Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Izbornik otpilio tri zvučna imena i traži postavu za Moskvu: Ulog je ogroman, možda i Dalićeva sudbina na klupi Vatrenih

Roster Vatrenih osvježen je nekim novim/starim imenima, no izgledno je da će senatori i dalje voditi glavnu riječ. Tek ćemo vidjeti kako će Dalić sastaviti momčad za jako važno gostovanje u Rusiji.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tresla se brda, rodilo se ispadanje Brune Petkovića i Josipa Brekala s popisa izbornika Zlatka Dalića za nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022.

Za Antu Rebića znalo se da neće biti na popisu pa to i nije neko iznenađenje. Slično vrijedi i za Šimu Vrsaljka. On je potpuno izvan forme, dugo je bio ozlijeđen i nema smisla forsirati ga dok ne podigne barem fizičke kapacitete. Stoga se može reći da Petković i Brekalo jedini sapadaju u rubriku iznenađenja. Nije baš senzacija, možda ni radikalni rez, ali jest intrigantna bombica.

Napadač Dinama platio je danak zbog loše forme posljednjih mjeseci. Donekle se probudio protiv Legije u prvoj utakmici 3. pretkola Lige prvaka, ali to je očito bilo prekasno i premalo za izbornikov ukus.

Petković platio danak lošoj formi

Dalić je dosta dugo pozivao Petkovića unatoč lošim ili nedovoljno dobrim igrama u Dinamu i reprezentaciji. Možda bi to i dalje činio da nije proradio Antonio Čolak, koji je u dresu Malmoea zabilježio impresivan golgeterski niz. Dalić to jednostavno nije mogao ignorirati.

gol expired Srpski mediji reagirali na slučaj Kastrati: "Ma, bravo braćo Moldavci!" divider

Brekalo također nije u nekom impresivnom tonusu, zaokupljen je razmišljanjima o transferu. Očito je izbornik procijenio kako je najbolje ovaj put ga preskočiti. Nisam siguran da će se to Brekalu svidjeti. Nisu baš isti tip igrača, ne igraju na istoj poziciji, ali može se reći da je rupu popunio Marko Livaja.

Povratak Livaje

On je prilično nepravedno ispao iz kruga reprezentativaca u trenutku dok je u AEKu-u igrao možda i najbolji nogomet u karijeri, i to na osjetno većoj razini nego sada u Hajduku. Livaja je zajedno sa Santinijem platio ceh za onu havariju u Španjolskoj u Ligi nacija.

Prelaskom u Hajduk dobio je novu šansu. Bliže očima, bliže srcu. U Hajduku je zadržao dobru formu, Dalmaciju je digao na noge i Dalić je to morao honorirati.

Kako će navijači prihvatiti Sosu?

Na popisu nema ni Lovre Kalinića, koji ima problema s ozljedom, ali i formom. Umjesto njega upao je Ivica Ivušić, koji već duže vrijeme brani jako dobro. Filip Uremović vratio se u reprezentaciju nakon što je propustio Euro zbog ozljede, dok je Borna Sosa dočekao poziv u seniorsku vrstu.

Zbog toga je ispao Domagoj Bradarić, koji u Lilleu nije standardan i to je presudilo. Iako su mnogi bili uvjereni (pa i ja) kako Bradarić još uvijek ima pravo nastupa za mladu reprezentaciju, to ipak nije slučaj.

gol expired Bašićev suigrač srušio se u nesvijest usred utakmice, svima je kroz glavu odmah prošao Eriksen divider

Godine jure, vrijeme neumitno curi. Da je mlađi dvadesetak dana, još bi mogao igrati za vrstu Igora Bišćana, no Bradarić je rođen u prosincu 1999., a pravo nastupa imaju igrači rođeni 1. siječnja 2000. i mlađi. Ako ništa drugo, Bradarić se sada može posvetiti igrama u klubu i bržem razvijanju nesumnjivog potencijala.

Bayernov branič na čekanju

Sosa je započeo novu sezonu Bundeslige trima asistencijama, već duže vrijeme pruža vrlo dobre, ponekad i odlične partije za Stuttgart. Međutim, znamo što se dogodilo, afera Elf žestoko je odjeknula, neki mu to još nisu zaboravili. Vidjet ćemo kako će ga navijači prihvatiti. Najbolji lijek za pomirbu su dobre igre i maksimalno zalaganje.

Nakon dugog vremena u reprezentaciji neće biti ni Milana Badelja. Umjesto njega je upao Nikola Moro. To je prilično očekivano.

Možda su neki očekivali da će Dalić požuriti pozvati Josipa Stanišića, Bayernova braniča u usponu, koji u bavarskom velikanu zasad drži desni bok. Očito je da Dalić ne misli kako je desna strana Vatrenih posebno problematična.

Traži se postava za Moskvu

Kad se sve zbroji, ne može se reći da je Dalić zaplovio potpuno novim smjerom, ali neke promjene su očite, a poruke upečatljive.

Roster Vatrenih osvježen je nekim novim/starim imenima, no izgledno je da će senatori i dalje voditi glavnu riječ. Tek ćemo vidjeti kako će Dalić sastaviti momčad za jako važno gostovanje u Rusiji.

Što kažete na Dalićev popis za rujan?

Ukupno glasova:

Ako pretpostavimo da će kostur biti momčad koja je istrčala protiv Španjolske te da će Dejan Lovren biti na dispoziciji, tražit će se zamjene za Rebića i Petkovića.

Dalić nema pravo na pogrešku

Nikako nije malo, to su dvije jako bitne pozicije. U nogometnoj teoriji za centarfora se slaže cijela igra, pa se može reći da je to i najvažnija karika. U ovom trenutku jako je teško reći koga će Dalić postaviti u vršak napada.

O toj odluci puno toga će ovisiti, možda i njegova sudbina na klupi Vatrenih. Dalić jednostavno ne smije izgubiti u Moskvi. I ovako je izložen brojnim kritikama i sve otvorenijim sumnjama.

Svima je jasno što bi uslijedilo, kakva bi se buka digla. Scenarij o kojem ne želim ni razmišljati. Hrvatska u Moskvi mora istrčati u najboljem mogućem sastavu, s igračima u najboljoj formi.

Dalić mora povući jake poteze, izabrati pravu postavu i sastaviti dobitni taktički plan. Zbog opisanih razloga nema pravo na pogrešku. Vjerujem da mu je to savršeno jasno.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider