pogodio u bliži kut ponovno nemoćnog Zubizarrete.

Praktički u idućem napadu za Španjolsku je dosuđen jedanaesterac, ali Dražen Ladić je obranio udarac Txikija Begiristaina (današnji sportski direktor Manchester Cityja) i dao dodatni vjetar u leđa suigračima za izdrže i sačuvaju prednost.

Konačan rezultat bio je 0:2, a ta pobjeda je imala višestruki značaj. Osim što je ostvarena u jeku Domovinskog rata i kao takva je izuzetno emotivno doživljena, nogometni svijet je upoznao Vatrene - generaciju koja će idućih nekoliko godina žariti i paliti na velikoj sceni te svoj vrhunac doživjeti osvajanjem bronce na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

ŠPANJOLSKA - HRVATSKA 0:2

23. ožujka 1994., stadion Mestalla u Valenciji.

Sudac: Gilles Veissiere (Francuska)

ŠPANJOLSKA: Andoni Zubizarreta (od 65. Julen Lopetegui), Albert Ferrer, Rafael Alkorta, Abelardo Fernandez, Voro, Fernando Hierro (od 46. Paco Camarasa), Jorge Otero, Miguel Angel Nadal (od 46. Josep Guardiola), Julio Salinas (od 46. Juanele), Francisco Higuera, Andoni Goikoetxea (od 46. Txiki Begiristain)

HRVATSKA: Dražen Ladić, Igor Štimac (od 30. Dubravko Pavličić), Robert Jarni, Stipe Andrijašević (od 89. Goran Vlaović), Nikola Jerkan, Slaven Bilić, Janko Janković (od 46. Ivica Mornar, od 80. Ante Miše), Robert Prosinečki, Aljoša Asanović, Alen Bokšić, Davor Šuker

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider