Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Reportaža iz Austrije

Domovina najslavnijeg selfija na svijetu, najpoznatijih bicepsa i jednog od najvećih trenera

Vlado Boban i Stipe Antonijević u još jednoj epskoj reportaži o domovini prvog suparnika Hrvatske u Ligi nacija.

Utakmicu Hrvatske i Austrije pratite uživo na Novoj TV i gol.hr-u, a prije toga pogledajte reportažu Vlade Bobana i Stipe Antonijevića o zemlji naših sljedećih suparnika.

Planinski prizori koji ostavljaju bez daha nešto je na što se u Austriji jako brzo naviknete, jer zbog svoje pozicije u Alpama čak dvije trećine austrijske površine nalazi se iznad 500 metara nadmorske visine, no rijetko koje mjesto oduzima dah poput Hallstatta.

Riječ je o bajkovitom gradiću u srcu Austrije koji se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. O tome koliko je ovo mjesto predivno govori činjenica da su Kinezi uspjeli potrošiti 940 milijuna dolara kako bi u svojoj zemlji izgradili identičnu repliku ovog mjesta. I to, pazite sad – u prirodnoj veličini!

Najpoznatiji selfie na svijetu

A sad, idemo gore…

Turisti dolaze iz cijeloga svijeta zbog jednog jedinog selfija s vrha ove šetnice, a on doista ispadne spektakularno.

Odmah iznad šetnice ništa manje impresivan prizor, ulaz u najstariji rudnik soli na svijetu star 7000 godina. Nažalost nismo mogli snimati unutra, soli smo im mogli staviti samo na rep.

Slano je i slatko u Austriji. Nećete pogriješiti. Bečka šnicla je Hrvatima najpoznatiji, ali jeste li znali da je štrudla od jabuka također austrijski izum? Zamislite koliko je bečkih šnicli nahranilo bicepse drugog najpoznatijeg Austrijanca nakon Mozarta, Arnolda Schwarzeneggera.

Najpoznatiji bicepsi na svijetu

Najpoznatiji body builder svih vremena još je kao tinejdžer počeo dizati utege pa je sa samo 23 postao najmlađi Mister Olympia svih vremena pa tu titulu obranio pet puta. To mu je donijelo ulazak u Hollywood gdje je planetarnu slavu stekao 1984. godine ulogom u filmu Terminator, a kasnije kultni status nije izgubio čak ni kad se prebacio u politiku i postao guverner Kalifornije.

A sada, idemo u planine…

Morati imati Arnijevu hrabrost kako biste se spustili s jedne od pet najvećih letaonica svijeta. Legendarni Kulm iza nas najveća je austrijska, a rekord među muškarcima drži Petar Prevc s preskočena 244 metra.

A na njoj je domaća heroina Daniela Iraschko-Stolz koja je 203 godine postala i zasad ostaje jedina žena koja je doskočila do 200 metara.

E da, i malo nogometa

Vratimo se na ono zbog čega smo i došli jer dan bez nogometa je izgubljen dan. Rekao je jedan od najvećih trenera svih vremena, Austrijanac Ernst Happel. Bio je igračka legenda bečkog Rapida i austrijske reprezentacije, no najveće uspjehe ostvaruje kao trener, 1970. osvaja Kup prvaka s Feyenoordom, 1978. vodi Club Brugge do finala Kupa prvaka, a iste godine postaje viceprvak svijeta s Nizozemskom. A 1983. penje se na krov Europe s njemačkim HSV-om te tako postaje jedan od tek petorice trenera kojima je to uspjelo s dva kluba.

Kad smo već kod velikih trenera, spomenimo da u Grazu samo jednog vide kao božanstvo, pričamo jasno o Straussu s Grbavice Ivici Osimu. Na spektakularan i emotivan način Sturm iz Graza oprostio se od svog najvećeg trenera u povijesti, čovjeka koji im je donio prve velike trofeje, s kojim su prolazili skupine Lige prvaka i koji im je donio europsko ime i prezime. Uz to uspio je naizgled nemoguće, dvaput kao trener odbiti Real Madrid.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider