Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Napad na Dinamo

Žužuli bogatiji od Mamića: Napad Splita zvuči bombastično!

Split je s novim pojačanjima definitivno postao, uz Dinamo, Hajduk i Rijeku, član „velike četvorke“ hrvatskog nogometa...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednik Splita Slaven Žužul potpomognut svojim bratom Jozom vjerojatno je najimućniji hrvatski nogometni djelatnik.

>> Euforija na Kantridi: Rijeka želi stati na kraj najvećim rivalima!

Bogatiji i od Zdravka Mamića, „alfa i omege“ zagrebačkog Dinama, najpoznatijeg i najuspješnijeg nogometnog menadžera na ovim prostorima.

Žužuli iznenadili Keruma

Žužuli su se svojedobno bez previše krzmanja odazvali S.O.S pozivu Drage Čelića „iskrcavši“ gotovo tridesetak milijuna kuna kojima su otplaćeni dugovi Splita. Klub je spašen od stečaja, a Žužuli su postali ključni ljudi "crvenih anarha". U tom trenutku malokome je bilo poznato da su „ušli“ u Split. Nije to znao ni Željko Kerum koji se neugodno iznenadio kada je doznao da je skupocjeno zemljište u vlasništvu kluba, u centru Splita, a na koje je Kerum bacio oko, postalo jamčevina za pozajmicu Žužula radničkom nogometnom klubu. Tada su neki, pokazalo se neopravdano, sumnjali da Žužuli nemaju časne namjere sa Splitom.

„Moj jedini motiv ulaska u RNK Split jest taj da od njega napravim jedan od najboljih hrvatskih klubova“, pričao nam je Slaven Žužul u trenucima dok je Split kročio prema elitnoj hrvatskoj ligi.

'Krešendo crvenih' u predstojećoj sezoni

Vrijeme je najbolji sudac. Godine su prošle, a Žužul je ispunio obećanje. Split je najprije u tri godine iz 4. lige došao do elitnog ranga natjecanja, a potom je postao jedan od najozbiljnijih prvoligaških klubova. Spretni i okretni Imoćani u posljednjih nekoliko godina investirali su poprilična sredstva u svekoliko jačanje kluba. Međutim, „krešendo“ uzdizanja kluba na svim razinama, a posebice na igračkom planu, trebao bi se dogoditi u predstojećoj sezoni. Nakon što „crveni“ u prošloj sezoni nisu uspjeli dohvatiti očekivani izlazak u Europu, Žužuli su odlučili dodatno posegnuti u džep. Dovedena su ozbiljna pojačanja.

Dujmović i Bilić u Parku mladeži

U Park mladeži aterirala su dva bivša hrvatska reprezentativca Tomislav Dujmović i Mate Bilić, koji se nalaze u zrelim igračkim godinama i prema svemu sudeći mogu još puno toga ponuditi. Uz to je Split elegantno odbio lukrativnu ponudu Zdravka Mamića od enormnih pet milijuna eura za najperspektivnijeg igrača Splita Antu Rebića.

Time su čelnici Splita još jednom pokazali da misle ozbiljno, ali i dugoročno. „Crveni“ se žele pozicionirati na hrvatskom i međunarodnom tržištu kao neovisni „igrači“ koji ne moraju prodavati igrače u inozemstvo preko Dinama ili Hajduka.

Bombastičan napad Split

Dolaskom Dujmovića i Bilića, Split je u svim linijama dobio barem jednog prekaljenog internacionalca. Kralježnicu momčadi sačinjavaju Križanac, Dujmović i Bilić. Ivica Križanac bio je ključna figura u stasanju „crvenih“ u ozbiljan prvoligaški klub, a Dujmović i Bilić trebali bi ga s ostatkom momčadi odvesti u „zvjezdane visine“.

Križanac će i dalje, naravno, ne bude li imao problema s leđima, biti vođa obrane i cijele momčadi, a Dujmović bi trebao donijeti prije svega čvrstinu, ali i imaginaciju veznom redu kojem je to prošle sezone nedostajalo, dok bi Bilić u mnogome trebao popraviti također klimavu realizaciju.

Napadač formata Mate Bilića trebao bi jamčiti „crvenima“ između 15 i 20 golova u sezoni. Napadački kvartet Splita - Belle, Erceg, Rebić, Bilić - zvuči doista bombastično za hrvatske prilike. Bez pretjerivanja, napad Splita može se usporediti s Dinamovim ili je tek nešto slabiji.

Slatke brige za Stanka Mršića

Ne sumnjamo kako će novi trener Splita Stanko Mršić znati ukomponirati jake individualce u snažan kolektiv. U rukama ima doista impresivan kadar. Nećemo ići toliko daleko pa reći da će Split ozbiljno zaprijetiti Dinamu u utrci za naslov prvaka. To bi ipak bilo presmjela prognoza, iako će, jasno, pokušati napasti Dinamo, ali Split je svakako istakao kandidaturu za osvajanje drugog mjesta. Ni Hajduk, a ni Rijeka prema našem sudu nemaju ništa bolje momčadi. Dapače, čini nam se da je Split ispred Hajduka i barem al pari Rijeci.

Split u koncepciji trenera Stanka Mršića, 4-2-3-1:

Split: Zagorac – Ibriks, Križanac, Glumac, Rugašević – Vitaić, Dujmović – Belle, Erceg, Rebić - Bilić

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider