Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
čeka nas mrtva utrka

Kalkulacije nakon prve polovice Lige nacija: Hrvatskoj prijeti najgori scenarij

Zlatko Dalić u više je navrata naglasio kako je naglasak na kvalifikacijama za Euro na proljeće, ali one su izravno povezane s plasmanom u Ligi nacija.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Skupina 4 grupe A Lige nacija stigla je na pola puta. Utakmicom Hrvatska – Engleska momčadi su kompletirale prvi krug, odnosno odigrale po dvije utakmice protiv oba protivnika. Hrvatska je zbog havarije u Španjolskoj na posljednjem mjestu skupine s jednim bodom i gol razlikom 0:6.

Zlatko Dalić često naglašava da je fokus na kvalifikacijama za Europsko prvenstvo koje počinju na proljeće, ali do kraja prve faze Lige nacija ipak ne bi bilo loše osvojiti još koji bod, budući da će plasman u Ligi nacija odlučivati o nositeljima u ždrijebu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020.

Proestala dva nastupa u Ligi nacija Hrvatska će imati u studenome: 15. studenoga će u Zagrebu ugostiti Španjolsku, a 18. studenoga će gostovati kod Engleske u Londonu.

Prije tih susreta, u ponedjeljak 15. listopada Hrvatska će na Rujevici igrati protiv Jordana, a utakmicu možete pratiti u izravnom prijenosu na GOL-hr-u i Novoj TV 

Hrvatskoj prijeti ispadanje i teži protivnici

Europsko prvenstvo 2020. igrat će se u 12 država, zbog čega nitko nema osiguran plasman kao domaćin. Najboljih 10 reprezentacija grupe A bit će nositelji, dok dvije najgore idu u drugi pot. Pored toga, najlošije plasirane momčadi svake skupine ispadaju u grupu B, svojevrsnu drugu ligu.

Hrvatskoj nakon dvije utakmice prijeti takav najgori scenarij. Vatreni se trenutno nalaze među tri najlošije posljednje momčadi – lošije stoji jedino Island koji u dvije utakmice nema nijedan bod uz gol razliku 0:9.

Kako predviđate rasplet u Ligi nacija?

Ukupno glasova:

Nula bodova ima i Nizozemska, koja ima i utakmicu manje i teoretski, izvuče li pozitivan rezultat protiv Njemačke u subotu (20:45), može preskočiti Hrvatsku. U opasnosti je i Italija, koja nakon dvije utakmice ima jedan bod uz gol razliku 1:2. 

Tko su najteži mogući protivnici ako Hrvatska bude nositelj?

Naravno, biti nositelj u ždrijebu donosi svoje pogodnosti – Hrvatska bi gotovo sigurno izbjegla najjače reprezentacije u svojoj skupini. Najteži mogući protivnik, barem na papiru, bila bi neka od dvije najlošije momčadi grupe A – kako sada stvari stoje, Island te Italija ili Nizozemska, dvije velike nogometne nacije koje nisu na nekadašnjoj razini.

Ostatak druge jakosne skupine činit će prve i druge momčadi grupe B. Kao najteži mogući protivnici iz te skupine reprezentacija izgledaju Danska, Rusija, Ukrajina, Wales i Turska – bez sumnje lakši protivnici od, primjerice, Francuske, Belgije ili Njemačke, koje se mogu naći u skupini s Hrvatskom ako Vatreni ne budu nositelji.

U treću jakosnu skupinu ždrijeba ulaze najlošije reprezentacije grupe B te pobjednici i dva najbolja drugoplasirana iz grupe C. Trenutno za ta mjesta konkuriraju i vrlo respektabilne reprezentacije poput Švedske, Srbije, Irske i Sjeverne Irske.

Rezultati by SofaScore

Utakmicu Liga nacija: Hrvatska - Engleska pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider