Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
visoke ambicije

Mladi Vatreni spremni za Euro: Izbornik upozorava da moraju izbjeći tipični hrvatski problem

Jaka generacija mladih Vatrenih priprema se za skupinu smrti U-21 Europskog prvenstva.

Nenad Gračan (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

U posljednjoj generalnoj probi, Hrvatska je dobila Dansku u 92. minuti pogotkom Bordeauxova Tome Bašića. U posljednjem napadu mladih Vatrenih Majer, Bašić i Kulenović odradili su akciju, te uspjeli izboriti pobjedu protiv protivnika koji također odlazi na Euro. No, Hrvatska je dominirala sinoć u Puli, bilo je tu nekoliko raspoloženih igrača poput Murića, Jakoliša i More.

"Bila je dosta teška utakmica protiv kvalitetnog protivnik,a koji je u kvalifikacijama i zadnjim prijateljskim utakmicama pokazao da je stvarno kvalitetna ekipa, a i samom činjenicom da su izborili završni turnir. Ali mislim da smo imali dosta prilika i da završimo utakmicu ranije", rekao je stoper Rangersa Nikola Katić.

Jedina briga Nenadu Gračanu jučer je bio raniji odlazak iz igre kapetana Ivana Šunjića, no izbornik se nada da nije ništa ozbiljno. Njega je zamijenio očito izvrsno oporavljeni Nikola Vlašić koji je odmah i nekoliko puta zaprijetio Danskom vrataru.

Izbornik Gračan za Dnevnik Nove TV:

Reprezentacija sada ostaje još nekoliko dana u Puli, a u nedjelju lete u San Marino, gdje ih čeka skupina s Francuskom, Engleskom i Rumunjskom. Uoči puta, izbornik Nenad Gračan najavio je prvenstvo za Dnevnik Nove TV.

Gospodine Gračan, skupina je jako teška, pa koliki su hrvatski izgledi za polufinale?

"Samim tim što smo se plasirali, razmišljamo i o nekom plasmanu. Tu su zaista jake reprezentacije, ali cilj nam je ići uz utakmice u utakmicu i već protiv Rumunja pokušati nešto napraviti, sigurno će to utjecati na ostatak turnira."

Kakva je situacija s kapetanom Ivanom Šunjićem, on je jučer izašao zbog ozljede?

"Jučer nije izgledalo dobro, ali danas smo razgovarali s medicinskom službom i bit će sve u redu. Dobit će dan-dva odmora i bit će spreman za početak prvenstva."

Što smatrate najvećom snagom, a što najvećim problemom ove reprezentacije?

"Snaga leži u zajedništvu i homogonesti, o kvaliteti ne treba ni pričati jer da je nemamo, ne bi se plasirali. Problem kao i uvijek kod nas Hrvata može biti taj da postanemo euforični, moramo biti čvrsto na zemlji i koncentrirati se na ono što nas čeka iz utakmice u utakmicu, a ne razmišljamo o polufinalu i Olimpijskim igrama."

Hrvatska je već među 12 najboljih, i to je već uspjeh. Pa čime biste vi bili zadovoljni na Euru? Što je minimum, a što maksimum?

"Dobro ste rekli, sigurno je to veliku uspjeh. Normalno da bi zadovoljstvo bilo polufinale, neće biti lako, ali najvažnije je da budemo kako treba, da nam vodilja bude A reprezentacija i njihovi nastupi u Rusiji."

Hrvatska u iznimno teškoj skupini

Hrvatska je u vrlo teškoj skupini sa Engleskom, Rumunjskom i Francuskom. Prvenstvo otvaraju susretom s Rumunjima 18.06.

"Svaka reprezentacija od tih 12 koji su se plasirali je odlična i ne smijemo nikoga podcijeniti i mislim da se trebamo prvo koncentrirati na Rumunje, jer je to prva utakmica. Ako s pobjedom otvorimo turnir, svima će biti lakše", smatra Vlašić.

Jer protivnici su iznimno jaki, a najvrednija momčad je Francuska koja vrijedi 339 milijuna eura, dok Englezi vrijede 245 milijuna. Iako Rumunjska na papiru nema tako dragocjenu momčad, na terenu bi moglo biti drugačije.

"Znamo da su Francuska i Engleska nogometne velesile, a saznali smo da je ova rumunjska generacija jedna od boljih u povijesti i zato je ta prva utakmica najbitnija", rekao je Borna Sosa.

"Naš je cilj osvojiti, a indirektni cilj su Olimpijske igre"

Postavljeni cilj je plasman na Olimpijske igre, a do toga neće biti nimalo lako doći. Moraju igrati barem polufinale, što znači proći skupinu kao prvi ili najbolji drugi.

"Naravno mi se nadamo da ćemo biti u polufinalu kao prvi u skupini ili najbolji drugi, to nam je svejedno, najvažnije je da budemo u polufinalu", rekao je Vlašić.

"Naš je cilj osvojiti, taj neki indirektni cilj su Olimpijske igre jer se do sada nitko još nije kvalificirao i definitivno da bi to za nas bio velik poticaj", smatra Sosa.

Prošle godine u ovo doba pripremali smo se za navijanje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, hoće li ovo ljeto pak mladi Vatreni mobilizirati kockice diljem Hrvatske, vidjet ćemo uskoro.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider