Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Strateško nadmudrivanje

U kojoj će poziciji Vatreni dočekati ždrijeb Svjetskog prvenstva? Jako bitnu ulogu odigrat će i HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija čekirala je vizu za Svjetsko prvenstvo.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska će suparnike na Svjetskom prvenstvu doznati 1. travnja 2022., kada će se održati ždrijeb skupina u Dohi.

U vrijeme održavanja ždrijeba bit će poznato 30 od 32 reprezentacije koje će nastupiti na svjetskoj smotri, dok će dvije biti naknadno dodane u neku od skupina, po završetku interkontinentalnih doigravanja zakazanih za lipanj.

Sad kada znamo da su Vatreni pečatili vizu za Katar, još od okončanja utakmice i pobjede nad Rusijom na Poljudu pojavili su se upitnici u vezi sa statusom naše reprezentacije u ždrijebu skupina.

Dakle, jakosne skupine u ždrijebu, tzv. potove, FIFA će formirati krajem ožujka, neposredno uoči plesa kuglica u Dohi. Dogodit će se to nakon što budu kompletirane europske dodatne kvalifikacije, ali i odigrane brojne prijateljske utakmice diljem svijeta.

Testove će u drugoj polovici ožujka imati i Hrvatska, najvjerojatnije je da će biti riječ o dva prijateljska susreta.

Ono što je zasad poznato glede ždrijeba jest da će status nositelja (prva jakosna skupina) imati zemlja domaćin Svjetskog prvenstva - Katar - i još sedam onih koji 1. travnja budu najbolje plasirani na FIFA-inoj ljestvici. Danas su to Belgija, Brazil, Francuska, Engleska, Argentina, Italija i Španjolska, s tim da Talijani tek trebaju osigurati plasman (bodovno su poravnati sa Švicarskom uoči posljednjega kola).

Trenutačno su Vatreni u drugom potu, ali...

Nakon svih odigranih utakmica ove nedjelje, 14. studenog, najvažnija vijest glasi: Hrvatska se ugurala u drugi pot! U društvu smo Danske i Njemačke koje su bile prve dvije europske reprezentacije s osiguranim plasmanom na SP. Da je danas ždrijeb, Vatreni bi bili u drugom potu.

Međutim, kako do ždrijeba ima još na desetke utakmica, naročito onih kvalifikacijskih, onda je jasno da će taj status naše reprezentacije u ždrijebu puno više ovisiti i o onome što će napraviti ostali.

Primjerice, bilo bi izvrsno kad se netko od ovih koji nisu sigurni, a trenutačno su o ovom provizornom drugom potu, ne bi plasirao u Katar. Olakšalo bi to put izabranicima Zlatka Dalića do sigurne pozicije u drugom potu, jer iza naših leđa trenutačno su Urugvaj i Kolumbija, pred kojima je još pet kvalifikacijskih utakmica. Odmah iza njih je Švedska, koju čekaju dodatne kvalifikacije (jedna, možda i dvije utakmice).

I tu sad dolazimo do onih prijateljskih utakmica koje će Hrvatska igrati u ožujku. Budući da je situacija takva da bi doslovno svaki bod na FIFA-inoj ljestvici mogao odlučivati o tome hoćemo li ždrijeb dočekati u drugoj ili trećoj jakosnoj skupini, bit će izuzetno važan odabir suparnika za te prijateljske dvoboje. Tu ključnu ulogu treba odigrati Hrvatski nogometni savez, trebat će dobro taktički odvagnuti. Bio bi pucanj sebi u nogu da igramo s nekim jakim suparnikom i od njega izgubimo, pa da zbog te prijateljske utakmice padnemo u treći pot i onda, posljedično, imamo bitno otežani ždrijeb na Svjetskom prvenstvu.

Znamo da je izbornik Dalić inzistirao da mu HNS, kad god je to moguće, odabere nekog jakog protivnika jer je smatrao da na taj način najbolje testira sposobnosti i formu naših reprezentativaca, ali ovoga puta sve navodi na zaključak da bi bilo mudro odmaknuti se od takve prakse.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider