Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Priprema projekta izgradnje

Predsjednik UEFA-e i Šuker kod Plenkovića: Kreće li Hrvatska u izgradnju nacionalnog stadiona?

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednika Europske nogometne federacije Aleksandera Čeferina i predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Banskim dvorima je ovog četvrtka održan sastanak na kojem su prisustvovali predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, dok su u delegaciji HNS-a uz predsjednika Šukera bili izvršni direktor Marijan Kustić i voditeljica Međunarodnog odjela i licenciranja Ivančica Sudac. Poseban gost bio je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

Tema sastanka prvenstveno su bila daljnja ulaganja u razvoj nogometne infrastrukture, a naglašena je i potpora planovima za izgradnju nacionalnog stadiona te obnovu postojećih nogometnih stadiona u Hrvatskoj.

Premijer Plenković podsjetio je da je njegova Vlada u prošlom mandatu donijela Nacionalni program sporta 2019.-2026., povećala izdvajanja za sport za više od 100 posto, a u sportskom je sektoru pokrenut niz projekata. Također je dodao kako je Vlada po prvi puta pokrenula ulaganja u lokalnu sportsku infrastrukturu te je putem Javnog natječaja za sufinanciranje obnove i izgradnje sportske infrastrukture u 2019. godini sufinancirano 15 projekata nogometne infrastrukture u ukupnom iznosu od 5,7 milijuna kuna.

Uz mjere za očuvanje radnih mjesta, Vlada je proširila mjere potpore kako bi što je više moguće ublažila negativne posljedice pandemije COVID-19 koje su pogodile i sportski sektor.

Šuker: Plenkovićeva Vlada ima sluha, želje, volje i snage

"Zahvaljujem premijeru Plenkoviću što je s ministricom Brnjac i ministrom Marićem organizirao ovaj sastanak koji smatram iznimno značajnim za daljnji razvoj nogometa, a posebno nogometne infrastrukture u Hrvatskoj. Drago mi je što je Vlada RH pokazala razumijevanje za brojne gospodarske, zdravstvene i druge dobrobiti koje nogomet donosi društvu, kao i zanimanje za izazove s kojima se suočavamo kao najmasovnija sportska organizacija u zemlji. HNS je uz podršku UEFA-e i FIFA-e proteklih godina učinio mnogo u razvoju infrastrukture, a naravno da priželjkujemo i veću pomoć države u tom segmentu", izjavio je predsjednik HNS-a Davor Šuker i dodao:

"Dojma sam da aktualna Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem, usprkos svim aktualnim izazovima, ima sluha, želje, volje i snage vratiti nogometu ono što nogomet, kao najuspješniji hrvatski 'proizvod', zaslužuje. Ponosan sam što u predsjedniku UEFA-e, Aleksanderu Čeferinu, imamo velikog prijatelja hrvatskog nogometa i zahvaljujem mu što je danas konkretnim primjerima i brojkama pokazao kako je svako ulaganje u nogomet višestruko isplativo za društvo u cjelini."

Zajednička priprema održivog projekta izgradnje novog stadiona

Šuker je također izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom oko osnivanja zajedničkog tijela Vlade, UEFA-e i HNS-a:

"Vjerujem u učinkovitost zajedničkog tijela sastavljenog od predstavnika Vlade i Ministarstava financija, Ministarstva turizma i sporta, HNS-a i UEFA-inih neovisnih stručnjaka te grada Zagreba koji će zajednički pripremati održivi projekt izgradnje novog stadiona."

Predsjednik UEFA-e Čeferin izvijestio je i o planovima UEFA-e oko organizacije održavanja Europskog prvenstva u nogometu, s obzirom na epidemiološku situaciju u Europi.

Na inicijativu predsjednika UEFA-e Čeferina i predsjednika HNS-a Šukera u Petrinji je 13. ožujka odigrana humanitarna utakmica između Slovenije i Hrvatske. Tom je prigodom predsjednik Čeferin u ime Uefe uručio donaciju u iznosu od 50.000 eura Hrvatskom crvenom križu, dok je HNS donirao iznos od 200.000 kuna Županijskom nogometnom savezu Sisačko-moslavačke županije za obnovu nogometne infrastrukture.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider