Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Sedam utakmica, pet poraza...

Ovo je baš postalo prokletstvo: Mogu li Vatreni u osmom pokušaju napokon srušiti Francusku?

Švicarce smo pobijedili tek u četvrtom pokušaju, dok smo protiv Francuza bez pobjede u sedam dosadašnjih susreta.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što je prošlog tjedna pobijedila Švicarsku, hrvatsku nogometnu reprezentaciju u srijedu na stadionu Maksimir očekuje još jedna reprezentacija koju do sada nikada nije pobijedila, Francuska.

Švicarce smo pobijedili tek u četvrtom pokušaju, dok smo protiv Francuza bez pobjede u sedam dosadašnjih susreta. Još tri reprezentacije Hrvatska nikada nije pobijedila, Brazil (remi i tri poraza), Portugal (remi i pet poraza) i Škotsku (tri remija i dva poraza).

Protiv aktualnih svjetskih prvaka Francuza do sada smo igrali sedam puta upisavši dva remija i pet poraza uz razliku pogodaka 7:17.

gol expired VIDEO: Slavlje Francuza na Maksimiru, Vatreni nisu uspjeli u osmom pokušaju! divider

Dva poraza posebno pamtimo. Oba sa svjetskih prvenstava. Prije dvije godine u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji (2:4), te u polufinalu SP-a u Francuskoj 1998. (1:2).

Najviše boli moskovskih 2:4 iz finala SP-a 2018. Bilo je to jedno od najluđih finala svjetskih prvenstava i najefikasnije nakon 1958. godine kada je Brazil u Stockholmu pobijedio Švedsku 5:2.

Hrabro finale u kojem je sreća bila na strani Francuza

Bilo je to finale u kojem je postignut prvi autogol u povijesti dosadašnjih finala, te prvi put u finalima korištena VAR tehnologija, nažalost kod oba slučaja su u glavnim ulogama bili hrvatski igrači. Mario Mandžukić je u 18. minuti zatresao vlastitu mrežu, a u 38. minuti je Ivan Perišić igrao rukom u našem kaznenom prostoru. Ludo je bilo i vrijeme i skoro cijelu utakmicu je nad Moskvom grmilo i sijevalo uz povremenu kišu.

Hrvatska je odigrala hrabro finale u kojem je sreća ipak bila naklonjena Francuzima, posebno u prvom poluvremenu kada su samo dvaput ozbiljnije ušli u hrvatski šesnaesterac, a nagrađeni su s dva gola - autogolom Mandžukića i iz vrlo dvojbenog jedanaesterca koji je nesigurni sudac Pitana nakon dugog provjeravanja ipak dosudio, a uopće nije bio siguran u svoju odluku. Nažalost, i prvom pogotku Francuza prethodio je slobodni udarac koji je iznudio Griezmann, a Pitana je nasjeo na njegovu glumu.

Za Francuze su zabili Mandžukić (18-ag), Griezmann (38-11m), Pogba (59) i Mbappe (65), a za Hrvatsku Perišić (28) i Mandžukić (69).

gol expired Uoči susreta s Hrvatskom iz francuske svlačionice procurio viralni video: Mbappe nije bio sretan divider

Vatreni i Tricolori u premijeru imali u polufinalu SP-a 1998. godine na stadionu Stade de France, a domaćin je slavio sa 2:1.

Hrvatska je povela početkom drugog poluvremena golom Davora Šukera, međutim domaćini su uzvratili s dva gola Liliana Thurama. Izjednačio je praktički u drugom napadu nakon Šukerovog gola, a potom u 69. minuti još jednom probio Dražena Ladića. Zanimljivo, bili su to njegovi jedini golovi u 114 nastupa u francuskom dresu.

Hrvatska je posljednjih 15 minuta imala igrača više nakon što je isključen Laurent Blanc, ali nije uspjela izjednačiti. Francuzi su nakon te utakmice pobijedili i Brazil postavši svjetski prvaci, dok je Hrvatska u dvoboju za broncu pobijedila Nizozemsku.

Sažetak i svi golovi s posljednje utakmice Francuska - Hrvatska

Nakon pariške drame, uslijedila su još dva poraza u prijateljskim susretima 1999. i 2000. Tada svjetski prvaci slavili su u Parizu 3:0 golovima Roberta Piresa (46), Floriana Mauricea (67) i Tonyha Vairellesa (73), a u Zagrebu 2:0 preko Roberta Piresa (23) i Davida Trezegueta (70). Nekoliko tjedana nakon zagrebačkog slavlja Francuzi su postali i europski prvaci.

Međusobno smo igrali i na EP 2004. u Portugalu u susretu B skupine, a završilo je 2:2. Francuzi su poveli autogolom Igora Tudora (22), a potom je Hrvatska okrenula rezultat preko Milana Rapaića (48-11m) i Dade Prše (52). No, u 64. minuti je izjednačio David Trezeguet. Hrvatska je u Portugalu zapela u skupini, dok je Francuska izgubila u četvrtfinalu od kasnijeg europskog prvaka Grčke (0:1).

Novi ogled uslijedio je u ožujku 2011. godine, a prijateljski susret na Stade de Franceu završio je bez golova. Francuzi su bili nešto bolji, aktivniji i opasniji, no ipak ne toliko da bi ostvarili novu pobjedu.

Posljednji put Hrvatska i Francuska su 8. rujna na Stade de Franceu u susretu Lige nacija, a Tricolori su kao i u Moskvi slavili sa 4:2. Za Hrvatsku su strijelci bili Dejan Lovren (16) i Josip Brekalo (55), a za Francusku Antoine Griezmann (43), Dominik Livaković (45+1, ag), Dayot Upamecano (65) i Olivier Giroud (75-11m).

Međusobni susreti:

8. srpnja 1998. Saint-Denis: Francuska - Hrvatska 2:1 (polufinale - SP 1998.)
13. studenog 1999. Saint-Denis: Francuska - Hrvatska 3:0 (prijateljska utakmica)
28. svibnja 2000. Zagreb: Hrvatska - Francuska 0:2 (prijateljska utakmica)
17. lipnja 2004. Leiria: Francuska - Hrvatska 2:2 (skupina - Europsko prvenstvo 2004.)
29. ožujka 2011. Saint Denis: Francuska - Hrvatska 0:0 (Prijateljska utakmica)
15. srpnja 2018. Moskva: Francuska - Hrvatska 4:2 (finale - Svjetsko prvenstvo 2018.)
8. rujna 2020. Saint-Denis: Francuska - Hrvatska 4:2 (skupina - Liga nacija)

[🔴⚪️ NAGRADNI NATJEČAJ 🔴⚪️] 🇭🇷 🔥 “OSVOJI VATRENE DRESOVE“ 🔥 🇭🇷 Vatreni su ubacili u višu brzinu, a mi smo vas odlučili...

Objavljuje gol.hrUtorak, 13. listopada 2020.
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider