Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
dobio možda i najtežu skupinu

Herr Otto vodio je Hrvatsku kroz teška vremena: "Izmislio" je legendu Vatrenih, neke utakmice i danas se pamte

Otto Barić preuzeo je Hrvatsku u teškom trenutku, a na Euru 2004. izvukao je možda i najtežu skupinu u kojoj su se Vatreni ikad našli.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Legendarni hrvatski nogometni stručnjak Otto Barić, koji je u nedjelju preminuo u 88. godini, vodio je hrvatsku reprezentaciju 24 utakmice, od srpnja 2002. do konca Europskog prvenstva u Portugalu 2004. godine.

Barić je bio asistent Miroslavu Blaževiću na klupi Vatrenih na Europskom prvenstvu u Engleskoj 1996. godine, a reprezentaciju je samostalnu preuzeo u srpnju 2002. kao šesti izbornik od osamostaljenja, odnosno sedmi ako računamo i Tomislava Ivića koji je vodio reprezentaciju u Palermu protiv Italije 1994. umjesto suspendiranog Ćire Blaževića.

Za kormilo Vatrenih stigao je umjesto Mirka Jozića nakon blijedog nastupa reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji na kojem smo ispali u prvom krugu.

Barić je svoj mandat otvorio neodlučenim ishodom protiv Walesa (1:1) u Varaždinu u prijateljskoj utakmici te nulom u Osijeku protiv Estonije na startu kvalifikacija za EP 2004. u Portugalu.

Slabašan start, a onda uspon na krilima Dade Prše

Unatoč slabašnom startu Barić je kockaste odveo na EP, a možda i ključnim potezom pokazalo se pozivanje Dade Prše u reprezentaciju. Zadranin je za Vatrene debitirao s 28 godina u pobjedi 4:0 protiv Belgije postigavši jedan pogodak. Bila je to možda i ključna pobjeda na putu prema Portugalu.

gol expired Austrijanci se u tuzi opraštaju od Barića: Čuveni Otto Maximale obilježio je austrijski nogomet divider

Hrvatska je zbog boljeg međusobnog omjera od Belgije bila druga u skupini iza Bugarske i priliku za plasman u Portugal tražila je preko Slovenije.

U prvom susretu dodatnih kvalifikacija u Maksimiru je bilo 1:1, a uzvratu je Hrvatska slavila s 1:0 Pršinim golom u trenucima dok smo bili s igračem manje.

Barić na EP-u nije imao sreće sa ždrijebom i u skupini s Francuskom, Engleskom i Švicarskom osvojili smo samo dva boda.

Teška skupina na Euru s Engleskom i Francuskom

Euro smo otvorili s 0:0 protiv Švicarske premda smo od 50. minute imali igrača više, a najbliže golu bili smo u 39. minuti kada je Olić s dva metra pogađa gredu.

U drugom susretu protiv Francuske bilo je 2:2. Francuzi su poveli, Hrvatska je okrenula rezultat s dva gola, no Tricolori su izjednačili.

Za Hrvatsku su zabili Milan Rapaić (48-11m) i Dado Pršo (52), a za Francusku Igor Tudor (22-ag) i David Trezeguet (64).

gol expired Koji je najbrži gol u povijesti HNL-a? Zaboravljeni igrač kultnog ugašenog kluba apsolutni je pobjednik divider

U posljednjem susretu u skupini Engleska je pobijedila Hrvatsku s 4:2. Niko Kovač zabio je za 1:0 u 5. minuti, no Englezi su zabili tri gola u nizu (Paul Scholes 40, Wayne Rooney 45, 68). Igor Tudor je u 73. vratio nadu, no sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješio je Frank Lampard (79).

Nakon EP-a počela je potraga za novim izbornikom.

Pod vodstvom "Herr Otta" hrvatska je reprezentacija upisala 11 pobjeda, osam neodlučenih ishoda i pet poraza.

Dodajmo kako je Barić bio izbornik austrijske nogometne reprezentacije od 1. travnja 1999. do 31. prosinca 2001. godine i u 22 utakmice ostvario sedam pobjeda, šest remija te devet poraza, kao i izbornik albanske reprezentacije u razdoblju od 1. srpnja 2006. do 22. studenoga 2007. godine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider