Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kultni likovi HNL-a

Zvone Deranja: Držao ju je u gaćama i otrčao u povijest

Kada vikendom zora prokljuvi na splitski kvart Pojišan, fast food 'Popaj' je najnapučenije mjesto u Splitu. I najčešće prva asocijacija svima kada spomenete crtanog junaka u gradu pod Marjanom, dok se nije pojavio kvadriceps iz Grude kod Dubrovnika...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ostao mi je zauvijek upamćen deliriji Ede Pezzija kada se Zvonimir Deranja predstavio na Poljudu. Ušao je golobradi momčić, tjelesno nalik na krafnu. Nizak, snajperskih okserica na raketni pogon, poput onih Pedra Munitisa, i lansirao Mladost 127 natrag u Suhopolje hat–trickom u 45 minuta igre.

KULTNI LIKOVI HNL-A

Priliku je dobio kao 17-godišnjak u sezoni 1996/97, debitirao za prvu momčad na gostovanju protiv Istre 9. prosinca 1996. Pravi zamah je uhvatio dvije godine poslije kada je zabio 15 pogodaka u 25 prvenstvenih susreta. Više od brojki plijenio je dojam koji je Popaj ostavljao na terenu.

Nisko težište, okretnost, startna brzina, instinkt Gerda Mullera i udarac koji se nije svađao 'hoće li lijeva ili desna'. Kao Vegeta na Deranjin nogometni meni dolazile su škarice i voleji s kojima je dizao poljudski sjever na noge. Naravno, i nogometne skaute koji su se nakon njegove prve prave golgeterske sezone sjatili na Svjetsko prvenstvo mladih u Nigeriju.

Mlade' vatrene' je, pogađate, predvodio Zvone Deranja. Šokota, Mikić, Banović, Bjelanović, Sabolčki, Sablić, Pletkosa i ostali bili su generacija iz koje su mnogi napravili fine karijere. No, najveće stvari predviđale su se Deranji, Mikiću i Šokoti. Trojcu koji je sa 6:2 deklasirao tadašnju mladu reprezentaciju Jugoslavije u Beogradu.

Hrvatska je na Mundijalu prošla jaku skupinu s Ganom, Argentinom i Kazahstanom, a Popaj se dva put upisao u listu strijelaca. Osmina finala je donijela Brazil i njihovog 'Deranju'. Onog s velikim zubima, što se smije dok ti gura kroz noge. Podario je Ronaldinho Pletikosi jednu od najzločestijih Panenki ikada. Bio je Brazil prejak za Deranju i društvo.

Legendaran potez ispred Sjevera

Nakon pogotka Varteksu 2004. na Poljudu,nadograđen je ključan komadić karizme u nogometnom mozaiku Zvonimira Deranje. Kada je zabio s vrha šesnaesterca, Deranja je osvanuo pred tribinom s navijačkom maramom preko pola lica. Onako kako je to radio Facundo Sava u dresu Fulhama. Argentinac koji bi, da su mu omogućili, najradije pogotke slavio na konju jer je on bio 'Zoro osvetnik'. Deranja je oduševio navijače tim slavljem kojeg je znao ponavljati idućih godina.

''Vidija san to u argentinskom nogometu. Drža' san je u gaćama i kad sam zabio izvadio sam maramu'', rekao je poslije utakmice s Varteksom.

No, nikada konavoski Concorde nije letio punom brzinom kako mu se predviđalo. Uvijek je pred početak sezone otkazivalo koljeno ili je usred sezone pucao mišić. Baš kao što se jednom protiv Slaven Belupa dogodilo da je išao jedan na jedan s vratarom i pao sam kao pokošen. Stradao je mišić kojeg je još jednom dokrajčio te sezone.

Otišao na sporedna vrata

Golgeterov put prožet golovima i nekontinuitetom, otišao je na sporedna vrata Poljuda u bijeli svijet. Suprotno od dobre oklade za Hajdukov 'posao desetljeća'.

Deranja je inozemni put kročio u Francuskoj i kasnije u Belgiji. Imao je između još jednu kratku epizodu u bijelom dresu. Najveći kontinuitet bez ozljeda i s trenerskom podrškom imao je u Francuskoj drugoj ligi u dresu Libournea. U drugom razredu francuskog nogometa zabio je 24 pogotka u 65 utakmica. U belgijskom Mouscronu je krah kluba na svim razinama vratio i Deranju u Hrvatsku. Napadač koji je u dresu Hajduka zabio 66 pogodaka u 181 utakmici rano se ugasio.

Nakon nekoliko utakmica u RNK Splitu i s 31 godinom na leđima, Popaj je prekinuo karijeru. Šteta što nije bio malo mlađi da sačeka kamere s boljom rezolucijom, bio bi to jedan od najatraktivnijih HNL DVD-a svih vremena.

Kompilacija golova - Zvone Deranja

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider