Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
obrana najveći problem

Vatreni imaju četiri problema za riješiti, no razloga za optimizam itekako ima

Reporter Dnevnika Nove TV Stipe Sladoljev napravio je analizu Hrvatske nakon prve dvije utakmice u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine.

Stipe Sladoljev (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Hrvatska je odigrala dvije utakmice na početku kvalifikacija. Jedva je pobijedila najslabiju momčad u skupini Azerbajdžan i izgubila od (vjerojatno) druge najslabije - Mađarske. Očito je da problema ima, ali i razloga za optimizam. Istaknut ćemo četiri glavna problema.

Vatreni imaju četiri evidentna problema

Prvi: obrana iz prekida. Iako se o tome stalno govori, rješenja i dalje nema, i Hrvatska stalno prima pogotke nakon kornera ili slobodnih udaraca. Sinoć protiv Mađarske: čak 11. put u posljednjih 13 utakmica!

Drugi: mjesto vratara. Lovre Kalinić sigurno nije glavni krivac za poraz, ali činjenica je da u Aston Villi sjedi na klupi, da pogoci Mađara i Azerbajdžanaca nisu bili neobranjivi. Mladi Dominik Livaković u odličnoj je formi i čeka svoju priliku.

Treći: igra s dominacijom u posjedu lopte. Hrvatska i dalje teško igra protiv ekipa koje igru baziraju na kontranapadima. A takvi su svi naši protivnici u skupini! Za razliku od dosadašnjih protivnika u mandatu Zlatka Dalića, protiv kojih smo upravo mi uspješno igrali kao "kontraška" momčad.

Četvrti: motivacija! Nakon najvećeg uspjeha u povijesti, teško je momčadi koju predvode 30-godišnjaci motivirati se da grize jednako kao što je grizla na putu do svjetskog srebra. Uostalom, vidjeli ste... Brojni su primjeri ekipa koje su jako padale nakon velikih uspjeha. Ipak, uz sve ove probleme, dosta je razloga i za optimizam.

Tri razloga za optimizam uoči nastavka kvalifikacija

Prvo, ono što se nadovezuje na motivaciju - mobilizacija. Hrvatska zna kako reagirati nakon loših igara i poraza. Primjeri su brojni. Sjetite se da smo uoči srebrnog Mundijala bili gotovo otpisani ili kako je Hrvatska odigrala protiv Španjolske nakon katastrofalnih 0:6 u prvoj utakmici.

Drugo, sastav kvalifikacijske skupine je takav da nudi prilike za popravak. Da smo u jačoj skupini, poraz od Mađarske bio bi mnogo opasniji. Ovako, Hrvatska je i dalje u sasvim dobroj poziciji da izbori jedno od prva dva mjesta, koja vode izravno na Europsko prvenstvo.

I treće, naša reprezentacija najbolje igra protiv najjačih rivala. Ako se obistini prognoza da će Hrvatska unatoč problemima izboriti Europsko prvenstvo, tamo će nas čekati najjače kontinentalne ekipe i možemo vjerovati da će Hrvatska opet biti u skladu sa svojim renomeom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider