Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
CROATIA: Defining a nation

FIFA-in film o hrvatskoj reprezentaciji i borbi za državu: Kako su Vatreni ujedinili Hrvatsku

"CROATIA: Defining a nation" - dugometražni dokumentarni film o nogometu koji je ujedinio Hrvatsku u devedesetima...

Galerija Robert Prosinečki slavi gol protiv Jamajke (Foto: AFP) Zvonimir Boban i Aljoša Asanović (Foto: AFP) Robert Prosinečki (Foto: AFP) +1 Zvonimir Boban (Foto: AFP)

Idemo sada do Stipe Sladoljeva koji je poslijepodne proveo s reprezentacijom, no večeras si na neobičnom mjestu za nogomet, ispred kino dvorane na zagrebačkom Kaptolu. Što je to Savez pripremio reprezentativcima pogledajte u videoprilogu,

gol expired VIDEO Zašto nema Livaje na okupljanju Vatrenih? Pogledajte što je s velikom zvijezdom Hajduka divider

Hrvatski nogometni savez i FIFA+ organizirali su svjetsku premijeru FIFA+ originalnog dokumentarnog filma "CROATIA: Defining a nation" o ulozi hrvatske nogometne reprezentacije u stvaranju nacionalnog identiteta pri osamostaljivanju Hrvatske.

Premijeri su se pridružili hrvatski reprezentativci i rukovodstvo HNS-a te brojne legende hrvatskog nogometa.

Dugometražni film o Vatrenima

To je dugometražni dokumentarni film o nogometu koji je ujedinio Hrvatsku u devedesetima. Ikone hrvatskog nogometa iz prve ruke dijele sjećanja tog potresnog perioda nogometne i političke povijesti.
Ovaj dokumentarac je važan doprinos originalnom sadržaju FIFA + na platformi.

Film možete pogledati OVDJE

FIFA+, nova prvoklasna, besplatna digitalna platforma kreirana kako bi ujedinila ljubitelje nogometa diljem svijeta sa sportom koji vole, ekskluzivno je mjesto novog dugometražnog dokumentarnog filma proslavljenog redatelja Louisa Mylesa: “Croatia: Defining a Nation” (Hrvatska: Definiranje nacije).

Ćiro Blažević (Foto: AFP) Ćiro Blažević (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Film, dostupan od 30. svibnja, intimni je portret moći koju je nogomet imao pri ujedinjenju nacije tijekom ekstremnih uvjeta hrvatske borbe za političku neovisnost tijekom devedesetih. Prikazuje put Hrvatske izvan nogometnih terena, ali i skupinu nogometaša čiji su životi bili isprepleteni s rođenjem nacije kroz veliki uspjeh koji su postizali.

Priča je ispričana kroz intervjue s nekolicinom bivših nogometaša hrvatske reprezentacije koji su postali sinonimi ovog perioda nogometne i političke povijesti, uključujući sa Zvonimirom Bobanom, Igorom Štimcem, Robertom Prosinečkim, Davorom Šukerom, Slavenom Bilićem.

CROATIA: Defining a nation

Film je režirao nagrađivani redatelj Louis Myles (Kaiser: The Greatest Footballer Never to Play Football, Liverpool FC: The 30-Year Wait), a producenti filma su novinari Mark Pougatch i Ana Muhar Blanquart te David Kempshall i James Craggs.

Govoreći o filmu Louis Myles rekao je:

“Ova priča je toliko važna i snimanje sa timom FIFA+ bilo je nevjerojatno. To je bogata i duboka priča puna težine, ali i nade i optimizma. Nadam se da će svijet uživati u iskustvu i saznati za herojstvo male skupine hrabrih pojedinaca koji su ostavili dubok trag za sve koji su došli nakon njih.”

Zvonimir Boban i Aljoša Asanović (Foto: AFP) Zvonimir Boban i Aljoša Asanović (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Urednik ispred FIFA+ James Abraham dodao je:

“Cilj originalnih sadržaja koje objavljuje FIFA+ jest oživiti nogomet kao igru i neispričane priče. Croatia: Defining a Nation” priča je koja čini baš to i briljantan je prikaz snage nogometa da ujedini.”

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić istakao je:

"Počašćeni smo što je FIFA odabrala ovu temu kao zanimljivu i značajnu za svoj novi program, FIFA+, te zahvaljujem svima koji su sudjelovali u izradi filma, uključujući naše nogometne legende koje su svojim svjedočanstvima dale ključan doprinos da film bude ovako kvalitetan. Drago mi je što je puno mlađih reprezentativaca, koji se ne mogu sjećati devedesetih godina, moglo vidjeti koliki je bio značaj naše nogometne reprezentacije u stvaranju nacionalnog identiteta u tom razdoblju. Vatreni u u tom teškom vremenu, a posebno 1998. godine, nisu samo upoznali cijeli svijet s Hrvatskom, već su nama u domovini dali izniman poticaj, inspiraciju i samopouzdanje da naša mala Hrvatska može biti itekako velika, svjetski uspješna i prepoznatljiva."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider