Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Žele odgovore

'Zajedno za Dinamo' dobili bitku na sudu protiv ministarstva

Visoki upravni sud u Zagrebu presudio je u korist Građanske inicijative Zajedno za Dinamo u predmetu tužbe protiv Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prenosimo priopćenje GI ZZD.

''Nakon dvije godine, nakon stotina radnih sati, desetina tužbi i prigovora na nerad institucija, navijači i članovi Dinama napokon su dobili prvu presudu u korist svojih legitimnih prava. Visoki upravni sud je usvojio upravnu tužbu kojom je presudio kako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta mora odgovoriti na predstavke građana s legitimnim interesom kao što su u konkretnom slučaju članovi Dinama. Podsjećamo, članovi Dinama okupljeni u građansku inicijativu "Zajedno za Dinamo" još su prije dvije godine od tog ministarstva tražili da ispita i provede zakonitost u vezi tadašnjeg Zakona o športu, ali na svoje zahtjeve nisu dobili rješenje, čak ni običan odgovor u roku. To pravo sada im je potvrdio visoki upravni sud.

Usvajanjem tužbe sud je poručio državnim tijelima i ministarstvima poput MZOS (koje je u našem slučaju svim raspoloživim opstrukcijama onemogućavalo rješavanje) da upravna tijela uvijek moraju služiti javnom interesu i građanima, a ne privatnom interesu moćnika s novcem koji su uzurpirali sport i klubove, poput Zdravka Mamića.

Sud je razgolitio i visoke dužnosnike ministarstva, poput bivšeg ministra Radovana Fuchsa ili čelnika uprave za sport Željka Klarića koji je ekspresno nakon odlaska iz MZOS-a dobio posao u Dinamu (!), a koji su, sada i sudski potvrđeno, samo pokazali bahatost i bezobzirnost vlasti prema građanima kojima bi trebali služiti. Sada je konačno svima jasno da u Hrvatskoj postoji raritet svjetskih razmjera, umjesto zakonom propisane dvije mogućnosti; udruge građana ili privatiziranog kluba, mi imamo privatiziranu udrugu građana.

Ova presuda potvrđuje i to da članovi Dinama nisu ulica, osim za šačicu huligana koja čini nelegitimnu upravu Dinama.

Na kraju, poruka sadašnjem ministarstvu i ministru kako navijači i članovi Dinama više nemaju ni vremena ni volje biti građanima drugog reda, bez obzira na stalne najave o "isušivanju močvare".

Na utakmice našeg kluba redovito dolazi još samo 500 mazohista koji ga se ne mogu odreći čak niti ovakvog poniženog, pokradenog i silovanog. Ali isto tako za njegovu čast bore se i borit će se obespravljeni članovi, kojih u našoj bazi podataka sada ima već preko 5000.

Gospodine ministre, molimo vas da hrvatskoj javnosti, a poštujući i presudu upravnog suda, u najkraćem mogućem roku kažete: TKO, KADA i KAKO će uvesti zakonitost u naš klub, jer mi članovima koje molimo za strpljenje više ne znamo objasniti kako i zašto se u našoj državi tako otvoreno i besramno mogu kršiti njihova prava. Ukoliko taj odgovor ne dobijemo u razumnom roku, organizirat ćemo prosvjed pred vašim ministarstvom. Možda Vi uspijete objasniti vlasnicima nogometnog kluba Dinamo, tj njegovim članovima u čemu je problem'', stoji u priopćenju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider